Najznačajniji trendovi u digitalnom marketingu za 2021. godinu - Laganoo

Najznačajniji trendovi u digitalnom marketingu za 2021. godinu

U danima kada se sumiraju događanja iz prethodne godine i planiraju aktivnosti u novoj, od značaja je kad čujemo više mišljenja, pogotovo kada su u pitanju svjetski stručnjaci iz neke oblasti. Ovog puta, osvrnućemo se na to šta se predviđa da će biti najznačajniji trendovi u digitalnom marketingu u 2021. godini. Jedno je sigurno: za dobre rezultate biće potreban veći nego ikad angažman brendova i posvećenost online marketingu.

Trendovi u digitalnom marketingu u 2021. godini


1. Livestreaming i povećanje sadržaja influensera

Tokom 2020., a vidimo već i početkom 2021., događaji se otkazuju ili održavaju bez publike, pa korisnici ne posjećuju evente, čak su i druženja sa prijateljima i posjete porodicama svedene na minimum.

Sve ovo, dovelo je do povećanja broja ljudi koji su se pretpratili na razne uživo stream-ove, bilo da je riječ o određenom brendu, popularnoj ličnosti ili online radionici.

Na Facebook-u je gledanje uživo poraslo za 50% tokom perioda izolacije, na Instagramu za 70%, a i TikTok je zabilježio rekorde u prethodnoj godini. Sve su prilike da se tako nastavlja i u 2021.

Amazon Live je takođe jako krenuo, sa influenserima koji su promovisali svoje omiljene proizvode tokom livestreaming-a tokom kojeg su korisnici imali mogućnost i da naruče te proizvode, čime su se popularizovale i e-commerce usluge.

2. Više dobronamjernih i namjenskih misija brendova

Potrošači se sve teže povezuju sa brendovima za koje smatraju da su neiskreni ili “sumnjivi” i ne žele da svoja sredstva ulažu u nešto u šta ne mogu da vjeruju. Zbog toga će ova veza biti ključna za brendove koji žele da i u 2021. godini ostanu pouzdani partneri.

Prema Deloitte izvještaju brendovi moraju znati “zašto postoje i kome služe”.

Kao dobri globalni primjeri iz prethodne godine, navode se Hilton sa kampanjom #HotelsForHeroes, kada su ustupili svoje kapacitete medicinskim radnicima, kao i Chanel čiji su zaposleni u svojim radionicama pravili maske za lice.

3. Sadržaj koji generišu korisnici, za poboljšanje korisničkog iskustva

Iskustvo kupaca nikada nije bilo važnije. Korisnici žele “dokaz” i da se uvjere u osobine proizvoda ili usluge, prije nego ga i kupe.

Sadržaj koji generišu korisnici (User-generated content):

  • Gradi i jača zajednicu,
  • Predstavlja efikasan način da brendovi uspostave odnose sa svojim kupcima i upoznaju ih,
  • Pomaže brendovima da generišu mnogo više sadržaja tokom boravka kod kuće i restriktivnih mjera.

4. Naglasak na održivosti

Prema istraživanjima, 81% potrošača snažno osjeća da bi kompanije trebalo da pomognu u poboljšanju životne sredine. Neki brendovi su već krenuli u tom smjeru, kroz materijale koje koriste, ambalažu, svoje sisteme ili nešto drugo.

The Ocean Cleanup je sjajan primjer brenda koji je na ovaj zadatak odgovorio tako što je predstavio svoj prvi proizvod napravljen isključivo od plastike prikupljene iz Velikog pacifičkog tepiha od smeća (Great Pacific garbage patch).

Ovo je samo dio trendova iz digitalnog marketinga koji se predviđaju za 2021. godinu, a upravo prethodna godina nas je naučila da se ne možemo osloniti isključivo na prognoze. Zato treba biti uvijek u toku i brzo reagovati na promjene, baš kao što to radi naša “Laganoo” agencija za digitalne i e-commerce usluge. Ukoliko je Vašem biznisu potrebna marketing agencija ili neke pojedinačne marketing usluge, kontaktirajte nas.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.