Šta je SEO? - Laganoo

Šta je SEO?

Prisustvo na internetu je ključno, a pojavljivanje u pretrazi je presudno za sticanje potencijalnih klijenata i ostvarivanje profita. Bez obzira kojim biznisom se bavite i koje proizvode i usluge nudite, potreban vam je SEO koji radi jednako naporno kao vi i vaši zaposleni.

Ukoliko imate web sajt, potrebno je optimizovati ga da bi se pojavio u rezultatima pretrage.

Treba imati na umu da 80% internet korisnika ne ide dalje od prve strane pretraživača, dok svega 4% njih lista dalje od druge Google strane. Koliko god da je vaš sajt zanimljiv i funkcionalan, a ono što nudite vrhunskog kvaliteta, to niko neće znati, ni vidjeti ukoliko niste na prvim stranama pretraživača. Znači da sajt ne obavlja svoju osnovnu namjenu, nema posjetilaca, dakle nema novih klijenata niti zarade.


SEO optimizacija


Poznavanje SEO tehnika predstavlja jednu od najvažnijih vještina koje bi svaki digitalni marketar trebalo da posjeduje.

SEO je prilagođavanje sajta i njegovog sadržaja za internet pretraživače. Njegov cilj je povećanje posjećenosti web strana putem organske pretrage, a ne plaćenih oglasa. Postoji više načina za SEO optimizaciju a neki od njih su: odabir ciljnih ključnih riječi, optimizacija stranica sa tim ključnim riječima, pisanje blogova i kreiranje backlink-ova.

Jednom napisani SEO tekstovi mogu godinama da se pojavljuju dobro pozicionirani u rezultatima pretrage, sve dok ih neki bolje optimizovani tekstovi ne izguraju s tih pozicija. SEO je, dakle, dugovječniji od oglasnih kampanja koje dođu i prođu.


https://www.youtube.com/watch?v=BSFa-FRc7I0

On Page SEO


Kao što i sam prevod riječi kaže “na strani“, to su sve stavke koje morate odraditi na web stranici kako biste je što bolje optimizovali, počev od: naslova, sadržaja, preko meta tagova, pa sve do ključnih riječi. Uglavnom, čitav jedan proces koji će pojačati funkcionalnost same strane i naravno povećati broj posjeta. Sve ove stavke imaju dva primarna cilja: da vas Google dobro rangira u rezultatima pretrage, i da zadržite pažnju korisnika na vašoj strani što je duže moguće.

Prije samog rangiranja i ostalih tehničkih stvari, potrudite se da web sajt bude zanimljiv korisnicima, jer tu zapravo leži pravi uspjeh SEO optimizacije.

Rad na sajtu, odnosno On Page optimizacija sajtova, je kontinuiran proces. Za pravilnu optimizaciju, potrebno je pratiti trendove i praviti adekvatne dorade na sajtu paralelno sa razvojem i promjenama koje Google diktira i to je u stvari čarobna formula uspjeha.

  • Ključne riječi

Odabir pravih ključnih riječi jedan je od najvažnijih koraka uspješne optimizacije. Povećavanje saobraćaja je prioritet, ali privlačenje prave publike je itekako važno. Opsežnim istraživanjem i uz pomoć različitih alata, dolazite do ključnih riječi koje su povezane sa vašim sajtom i ponudom, i relevantne za web sajt.

  • H1 tag

Ovaj tag se kreira na svakoj stranici, uključujući početnu. Trebalo bi da predstavlja cjelokupnu temu, pažljivo odabrane ključne riječi i obično se prikazuje istaknutije od ostatka teksta.

  • Naslov

Dobro osmišljen naslov ima značajan uticaj na rangiranje u pretraživačima. U nekim slučajevima je još bolje smisliti slogan ili frazu, za ovo se dobija još neki pozitivan poen od Google-a. Sa druge strane, ukoliko je naslov predugačak, neće se vidjeti sve u rezultatima pretrage i negativno će uticati na rangiranje i broj klikova.

  • Dizajn i jednostavnost koriščenja

Web dizajn mora biti dopadljiv, funkcionalan i adaptivan. Mora se razmišljati o sadržaju, fotografijama, video materijalu, rasporedu koji ne zamara pogled, lakom čitanju i korišćenju. Većina posjetilaca koji dođu na web sajt neće potrošiti više od nekoliko sekundi ili minuta na stranici, pa njihovo iskustvo mora biti pozitivno, kako bi rezultirala željenom akcijom. Zato je bitno omogućiti što jasniji pregled sadržaja na web sajtu, jer će ga u suprotnom korisnici zaobići u širokom luku i potražiti drugi, a konkurencija je žestoka.


Off Page SEO


Najkraće rečeno, Off Page SEO podrazumijeva sve ono što radite mimo svog sajta, s ciljem poboljšanja njegovog rangiranja na pretraživačima. Preciznije, ono što radite da biste povećali promet, brendirali sebe ili biznis, postali prepoznatljivi, a da sve to nema konkretno veze sa promjenama na sajtu.

Off page optimizacija je, jednostavnim rječnikom rečeno, izgradnja linkova s drugih sajtova prema vašoj web stranici. Generalno, što više tih backlink-ova koji sa drugih sajtova vode na vaš, tim bolje za vaš sajt i posao.


Optimizacija sajta za mobilne telefone


Sa sve većim značajem mobilnih aplikacija, kao i pojačanom konkurencijom developera, SEO mobilnih aplikacija je ključan element marketing strategije, kako biste se istakli u poređenju sa ostalima.

Prvo šta posjetilac sajta primijeti je dizajn. Ukoliko sajt nije prilagođen ekranima mobilnih uređaja najvjerovatnije će ga odmah napustiti, što vodi do visokog “Bounce rate” sajta, a koji utiče na njegovo rangiranje na pretrazi.

Responsive web sajt podrazumijeva da je dizajn sajta prilagođen ekranima svih uređaja, sadržaj je jasno vidljiv, a navigacija prilagođena. Kretanje kroz sajt mora biti intuitivno tako da se korisniku omogući da na jednostavan način izvrši akciju ili dođe do željenog sadržaja.

Da bi se na pravi način kreirao web sajt za Vaš biznis, prilagodio mobilnim uređajima, dobro SEO optimizovao, angažujte stručnjake iz ove oblasti. U kratkom roku, tako malo ulaganje se može višestruko isplatiti.

Marketing agencija “Laganoo” se bavi izradom web sajtova i kompletnim procesom koji ovaj posao podrazumijeva. Takođe, ukoliko već imate web sajt, Laganoo nudi SEO analizu i optimizaciju već postojeće web stranice. Više o našim uslugama pogledajte ovdje.

Ukoliko želite saznati više o našim uslugama, imate dodatna pitanja ili su Vam potrebne konsultacije, kontaktirajte nas.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.