Šta je web hosting? - Laganoo

Šta je web hosting?

Da bi vaš web sajt bio vidljiv drugim korisnicima, potrebno je postaviti ga na internet, odnosno mora biti smješten na neku internet adresu.

Ukoliko je adresa (odnosno domen) koju želite slobodna, pronaći ćete je na sajtu kompanije koja nudi usluge registracije domena. Na jednostavan način, domen možete kupiti ovdje.

Sljedeći korak bi bio zakup internet prostora koji se nalazi na toj adresi. Usluga iznajmljivanja ovog prostora, odnosno smještaja za Vaš web sajt, naziva se hosting.

Provajdere web hostinga, odnosno kompanije koje nude usluge iznajmljivanja internet prostora, možemo stoga smatrati zakupodavcima. Kao zakupac, vi ste u obavezi da odabranom provajderu plaćate za uslugu zakupa internet prostora na kojem “živi” vaš web sajt.

Vaš web hosting provajder može biti laganoo.online.


Koji tipovi hostinga postoje?


U nastavku saznajte koji hosting je najbolji izbor za vaš web sajt i tip biznisa kojim se bavite.


1. Dijeljeni web hosting


Ako vodite mali ili srednji biznis koji želite da predstavite potencijalnim klijentima na internetu, vjerovatno želite da počnete od jednostavnog hosting plana koji odgovara vašem budžetu i nudi sve najosnovnije funkcionalnosti potrebne jednom novom sajtu. U tom slučaju, dijeljeni web hosting je najbolja i najisplativija opcija za Vas.

Ukoliko koristite WordPress CMS, jedna od takvih opcija je i naš WordPress Basic plan, u okviru kojeg dobijate sve što je neophodno za hosting jednog web sajta. Na raspolaganju vam je prostranih 30 GB memorije, a obezbijeđena je i sigurnost vašeg sajta u vidu automatskog skeniranja na dnevnoj bazi u cilju zaštite od zlonamjernih programa. Dodatnu sigurnost garantuje i opcija izrade rezervnih kopija sajta i jednostavna upotreba neke od kopija u slučaju potrebe. Ovaj hosting plan je savršen izbor za nove sajtove koji očekuju do 25.000 posjetilaca mjesečno.

Imajte na umu da će, u idealnom scenariju, vaš sajt rasti i privlačiti više klijenata, a u tom slučaju će vam biti potreban i hosting plan koji će moći da podrži povećan saobraćaj na sajtu. Vremenom ćete željeti da pređete na plan kakav je naš WordPress Deluxe, koji nudi 75 GB prostora i čini da vaš sajt funkcioniše i sa 100.000 posjetilaca mjesečno. Osim toga, u ovaj plan je uključen i SEO optimizator, a šta je SEO optimizacija i zašto je vam je potrebna pročitajte ovdje.

Ukoliko cilj vašeg sajta nije samo da se predstavite klijentima, već uz prezentacioni sajt želite i internet prodavnicu, najbolji izbor za vas je WordPress Ecommerce plan, uz koji vam nudimo besplatnu instalaciju WooCommerce alata za online trgovinu, mogućnost postavljanja neograničenog broja proizvoda, besplatne teme za dizajn vaše prodavnice, kao i SSL sertifikat. Zašto je SSL sertifikat neophodan svakom sajtu, a posebno onom koji sadrži i prodavnicu, čitajte ovdje.

Osim malih i srednjih preduzeća, u našoj ponudi odgovarajuće planove mogu pronaći i developeri, pa su tako onima kojima je potrebno više prostora i funkcionalnosti dostupni WordPress Developer i WordPress Pro planovi, koji nude hosting do 5, odnosno do 25 sajtova. Ovi planovi nude SSH/SFTP pristup vašem sajtu i mogućnost kreiranja staging sajtova. Na ovoj stranici možete pogledati kompletnu Laganoo ponudu planova dijeljenog web hostinga.


2. VPS hosting


Virtual Private Server (VPS) hosting namijenjen je onima kojima je prioritet zaštita sajta od potencijalnih sigurnosnih rizika koje bi dijeljeni web hosting mogao da nosi. Iako je dijeljeni web hosting generalno sigurna opcija za većinu sajtova, činjenica je da dijelite prostor na serveru sa mnogim drugim sajtovima od kojih neki mogu pokušati da vas zaraze kompjuterskim virusima ili jednostavno crpiti previše resursa i time vas usporavati. VPS hosting rješava ovaj problem tako što vam omogućava da zakupite prostor na serveru koji je odvojen od ostalih virtuelnim particijama. Ovim dobijate mnogo veću sigurnost i kontrolu nad svojim internet prostorom.

U zavisnosti od vaših potreba, možete odabrati jedan od naših VPS hosting planova koji nude i do 400 GB SSD memorije.


3. Dedicated hosting


Za najzahtjevnije korisnike kojima je potrebna potpuna kontrola i moćne konfiguracije, pripremili smo dedicated hosting planove koji omogućavaju zakup cijelog servera i eliminišu sve brige vezane za dijeljenje prostora sa drugim sajtovima. Dedicated hosting je tip hostinga namijenjen profesionalnim korisnicima koji rade sa osjetljivim podacima koji zahtjevaju visok nivo zaštite i slobodu korišćenja softvera po sopstvenoj želji.

Kada ste na laganoo.online kupili domen i odabrali hosting plan koji savršeno odgovara potrebama vašeg biznisa, sljedeći korak je kreiranje savremenog i funkcionalnog web sajta koji će vas predstaviti u pravom svijetlu. Pogledajte kako Vam Laganoo može pomoći u tome. Kontaktirajte nas i pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.