5 razloga zašto je svjež sadržaj od ključnog značaja za vaš web sajt i SEO - Laganoo

5 razloga zašto je svjež sadržaj od ključnog značaja za vaš web sajt i SEO

Vaš web sajt je “prostor” koji živi i diše na internetu. Svako ažuriranje koje napravite na web sajtu je „uživo“ na internetu i igra ulogu u njegovoj interakciji sa posjetiocima, kupcima i pretraživačima.

Google pretraživači mogu statični web sajt, na kojem nema nikakvih ažuriranja, smatrati neaktivnim i „mrtvim“, koji krajnjem korisniku nema šta novo ponuditi.

Srećom, sa druge strane, vaš često ažurirani web sajt nudi pretraživačima mjesto za svjež sadržaj i izvore novih informacija korisnicima koji pretražuju na Google-u. Na taj način, ako često ažurirate web sajt visokokvalitetnim sadržajem, Google pretraživač će vas “zavoljeti” zbog toga i visočije pozicionirati na svojoj pretrazi.

Koji su još razlozi zbog kojih je važno da se vaš web sajt često ažurira svježim sadržajem?


Svjež sadržaj = Često indeksiranje


Ne treba miješati ovu frazu sa razmišljanjem da će vam svježi sadržaj sigurno donijeti bolje pozicioniranje. Međutim, što češće ažurirate svoj web sajt člancima, preuzimanjima i novim web stranicama, to će se pretraživač češće zaustavljati da posjeti vaš web sajt. Što pretraživač češće posjećuje vašu web stranicu, imate mogućnost da postignete veći rang na osnovu sadržaja koji pružate na njemu.

Pretraživači koriste “crawlers” (robote ili botove) koji su jednostavno visoko-tehnološki programi na internetu koji skeniraju web sajtove. Ovi roboti pozicioniraju web sajt na osnovu niza, unaprijed zadatih, algoritamskih faktora.

Na primjer, web sajt se može indeksirati na osnovu kombinacije broja dolaznih linkova do sajta, broja i vrste korišćenih ključnih riječi i broja učestalosti ažuriranja stranice. Svaki put kada ažurirate svoj web sajt, pretraživač to primjećuje i ponovo uređuje rangiranje vašeg web sajta. Zato, ako želite da povećate šanse da vaš web sajt dobije viši rang, često ažurirajte sadržaj tako da pretraživač ponovo procijeni vašu poziciju.

Imajte na umu, ključ nije mnogo sadržaja, već kvalitetan sadržaj. Dobra je ideja često ažurirati, ali držite visoke standarde sadržaja. Ako svoju stranicu napunite sa dosta članaka niskog kvaliteta, sa mnogo ključnih riječi, pretraživač će vas kazniti lošim rangiranjem.


Google voli često ažuriranje


Najčešće korišćeni pretraživač je Google. Kao kralj svih pretraživača, Google ima ogroman uticaj na web mastere i način na koji su web sajtovi napravljeni. Kada Google “izrazi ljubav” prema web sajtovima koji se često ažuriraju, to je siguran znak da na svoj web sajt treba da dodajte svjež sadržaj, što je češće moguće.

Naravno, ne biste trebali da vršite nepotrebne izmjene ili dopune svakog sata, svakog dana. Međutim, web sajt koji se ažurira jednom dnevno ili najmanje dva do tri puta nedjeljno, smatra se često ažuriranom lokacijom. „Google bot“ neprestano indeksira web u potrazi za web sajtovima koji su novi ili ažurirani, a zatim dodaje svježi sadržaj u Google indeks. Ako svoj sadržaj često ažurirate pouzdanim i vrijednim informacijama, imate veće šanse da Google sa svakim ažuriranjem rangira vas web sajt sve više.

Dakle, dodajte članak, sliku ili samo napravite neku promjenu da biste bili primijećeni. Najlakši i najefikasniji način da ostanete tako update-ovani je dodavanje bloga na web sajt i dalje dodavanje članaka koje će gledaoci primijetiti.


Više sadržaja, više ključnih riječi


Kada objavite novi sadržaj, pružate još više mogućnosti da vaš web sajt sadrži više ključnih riječi. Ključne riječi su visoko pozicionirane na grafikonu algoritma za indeksiranje i rangiranje pretraživača. Sadržaj koji se često dodaje, kao što je objavljivanje blogova i članaka, dozvoljava vam da optimizujete članak odgovarajućim ključnim riječima koji će privući posjetioce na vaš web sajt.

Na primjer, ukoliko pokrenete web sajt sa ponudama za osiguranje i ažurirate ih četiri do pet puta nedjeljno sa novim člancima, možete da usresredite svaki od njih na drugi aspekt osiguranja, kao što je osiguranje od automobilske odgovornosti ili univerzalno životno osiguranje. Svaki put kada dodajete novi članak, uključujete ključne riječi koje pomažu pretraživaču da prepozna vaš web sajt kao mjesto koje pretraživači mogu da posjete baš zbog te specifične potrebe osiguranja.

Takođe, treba znati da ažuriranjem algoritma Google se ne zasniva na tome koliko ključnih riječi ima vaš web sajt. Google indeksira web sajt prevashodno na sadržaj vrhunskog kvaliteta, a ne na sadržaj sa previše ključnih riječi.


Svjež sadržaj povećava vaš autoritet


Svi web masteri nastoje da postanu „autoriteti“ u industriji u očima Google-a. Prevladavajuća strategija da postanete autoritetna stranica je pridržavanje SEO izreke „sadržaj je kralj“. Što više informativnog i vrijednog sadržaja koji se odnosi na vašu industriju objavite, to je veći potencijal vašeg web sajta.

Pored toga, ako pregledate web sajtove vaših konkurenata, brzo ćete uočiti da autoritetni web sajtovi u vašoj industriji imaju hiljada stranica koje je Google indeksirao. Što vrijedniji sadržaj objavite, veće su šanse da postanete autoritetna stranica.

Što više pišete o određenoj temi, sve dok je sadržaj visoko kvalitetan, postajete jači autoritet i ljudi počinju da vjeruju onome što kažete. Što vam više vjeruju, veća je vjerovatnoća da će željeti da posluju sa vama.

Društvene mreže su sjajno mjesto za započinjanje izgradnje autoriteta na određenu temu. Odgovaranje na pitanja na forumima, objavljivanje vrijednih detaljnih članaka na vašem blogu ili samo komentarisanje nečega vrijednog na tuđim blogovima mogu vam izgraditi reputaciju i steći autoritet potreban u vašoj industriji. A ako često pišete kvalitetan sadržaj, korisnici će postati lojalni. Lojalnost je nešto što ne možete kupiti, pa tako čak i vlasnici malih biznisa imaju priliku da se takmiče sa velikim divovima svoje industrije.


Neka vaša publika bude redovno informisana


Još jedan dobar razlog za ažuiranje vašeg web sajta vrijednim sadržajem je redovno informisanje trenutnih posjetilaca, kao i pružanje potrebnih informacija za nove posjetioce koji će se kasnije konvertovati u kupce.

Možete da koristite RSS feed koji će informisati pretplatnike svaki put kada objavite novi sadržaj na vaš sajt. Angažovanjem postojeće publike razvijate dugoročnu lojalnost, što se pretvara u povratni promet koji dodaje ogromnu vrijednost vašem web sajtu.

Isto tako, vaš stalni, ažurirani sadržaj može novim posjetiocima pružiti bitne informacije o vašem malom biznisu, vašim proizvodima ili uslugama. Jer, nakon što je posjetilac stigao do vašeg web sajta, morate ga ubijediti da je vaš proizvod najbolji izbor za njega. Tada je potrebno da mu pružite članke o zadovoljstvu kupaca, o prednostima vašeg proizvoda itd.

Ako posjetilac pronađe vašu stranicu i počne čitati vaš sadržaj i utvrdi da je zastario, da li mislite da će ostati ili otići? Šta bi vi uradili? Da li biste naručili nešto od proizvođača koji ima članak iz 2014. godine na svojoj glavnoj stranici?

Za kreiranje web sajta, angažujte agenciju za digitalne i e-commerce usluge “Laganoo” iz Podgorice. Uz novi web sajt dobijate i besplatnu obuku za ažuriranje web sajta, tako da ćete biti u prilici da dodajete i mijenjate sadržaj kada god želite.

Pogledajte spisak usluga i kontaktirajte Laganoo tim ovdje.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.