Top 10 termina iz oblasti digitalnog oglašavanja - Laganoo

Top 10 termina iz oblasti digitalnog oglašavanja

Bilo da ste novi u svijetu digitalnog marketinga, ili ste već iskusan profesionalac sve više ćete nailaziti na pojmove koji postaju vrsta jedinstvenog, univerzalnog jezika kojim se današnji marketinški stručnjaci sporazumijevaju. Digitalni svijet je pun žargona i akronima poput ROI, CPC, CTR, KPI i bezbroj sličnih. Ali, šta ovaj novi jezik pokušava da Vam poruči?

U nastavku je objašnjenje najučestalijih termina koji će Vam pomoći da plovite kroz digitalne kampanje.

Šta je Engagement Rate?


Mjerna jedinica koja prikazuje stopu angažovanosti korisnika oko sadržaja koji je objavljen. Faktori koji definišu stopu angažovanja podrazumijevaju komentare korisnika, broj prikaza, dijeljenje, lajkove i još mnogo toga. Svi postovi i fotografije na društvenim mrežama imaju engagement rate. Što je veći engagement rate, bolji je sadržaj – što je odlično za SEO i bićete bolje pozicionirani u pretrazi. Engagement morate uzeti u obzir ako pokušavate da izgradite odnos sa svojim kupcima, povećate njihovu lojalnost prema biznisu ili izmjerite namjere svojih kupaca da preduzmu neku radnju (kupe proizvod, učestvuju u nekoj akciji…).

Šta znači KPI (Key Performance Indicator)?


Podaci koje generišu digitalni kanali komunikacije beskorisni su ako se ne povezuju s poslovnim ciljevima. KPI ili ključni pokazatelj uspješnosti ima svaka dobra kampanja, radi se o podacima koji će Vam pokazati koliko ste blizu ostvarenja postavljenih ciljeva. Na primjer, kompanija je postavila cilj povećanje prodaje za 30% u naredna tri mjeseca. Dok se ta tri mjeseca ne završe, moramo da imamo nešto čime ćemo da mjerimo da li je naša kampanja na pravom putu. Logično, prvi KPI koji postavimo bio bi broj dnevnih prodaja. Dalje, u ovom slučaju KPI može da bude conversion rate, broj prikupljenih leadova i tako dalje.

Šta pokazuje CPA (Cost Per Action)?


Oglašivač plaća za svaku unaprijed definisanu akciju koju je potencijalni kupac izvršio na internetu, poput klika, prodaje, popunjavanja obrasca, ostavljanja ličnih podataka, pretplate, registracije i sl. Oglašivač plaća samo kada je određena radnja izvršena, ali ne i kada je oglas prikazan, što ovaj model čini znatno efikasnijim od tradicionalnog oglašavanja.

Razlika između Impressions i Reach.


Jedan prikaz oglasa poznat je kao impresija. Ovo je slično marketinškom terminu “reach” koji označava broj jedinstvenih korisnika koji su vidjeli objavu, dok impresije označavaju koliko je ukupno puta objava pogledana. Jedna objava može 3 puta da se prikaže jednom korisniku, Reach nam je u ovom slučaju 1, a Impressions 3.

CTR (Click Through Rate) pokazatelj.


CTR je pokazatelj koliko je ljudi kliknulo na Vašu stranicu spram broja prikazanih reklama. Tamo gdje želite da plaćate po impresiji, cilj je logično da Vam CTR bude što veći, jer za isti trošak možete da dobijete veći broj klikova, a posljedično i konverzija. Što više klikova dobija Vaša stranica, odnosno što je veći CTR, time će Google Vašu stranicu smatrati korisnijom i vrijednijom i rangiraće je bolje. Sve je u relevantnosti i kvalitetu – poboljšajte CTR i time ćete poboljšati i SEO.

CTA (Call To Action) značenje.


Poziv na akciju (Call to action) je veoma bitan za PPC kampanje. Naime, samim tim što povećava konverziju, poziv na akciju smanjuje “bounce rate”, što utiče na povećanje quality score-a, koji utiče na pozicioniranje i cijenu Pay Per Click kampanje. Iz istog razloga, poziv na akciju je bitan i za SEO. CTA treba da bude lako uočljiv, međutim vodite računa da ne izgleda kao spam reklama, da ne bi stvorili suprotan efekat.

Šta je Pixel?


Piksel označava parče koda koji stavimo na naš sajt kako bi neka marketing platforma mogla da prati naše posjetioce. Tako se mogu prikupiti razni podaci neophodni za online marketing i postaviti remarketing kampanje prema korisnicima koji su ranije poslovali s Vama ili koji su samo posjetili Vašu web stranicu, a nisu dovršili željenu akciju. Osim toga, imate mogućnost da targetirate sličnu publiku onoj koja je na vašoj web stranici ostvarila konverzije (Lookalike Audience).

SEO optimizacija (Search Engine Optimization).


SEO je prilagođavanje sajta i njegovog sadržaja za internet pretraživače. CIlj optimizacije je bolje pozicioniranje sajta na pretraživaču i povećanje posjećenosti putem organske pretrage, a ne plaćenih oglasa. SEO analizira način funkcionisanja internet pretraživača i ključne riječi koje korisnici koriste pri pretragama. Optimizovanje web sajta prvenstveno obuhvata preoblikovanje sadržaja i HTML kodiranje.

PPC (Pay Per Click) oglašavanje.


Velika prednost PPC oglašavanja jeste visoko pozicioniranje u pretragama bez obzira na kvalitet sajta (ipak, ako je sajt lošiji, oglašavanje će biti značajno skuplje). Na ovaj način možete doći do korisnika koji Vas vjerovatno ne bi pronašli u običnim pretragama. Transparentnost rezultata PPC kampanja će vam pomoći da tačno znate zašto je reklama doživjela (ne)uspjeh jer ovo oglašavanje nudi široki spektar parametara koji daju jasne rezultate.

Šta znači Bounce Rate?


Bounce rate je procenat posjetilaca koji zatvaraju vašu web stranicu bez pregledavanja bilo koje druge stranice. Dosta posjetilaca prvo dođe na početnu stranicu i ako u nekoliko sekundi ne pronađu informaciju koju traže ili ne shvate o čemu se tu zapravo radi, postoji velika mogućnost da će jednostavno ugasiti Vaš sajt bez pregleda ostalih stranica i Vaš bounce rate počinje da se povećava. Ukoliko je Bounce rate web sajta visok, razmislite da li treba poraditi na dizajnu, da li se sajt brzo učitava, da li je stranica optimizovana za mobilno pretraživanje, da li je sadržaj kvalitetan i slično.

Ovo su samo neki od izraza koji se svakodnevno koriste u digitalnom marketingu. Ukoliko su Vam ipak potrebna detaljnija objašnjenja i pomoć u online oglašavanju, kreiranje uspješnih kampanja i kvalitetne online prezentacije, naši stručnjaci iz oblasti Digitalnog marketinga Vam stoje na raspolaganju!

Izvor: Top 10 termina iz oblasti digitalnog marketinga

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.