Šta je SSL sertifikat i zašto je potreban? - Laganoo

Šta je SSL sertifikat i zašto je potreban?

SSL koriste milioni online biznisa i individualnih korisnika, kako bi smanjili rizik od krađe podataka ili nezakonitog korišćenja osjetljivih informacija, poput brojeva kreditnih kartica, korisničkih imena, lozinki, kao i e-mail poruka od strane hakera i drugih grupa.

SSL sertifikat je neophodan bilo kojem individualnom korisniku ili manjoj ili većoj organizaciji koja koristi svoj web sajt putem kog zahtijeva, dobija, procesuira, skladišti ili prikazuje povjerljive ili osjetljive informacije.

SSL znači Secure Sockets Layer, tj. predstavlja standardnu globalnu bezbjednosnu tehnologiju koja omogućava enkriptovanu komunikaciju između web pretraživača i web servera.

Vrste SSL sertifikata


Postoje različiti SSL sertifikati, zavisno od toga ko ih izdaje, broja osiguranih domena i tipa validacije.

U odnosu na broj domena koji se pokrivaju jednim SSL sertifikatom, postoje:

  • Single SSL – Koristi se za zaštitu jednog domena ili poddomena.
  • WildCard SSL – Koristi se za zaštitu jednog domena i neograničenog broja njegovih poddomena.
  • Multi Domain – Koristi se za zaštitu više različitih domena na jednom nalogu.

U odnosu na nivo validacije, postoje sljedeći SSL sertifikati:

  • Domenska validacija – U pitanju je osnovni sertifikat, pokriva jedan domen ili poddomen i pruža osnovnu enkripciju.
  • Validacija organizacije – Ovaj SSL sertifikat zahtijeva potvrdu organizacije koja stoji iza domena i izdaje se u roku od nekoliko dana.
  • EV SSL sertifikat – Predstavlja vrstu sertifikata koja pruža najviši stepen sigurnosti zbog sprovođenja temeljne provjere prije izdavanja. Zahtijeva autentifikaciju entiteta i vlasništva nad domenom, legalno, fizičko i operativno postojanje entiteta. Proces izdavanja može trajati i nekoliko sedmica.

Kome je potreban SSL sertifikat?


Bilo da imate manji ili veći biznis, kojim god poslom da se bavite, a naročito ukoliko razmjenjujete povjerljive informacije ili online transakcije, SSL sertifikat je neophodan alat koji se instalira na web server i koji će Vam obezbijediti visok nivo sigurnosti i zaštite.

Dakle, ukoliko Vaš websajt koristi informacije kao što su:

  • Login podaci i lozinka
  • Broj kreditne kartice
  • Bankovni račun
  • Lični podaci (ime, prezime, adresa, JMBG, datum rođenja)
  • Vlasničke informacije
  • Pravni ugovori i druga dokumentacija
  • Liste klijenata

neophodno je da ima instaliran SSL sertifikat.

Pored toga, posjedovanje SSL sertifikata i posjetiocima Vašeg sajta uliva dodatno povjerenje, jer će znati da je sajt na kojem se nalaze autentičan i provjeren.

Posjetioci sajta će to vidjeti tako što će biti prikazan:

  • katanac sa lijeve strane URL adrese,
  • https umjesto http prefiksa u nazivu adrese,
  • pečat povjerenja (site seal) ikonica pored prikazanih načina plaćanja.

Značaj SSL sertifikata za SEO


Još jedna bitna vrijednost sertifikata je to da posjedovanje SSL sertifikata pozitivno utiče na pozicioniranje web sajta u rezultatima pretrage.

Već nekoliko godina, Google primarno prikazuje sajtove koji imaju SSL sertifikat, dok za one druge prikazuje upozorenje “Not secure”, koje negativno utiče na percepciju posjetilaca sajta koji nema ovaj sertifikat.

Kako napraviti web sajt sa SSL sertifikatom?


Laganoo agencija za digitalne i e-commerce usluge u svojoj ponudi ima kreiranje web sajtova, a svaki od njih uključuje i obezbjeđivanje SSL sertifikata. U ponudi su tri paketa za izradu web sajtova (Basic, Advanced i Pro), namijenjeni različitim biznisima, njihovim potrebama i obimu poslovanja, dok su cijene prilagođene domaćem tržištu.

Pored instalacije SSL sertifikata, svaki od paketa uključuje i kreiranje web prodavnice ili zakazivanja termina preko sajta. Detaljnije o karakteristikama paketa pročitajte ovdje.

Ukoliko želite kvalitetan web sajt, koji uliva povjerenje i koji je siguran, kako za Vas tako i za Vaše klijente, kontaktirajte Laganoo tim i konsultujte se, kako biste dobili prave ideje za Vaš biznis.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.