Kako zadržati postojeće i privući nove kupce? - Laganoo

Kako zadržati postojeće i privući nove kupce?

Svaka kompanija se trudi da održi svoje poslovanje na zavidnom nivou. Fokusirane su na svoje proizvode, usluge, način prezentovanja, kao i na ponudu istih. Prisutan je konstantan rad na poboljšanju i na unapređenju onoga što se nudi. Međutim, ono što je najbitnije u svemu tome jeste – kome prodati taj proizvod ili uslugu.

Od davnina su postojali različiti oblici prodaje i kupovine, održavanja i prezentovanja proizvoda u najboljem mogućem svijetlu. Međutim, u prošlom vijeku tržište je počelo da se širi. Počeli su da se pojavljuju isti ili slični proizvodi i da se unapređuju. To je dovelo do pojave konkurencije. Sa druge strane, na strani tražnje nalaze se kupci, čije se potrebe takođe mijenjaju u skladu sa vremenom i trendovima.


Zašto su kupci važni kompanijama?


Kupci su u mogućnosti da biraju između širokog spektra ponuđenih proizvoda i usluga na tržištu. Ukoliko nisu zadovoljni ponudom jedne kompanije, u mogućnosti su da pregledaju i odaberu drugu.

Oni su važni za poslovanje svake kompanije jer predstavljaju osnovni izvor prihoda. Ukoliko kompanija nudi kvalitetne proizvode ili usluge, kupci će zasigurno razviti povjerenje i nastaviti da kupuju od te kompanije.

Upravo iz ovog razloga kompanije su, pored unapređenja sopstvene ponude, usmjerene i na kupce. Na njihove želje, potrebe i na njihove mogućnosti. Kompanije moraju da održavaju nivo usluge na zavidnom nivou, kako bi kupci odabrali njih u moru drugih kompanija. Zbog toga kompanije često razrađuju i uvode nove strategije kako bi zadržali postojeće i privukli nove kupce.


Strategije za privlačenje i zadržavanje kupaca


Za kompanije je veoma važno da razvijaju strategije u ovom pogledu jer, kao što je gore rečeno, kupci u velikoj mjeri utiču na profitabilnost kompanije. Čak i najmanji koraci i promjene u strategijama mogu uticati na povećanje broja kupaca i na njihovo zadržavanje, kao i na povjerenje koje oni stiču. U nastavku su neke od strategija, koje su se kroz praksu pokazale kao veoma djelotvorne.


1. Darivanja


Darivanje ili giveaway predstavlja dijeljenje nagrada u cilju promocije. Realnost je takva da ljudi vole besplatne proizvode. Na ovaj način vaš proizvod će biti primijećen i o njemu će se govoriti.

Darivanja ne moraju da budu u vidu poklona. To mogu biti poklon kartice ili vaučeri. Kupci će se osjetiti da vaša kompanija brine o njima i njihovim potrebama, što će svakako uticati na poboljšanje odnosa i njihove percepcije.


2. Popusti


Popusti su takođe još jedan od načina kako da obezbijedite lojalnost svojih kupaca. Svi volimo popuste ili imamo određene proizvode za koje smatramo da imaju visoku cijenu, pa čekamo sniženja. Ukoliko kupci primijete da sa vremena na vrijeme mislite na njih i nudite popuste, ostaće vam lojalni. Ovo će takođe i privući nove kupce.


3. Praćenje kupčevih povratnih informacija


Strategije za privlačenje i zadržavanje kupaca su veoma dobre, ali neophodno je redovno provjeravati da li one ostvaruju pravi i željeni efekat i da li imaju učinka. Do tog saznanja će se doći praćenjem povratnih informacija.


4. Uključivanje kupaca u proces planiranja


Ova stretagija je slična prethodnoj. Kroz ovu strategiju uključivanja kupaca možete da čujete koje su njihove ideje, koje su njihove želje ili zahtjevi, na primjer uz pomoć ankete ili nekih drugih načina ispitivanja. Na ovaj način, kupci će se osjećati prijatno i uticaće na razvijanje dodatne simpatije prema vašoj kompaniji, jer će uvidjeti da cijenite njihovo mišljenje.


5. Personalizacija


Personalizovani pokloni i proizvodi prenose dobru poruku. Pokazuju da kompanija brine o svojim kupcima i da svakog kupca tretira posebno, a ne kao masu. Ova stretegija zasigurno utiče na lojalnost vaših kupaca, jer određena istraživanja su pokazala da se kupci radije opredjeljuju za kompanije koje nude personalizovana iskustva.


6. Obraćanje kupcima


Obraćanje kupcima i dobar marketing su takođe od presudnog značaja za vaše poslovanje. Možete se obraćati vašim kupcima na različite načine, ali odabir društvenih mreža u ovom slučaju je idealno. Danas su društvene mreže veoma popularne, a vi i vaša kompanija želite da budete u koraku sa vremenom.

Putem društvenih mreža možete obavještavati vaše kupce o svojoj ponudi, pogodnostima koje nudite, kao i određenim akcijama, popustima i promocijama. Vaši stalni i potencijalni kupci će iz udobnosti svog doma biti u toku sa vašim poslovanjem što predstavlja veliku pogodnost za obije strane.

Ukoliko želite da vaše poslovanje bude u skladu sa vremenom, da vaše društvene mreže prenose pravu poruku i da vaš marketing govori umjesto vas, agencija Laganoo vam može pomoći i učiniti da to i ostvarite.

Laganoo tim kreativnih stručnjaka je na usluzi prilikom izrade web sajta, implementacije web prodavnice sa mogućnošću online poručivanja i zakazivanja termina preko web sajta, do usluga digitalnog marketingagrafičkog dizajna ili email marketinga.

Ukoliko želite dobiti više informacija o našim uslugama ili želite da se konsultujete sa našim timom o svim mogućnostima za vaš biznis, kontaktirajte nas i zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, LinkedIn.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.