5 tipova znaka za Vaš biznis - Laganoo

5 tipova znaka za Vaš biznis

Da li Vaša kompanija ima znak? Da li Vaša kompanija ima taj jedan vizuelni simbol koji predstavlja njenu ličnu kartu? Ukoliko je odgovor ne, to znači da Vaša kompanija nema lice.

Kada čujete rečenicu “Kompanija bez znaka je kao čovjek bez lica” to može zvučati prilično pretenciozno. Ipak, kompaniju definiše njen vizuelni identitet, a znak je osnova svakog vizuelnog identiteta. Vizuelni identitet i znak kao njegova osnova, utiču na odluke koje potrošači donose pri odabiru brendova, pa je jasno da ne možete dopustiti da Vaša kompanija nema pažljivo dizajniran znak.

Kako da odaberete znak za Vaš brend?


Odabir idealnog znaka je osjetljiv i važan proces, jer kreiranje znaka zahtijeva pažljiv odabir elemenata, simbola i estetike, koja mora odgovarati potrebama Vašeg biznisa i oslikavati vrijednosti koje kompanija njeguje. Uspješno kreiran znak je funkcionalan, pamtljiv i uvijek prepoznatljiv, bez obzira na način ili medij apliciranja.

Koje vrste znaka postoje? U nastavku je podjela i definicija znakova, koja će Vam pomoći da odaberete pravi znak, za koji možete biti sigurni da je u skladu sa djelatnošću kojom se bavite ili proizvodom koji nudite.

Logo

Jednostavno objašnjenje bilo bi da je logo slikovni znak, odnosno znak zasnovan na simbolu. Logo ne sadrži tekst, to je znak bez naziva ili inicijala kompanije. Logo znakovi su nezavisni simboli koji koriste oblike kako bi predstavili identitet za koji se vezuju. Ako je potrebno izdvojiti jedan primjer iz oblasti biznisa, koji je odmah prepoznatljiv, to bi mogao biti logo kompanije Apple. Kada se pomene ova kompanija, u glavi se odmah kreiraju slike njihovog logoa koji se sastoji od simbola odgrižene jabuke. Ovaj znak ne sadrži naziv, već samo simbol, koji je bio dovoljan da postane univerzalno prepoznatljiv.

Podvrstom logo znakova nazivaju se apstraktni logo znakovi, koji koriste apstraktne simbole za svoj vizuelni identitet koji ne moraju biti refleksno prepoznatljivi poput jabuke, ptice ili cvijeta.

Odabir znaka koji u sebi ne sadrži ime kompanije može biti nezgodno za privatni biznis, koji djeluje na lokalnom nivou ili za tek započeti biznis i brend sa čijim ni imenom ni znakom javnost nije upoznata.

Ukoliko tek osnivate kompaniju i Vaš brend ili ime nije dovoljno poznato javnosti, odabir ovog znaka može biti nezgodan jer javnost neće moći da poveže Vaše ime kada ga pročita ili čuje, sa znakom kada ga negdje vidi.

Logotip

Znak sačinjen od slova naziva se logotip, a slova predstavljaju ispis imena kompanije kojoj je namijenjen. Dovoljno je reći Coca Cola i već znamo jedan od najpoznatijih logotipa na svijetu. Ova vrsta znaka veoma je funkcionalna i može biti odličan izbor za kompanije čije ime je jezgrovito i pamtljivo, a opet ne predugačko. Naravno, pri kreiranju logotipa najvažnije je kreirati ili odabrati već postojeći font koji odgovara. S obzirom da ovaj tip znaka nema simbol za koji se možemo vezati, font odnosno stil slova, svojom stilizacijom ima zadatak da oslika o kakvom brendu je riječ.

Odabir ovakvog znaka za Vašu kompaniju može biti veoma praktičan, jer ćete stilizacijom slova definisati kompletnu estetiku. Osim toga, ovakvi znakovi pogodni su za apliciranje na poslovnoj dokumentaciji ili promotivnim elementima. Ukoliko želite ovakav znak za Vašu kompaniju, važno je da unaprijed razmišljate o dopadljivom i pamtljivom imenu.

Iskustvo pokazuje da je logotip izbor za različite tipove kompanija, od telekomunikacionih kompanija i banaka, do tehnloških kompanija, ali i proizvođača hrane i pića, pa ne postoje ograničenja u okviru djelatnosti koje mogu odabrati logotip za svoju vizuelnu prezentaciju.

Monogram

Monogramski znakovi su logotipi sačinjen od inicijala ili početnih slova imena kompanije. Njih obično koriste kompanije čije ime se sastoji od više riječi, s ciljem postizanja efikasnosti i jednostavnosti. Svakako da je mnogo jednostavnije vizuelno predstaviti monogram NASA nego pun naziv National Aeronautics and Space Administration (Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija), kao i izgovoriti. Kod ovog tipa znakova, kao i kod logotipa, stilizacija slova odražava duh kompanije koja se nalazi iza znaka.

Nakon monograma postoji još jedna podkategorija, a to su znakovi kreirani od samo jednog slova, obično početnog, kao što je upečatljivi znak McDonalds restorana brze hrane.

Monogramski znakovi poželjni su za kompanije koje imaju više imena ili riječi u svom nazivu, što je čest slučaj sa porodničnim kompanijama, kada se ime kompanije sastoji od imena više članova porodice. Takođe, monogramski znakovi mogu poslužiti dobro za institucije ili organizacije koje u svojim ingerencijama imaju više stavki, pa se samim tim i ime organizacije sastoji od više pojmova.

Kombinovani znak

Kao što i samo ime kaže, on predstavlja kombinaciju slike i teksta, odnosno kombinaciju logoa i logotipa. Ovi znakovi sadrže simbole i ime ili inicijale kompanije kombinovane tako da čine cjelinu. Kombinovani znak može pomoći plasiranju novog brenda na tržište, jer će posmatrač od početka povezivati ime sa određenim simbolom.

Kombinovani znakovi su najpogodniji za nove brendove koji javnosti nisu poznati. Ukoliko tek osnivate kompaniju, upotreba kombinovanog znaka pomoći će Vam da javnosti prezentujete kako svoje ime i brend, tako i djelatnost kojom se bavite, uz odgovarajući simbol i estetiku.

Maskota

Znak sačinjen od ilustrovanog lika/karaktera – maskota predstavlja najčešće vizualizaciju ljudi ili životinja, nerijetko i voća ili povrća koji posjeduju određene emocionalne osobine. Ovi znakovi često se vezuju za sportske klubove, dječiji sadržaj ili kompanije čiji proizvodi i usluge njeguju porodične vrijednosti. Veza maskote sa ovim brendovima ne iznenađuje, jer oni teže kreiranju emocionalne veze sa potrošačima, što će svakako biti lakše ako ispred brenda stoji lik kojem pripisujemo određene karakteristike.

Ukoliko želite da njegujete porodične ili pripadajuće vrijednosti između Vašeg brenda i Vaših potrošača, kroz stilizaciju određenog karaktera, to možete učiniti veoma uspješno. Iz prostog razloga što će posmatrači Vašu maskotu doživljavati kao živu i tako joj dodijeliti određene osobine sa kojima se poistovjećuju i grade blisku vezu.

Amblem

Amblemski znakovi sastoje se od slova koja se nalaze unutar određenog simbola, a taj simbol može biti grb ili pečat. Ambleme obično koriste kompanije koje njeguju tradiciju ili žele da pokažu dugovječnost svog rada. Najčešći su izbor vladinih institucija i organizacija ili obrazovnih institucija poput škola i univerziteta, ali nisu isključene ni iz industrije hrane i pića, pa se često nalaze na poznatim pivarama ili proizvođačima kafe.

Ukoliko imate kompaniju za koju težite da gradi tradiciju ili ukoliko preuzimate kompaniju koja ima tradiciju ali do sada nije imala vizuelnu prezentaciju, amblem može biti pravi izbor za Vas.

Ako još uvijek niste sigurni kako do idealnog znaka za svoju kompaniju, konsultujte stručnjake koji će to učiniti za Vas. Kontaktirajte naš tim za dizajn i brending, koji je na usluzi da razumije Vaše potrebe i Vaš biznis učini vizuelno prepoznatljivim i jedinstvenim.

Izvor: Kako odabrati idealan znak za Vaš biznis?

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.