5 trendova u web dizajnu koji su obilježili 2020. godinu - Laganoo

5 trendova u web dizajnu koji su obilježili 2020. godinu

2020. godina je završena i u trenutku kada gledamo šta nas čeka u 2021. godini i kakve promjene u onlajn svijetu će donijeti, evo prilike da se podsjetimo koji su to trendovi u web dizajnu koji su obilježili godinu za nama.

Kompletan onlajn svijet konstantno se mijenja, pa je tako i sa trendovima u kreiranju web sajtova. Zahtjevi klijenata i potrebe savremenog korisnika svakodnevno se mijenjaju, pa je posao web dizajnera i web developera da uvijek budu u korak sa zahtjevima tržišta.

Pogledajte 5 trendova koji su bili prisutni na većini web sajtova, a koji su nastali tokom 2020. godine.

1. Asimetrija

Na prvom mjestu svakako je asimetričan izgled. Ako prošetate po sajtovima nastalim u prethodnih godinu dana, skoro je nemoguće da ne vidite asimetričan dizajn.

Asimetrija na web sajtovima ima za cilj da skrene pažnju posjetilaca. Savremeni korisnik veoma je zahtjevan i njegova pažnja traje kratko, pa je zato neophodno da iskoristite priliku i zgrabite njegovu pažnju. Istraživanja pokazuju da je asimetričan dizajn odličan za skretanje pažnje korisnika. Asimetrično dizajniranom stranom možete navesti korisnika da se fokusira na najvažnije elemente na Vašem web sajtu.

2. Video animacije

Popularnost video sadržaja na svim platformama raste tokom prethodnih godina, pa je tako i na web sajtovima. Video animacije i video pozadine bile su jedan od najefikasnijih trendova tokom 2020. godine. Kako bi izvukli maksimum iz svoje onlajn prezentacije uključite video materijal u svoj web dizajn.

Uz poseban osvrt na poruku koja može biti prenešena kroz kratak i upečatljiv video sadržaj, video pozadina na početnoj strani ostavlja poztivan utisak na posmatrača i efikasan je način za privlačenje pažnje.

Jedini nedostatak ovog elementa je potencijalno usporavanje brzine učitavanja web sajta ukoliko je video materijal pretežak.

3. Minimalizam

Pojednostavljivanje izgleda stranica na web sajtu nije novina, ali je svakako bio jedan od vodećih trendova tokom 2020. godine. Minimalistički pristup se razvija i živi već godinama, a u 2020-oj je dodatno evoluirao.

Pojednostavljivanje izgleda stranica na web sajtu nije novina, ali je svakako bio jedan od vodećih trendova tokom 2020. godine. Minimalistički pristup se razvija i živi već godinama, a u 2020-oj je dodatno evoluirao.

Ovaj koncept podrazumijeva uprošćavanje elemenata koji se korsite, brisanjem svih suvišnih elemenata i ostavljanjem više bijelog ili praznog prostora na stranici kako bi web sajt mogao da “diše”.

Pojednostavljivanje može uključivati:

  • sklanjanje svih suvišhnih dugmadi, sjenki ili grafika,
  • skrivanje menija za navigaciju,
  • korišćenje jedne do dvije boje, plus bijela,
  • ili pak u potpunosti monohromatski dizajn.

Ovaj koncept može biti koristan kako bismo bili sigurni da nismo zbunili posjetioca, te izbjegli skretanje pažnje na suvišne elemente umjesto fokusiranja na glavne informacije.

4. Dark mode

Apsloutni hit na svim onlajn pratformama ove godine bio je dark mode. Počev od društvenih mreža Twitter i Facebook, ovaj trend stigao je i na web sajtove.

Vodeći trend 2020. godine, fokusiran je na UI dizajnu sa davanjem opcije korisnicima da uključe “tamnu” temu. Tamna pozadina pogodno je dizajnersko rješenje koje koristi visok stepen kontrasta za isticanje elemenata. Uz dark mode postiže se dinamičan dizajn, koji omogućava korisniku da što bolje vidi sve elemente i boje na ekranu.

Dodatne prednosti tamne pozadine su:

  • Tamna pozadina pogodna je za vid korisnika, jer izbjegava blještavu bijelu pozadinu koja je ranije dominirala i kojoj su korisnici bili konstantno izloženi.
  • Mobilnim uređajima potrebno je mnogo manje energije za prikaz tamnog režima, nego što je slučaj sa svijetlim ili bijelim pozadinama.

5. Interaktivni i 3D elementi

Web sajtovi ove godine nisu bili samo statičke prezentacije, već mediji koji će korisnicima usmjeriti pažnju na tačno određenu stavku. Interaktivni sadržaji prate sad već brojne web sajtove, predstavljajući sadržaj na netradicionalan način, sa interaktivnim animacijama, 3D elementima koji plutaju po zamišljenom prostoru  ili atraktivnim “hover” funkcijama miša.

Ovaj stil je veoma atraktivan i dizajneri njime teže da zadovolje sva Vaša čula te pruže atraktivno onlajn iskustvo, s ciljem da Vas što je duže moguće zadrže na sajtu.

Ukoliko i Vi želite moderan web sajt, ili redizajnirati postojeći kako bi bio u toku sa aktuelnim trendovima, pogledajte koje usluge nudimo i kontaktirajte “Laganoo” tim.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.