Kako izabrati pravi domen za web sajt? - Laganoo

Kako izabrati pravi domen za web sajt?

Koliko puta se desilo svima nama da, prilikom upoznavanja sa nekim, zaboravimo njegovo ime? Najčešće, imena koja ostaju u pamćenju su obično ona koja su autentična i unikatna.

Kao i vaše ime, veoma je važno i ime koje vas predstavlja u određenoj industriji. Sa unikatnim imenom bićete prepoznati od strane potencijalnih klijenata i izdvajaćete se u odnosu na konkurenciju.

Postoji mnogo načina uz pomoć kojih ćete biti prepoznati u online svijetu, a jedan od njih je i odabir domena. Upravo zbog toga je veoma važno da odaberete pravi domen za vaš web sajt, odnosno vaše ime kojim ćete se predstavljati na internetu.


Šta je domen?


Domen je vaš online identitet, vaše predstavljanje širokoj javnosti putem interneta. Domen je potrebno obezbijediti prije same izrade web sajta i odabir domena jedan je od ključnih koraka u započinjanju vašeg online biznisa.

S obzirom na to da je domen jedinstven, to znači da ga niko drugi ne može koristiti niti kupiti. On mora biti u tekstualnom obliku i mora se razlikovati od svih ostalih na internetu, jer predstavlja adresu na kojoj se nalazi samo vaša internet stranica.

Detaljno uputstvo za kupovinu domena možete pročitati u našem tekstu “Kako kupiti domen za web sajt?”.

Nakon što ste svjesni koliki uticaj naziv domena ima, u nastavku teksta pročitajte koje su to stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom odabira domena.


Kako odabrati odgovarajući domen?


Kako biste se izdvojili u odnosu na konkrenciju i bili prepoznatljivi, potrebno je da vaš domen odgovara vašem brendu, da bude lak za pamćenje, prepoznatljiv, kreativan, unikatan.

– Budući da domen treba da odgovara i predstavlja vaš brend na internetu, on mora biti dovoljno dobar da i pored predstavljanja vašeg proizvoda i usluge, on predstavlja i vaše vrijednosti, odnosno viziju i misiju. U ovom slučaju je jako bitno da odaberete domen za koji ste sigurni da ga nećete mijenjati jer, kao i brend, ono ostaje zapamćen dugoročno.

– Studije su pokazale da su najpoznatiji domeni na svijetu obično oni koji su kratki i koji se lako pamte. Domen ne bi trebao da ima preko 15 karaktera. To ga čini lakim za pamćenje i naravno kucanje na internetu. Ukoliko je vaš domen predugačak, postoji opasnost da će posjetioci izgubiti interesovanje na samom startu, odnosno prilikom samog unošenja imena. Domeni koji se lako pamte i izgovaraju ostaju urezani u pamćenje vaših potencijalnih klijenata, što sada predstavlja još jednu bitnu karakteristiku prilikom odabira pravog domena.

– Jedan od bitnijih „uslova“ prilikom odabira domena jeste da on bude kreativan i unikatan. Zamislite da, na primjer, imate coffee shop i da je u moru takvih barova vaš domen sličan ostalim. To vas neće učiniti prepoznatljivim, niti vas izdvojiti u odnosu na konkurenciju. Pogotovo u industrijama gdje je veliki broj konkurenata, ovome se morate dodatno posvetiti. Unikatnim i kreativnim domenom, zasigurno ćete se istaći i povećati broj svojih klijenata.

Ukoliko imate dilemu oko odabira domena kao i poteškoće prilikom njegove kupovine, agencija Laganoo vam može pomoći i učiniti da se već na prvom i veoma važnom koraku u vašem online prezentovanju istaknete, kako bi vaše poslovanje išlo u pravom smjeru.

Laganoo tim kreativnih stručnjaka je na usluzi prilikom kupovine domena i hostinga, izrade web sajta, implementacije web prodavnice sa mogućnošću online poručivanja i zakazivanja termina preko web sajta, do usluga digitalnog marketinga, grafičkog dizajna ili email marketinga.

Ukoliko želite dobiti više informacija o našim uslugama ili želite da se konsultujete sa našim timom o svim mogućnostima za vaš biznis, kontaktirajte nas.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.