Prednosti kreiranja ChatBota, za online poslovanje - Laganoo

Prednosti kreiranja ChatBota, za online poslovanje

U našem ranijem tekstu o trendovima u web dizajnu koji nas očekuju u 2021. godini govorili smo da su ChatBotovi jedan od načina da poboljšate svoj web sajt i ostvarite bolju komunikaciju sa svojim potrošačima ili klijentima.

Pandemija virusa Covid19 natjerala je i one posljednje, koji to do sada nisu učinili, da svoje poslovanje organizuju (i) onlajn, uz pružanje što je moguće više informacija i pogodnosti svojim potrošačima. Ovo je dovelo do još veće popularnosti ChatBotova, a sve ukazuje da će ovaj trend nastaviti svoj rast.


Šta je ChatBot?


ChatBot predstavlja algoritam koji korisnicima pruža mogućnost online komunikacije bez ikakvog angažovanja ljudskog faktora. To znači da korisnik može da komunicira ili obavlja određenu radnju na web sajtu bez učešća drugih ljudi, koji bi u protivnom morali biti aktivni 24/7. Primjer ChatBota možete vidjeti i na našem web sajtu www.laganoo.me.

Već sada na brojnim aplikacijama koje koristimo postoje ChatBotovi koji su integrisani i kreirani toliko precizno da sa njima možete komunicirati kroz tekstualne poruke, a da uopšte ne primijetite da sa druge strane ne stoji osoba koja kuca odgovor na svako Vaše pitanje.

ChatBotovi mogu pružati korisničku podrušku korisnicima određene usluge ili proizvoda, pružati informacije potencijalnim kupcima na sajtu za prodaju, prikupljati narudžbine ili podatke o korisnicima radi retargetiranja.

Dok neke ChatBot aplikacije nude moguće odgovore i na taj način korisnika dovode do informacije koja mu je potrebna, oni napredniji prepoznaju ključne riječi u porukama korisnika i tako generišu odgovore koristeći se uobičajenim frazama iz baze koja je prethodno napravljena.


Ko sve koristi ChatBotove?


Popularnost chat botova, kao i njihova funkcionalnost, prijete da u budućnosti u potpunosti zamijene ljudski kontakt kada je u pitanju pružanje korisničke podrške. Tako je danas skoro nemoguće zamisliti web sajt banke, osiguravajućeg društva, medijske kompanije, kompanije za e-trgovinu, aviokompanije, hotela ili pružaoca zdravstvenih usluga bez ChatBota koji korisnicima ostavlja utisak da im je neko u svakom trenutku dostupan.

Studija iz 2017. godine pokazala je da je 4% kompanija koristilo ChatBotove, a prema istraživanju iz 2016. godine 80% preduzeća izjavilo je da namerava da integriše ChatBot u svoj web sajt do 2020. godine.


Kako ChatBot može pomoći vašem poslovanju?


Posvećenost korisniku je jedan od glavnih faktora uspjeha u online poslovanju.

Savremeni korisnik ima visoka očekivanja od brenda kom poklanja svoju pažnju i povjerenje, pa je tako na brendovima da im u svakom trenutku nude više. Čini se da je velika pomoć u toj angažovanosti i posvećenosti posjedovanje ChatBota.

– Na prvom mjestu ChatBot ima jednu osobinu koju nema nijedan zaposleni: nikada ne spava. To čini vaš web sajt i vaše poslovanje uvijek otvorenim. ChatBot u kombinaciji sa online prodavnicom, može raditi 24/7, 365 dana u godini, a da vi ne morate biti prisutni i da ne morate iznajmljivati bilo kakav radni prostor. Osim toga, ChatBot je mnogo brži i pruža instant odgovor kojem ste ga vi “naučili”, dok vaši agenti prodaje ili korisničkog servisa možda nisu u mogućnosti da uvijek odgovore istog trenutka.

Takođe, kada jednom naučite ChatBota nešto, on će to zapamtiti zauvijek, pa tako nema straha da će bilo koja vrsta kadrovskih promjena ugroziti da vaši korisnici uvijek dobiju tačnu informaciju. Tako ChatBotovi i smanjuju mogućnost ljudske greške i drže korisnike zadovoljnim, jer se ChatBotovi ne umaraju i ne griješe.

– ChatBot održava prodajnu prezentaciju umjesto vas. On može prezentovati nove proizvode ili dodatne usluge i na taj način povećati i vašu prodaju. Pružanjem dodatnih informacija, ChatBot može da stimuliše korisnike da se duže zadrže na web sajtu i možda ostvare dodatnu trgovinu.

– Možda zvuči čudno, ali savremeni korisnici sve češće radije razgovaraju sa ChatBotom, nego sa stvarnom osobom. Svjesni da razgovaraju sa mašinom, ljudi će bez ustezanja postaviti dodatna pitanja ili tražiti još informacija, bez ustručavanja ili straha da se mogu “obrukati” pred drugom osobom.

– Kako vaše poslovanje raste i dobijate više klijenta, broj zaposlenih koji moraju da brinu o njima svakako se povećava, a sa tim i vaši troškovi. Ipak, ukoliko imate dobro kreiran ChatBot, koji na sebe može preuzeti obaveze korisničkog servisa ili dijela prodajnog tima, to će svakako umanjiti vaše troškove.

Sve ovo, čini ChatBotove neophodnim alatom kako bi ste ostvarili uspjeh u online poslovanju i kvalitetnu komunikaciju sa svojim korisnicima.


Kako implementirati ChatBot na web sajt?


Ukoliko već imate web sajt, tim agencije za digitalne i e-commerce usluge “Laganoo” može implementirati ChatBot na postojeću platformu. Ukoliko nemate, kompletnu uslugu izrade web sajta koji sadrži ChatBot takođe pruža “Laganoo”. Da saznate više, budite slobodni da nas kontaktirate.