7 Google fontova za Vaš web sajt - Laganoo

7 Google fontova za Vaš web sajt

Fontovi koje birate za web sajt jedan su od funkcionalno i estetski najvažnijih elemenata prilikom građenja internet prezentacija kompanije. Izbor pravog fonta može napraviti veliko razliku u načinu na koji korisnici doživljavaju vaš brend.

Font koji koristite uspostavlja neku vrstu neverbalne komunikacije sa posmrtračem, jer naše oči prilikom čitanja nesvjesno reaguju na sve vizuelne signale. Dobar font pomaže uspješnom komuniciranju vrijednosti i namjera vašeg brenda, pa tako loše odabran font može uticati na pogrešnu prezentaciju.

Važno je da precizno razumijete šta želite da komunicirate i kakvu poruku šaljete. Pročitajte kako izabrati pravi font za sajt, koji odgovara vašim namjerama.

Značaj tipografije za UX dizajn


Tipografija je jedan od najvažnijih aspekata UX dizajna, jer izbor pogrešnog fonta za tekstove ili navigaciju može učiniti tekst nečitkim, a na taj način i web sajt neupotrebljivim.

Osnovna kategorizacija o kojoj morate razmišljati prije odabira fontova je podjela na Tekst fontove i Display fontove. Šta to znači?

Tekst fontovi

Tekst fontovi, kao što i ime kaže, dizajnirani su za ispisivanje glavnog teksta na web sajtovima i moraju biti vrlo čitljivi, čak i pri manjoj veličini karaktera. Ovi fontovi su obično jednostavni i čisti, sa jednakim razmacima između karaktera.

Display fontovi

Display fontovi dizajnirani su za ispisivanje naslova, jer su dizajnom i estetikom kompleksniji od fontova za tekstove. Ovi fontovi daju karakter ispisanom tekstu i često oponašaju određenu emociju ili karakteristiku. Mogu biti teže čitljivi, pa ih nikako ne treba koristiti u redovima tekstova, već samo za naslove sa nekoliko riječi.

Kako do odgovarajućeg fonta za web sajt?


Ukoliko ste velika korporacija, postoji šansa da ćete za svoj brend, pa tako i sajt, kreirati personalizovanu tipografiju, koju ćete samo vi koristiti. Ipak, ako sebi to ne možete da priuštite jer tek započinjete biznis ili ste samostalni preduzetnik, najbolji način da dođete do kvalitetnog fonta za vašu prezentaciju je upotreba Google fontova.

Google u svojoj kolekciji ima više od 900 fontova, a  svi su dostupni za besplatno komercijalno korišćenje na vašem web sajtu.

Prednosti korišćenja Google fontova


1. Besplatno možete poboljšati izgled svog web sajta i brenda. Možete biti sigurni u profesionalan dizajn na stotine fontova različitog dizajna i estetike.

2. Konzistentnost i dosljednost na svim platformama i pretraživačima zagarantovana je uz Google fontove, uzimajući u obzir da većina web pretraživača podržava Google fontove, uključujući Google Chrome, Apple Safari, Mozilla Firefox, Opera i Internet Explorer.

3. Korišćenjem Google fontova na Vašem web sajtu možete ubrzati web sajt i poboljšati njegove performanse.

Izbor fonta za sajt


1. Lato

Jedan od najpoznatijih Google fontova, dizajniran da izgleda sjajno i u redovima teksta, ali i da se ističe u naslovima.

2. Roboto

Najviše puta preuzet Google font, odaje utisak čistog i elegantnog fonta, a jednostavan i profesionalan dizajn je veoma čitljiv na svim tipovima desktop ili mobilnih uređaja.

3. Oswald

Font za naslove ili citate, idealan za naglašavanje bitnih informacija. Ukoliko ste ograničeni prostorom, ovo je idealan font, jer je dizajniran da štedi prostor.

4. Open Sans

Idealan font za kombinovanje sa drugim fontovima, svojim jednostavnim dizajnom ne ugrožava druge vizuelne elemente i prilagođava se skoro svim potrebama.

5. Source Sans Pro

Zahvaljujući svojoj širini koja je veća od standardne, ova san serifna porodica fontova funkcioniše i u naslovima i u tekstovima. Ovaj font kreiran je namjenski za upotrebu u elementima korisničkog interfejsa.

6. Montserrat

Ovo je moderan klasični font, savremena verzija elegantnih fontova sa početka 20. vijeka. Predstavlja savršenu proporciju između širine, dužne i visine.

7. Muli

Minimalistički san serifni font, koji je dizajniran za naslove, ali zahvaljujući svojim razmacima može funkcionisati i kao font za tekstove. Pogodan za web i mobilne aplikacije.

Kreiranje web sajta, internet prodavnice, kao i dizajniranje elemenata za vaš brend daleko je kompleksnije od izbora fonta. Zato, ukoliko su Vam potrebne navedene usluge, kontaktirajte tim “Laganoo” agencije za marketing i digitalne usluge. 

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.