Šta mora da sadrži vaš e-commerce web sajt? - Laganoo

Šta mora da sadrži vaš e-commerce web sajt?

Iako su e-commerce web sajtovi, oni koji omogućavaju online poručivanje i online plaćanje, neophodnost savremenog poslovanja, malo je web sajtova koji sadrže sve neophodne elemente kako bi kupcima omogućili prijatno i funkcionalno iskustvo kupovine.


U ovom blogu navodimo sedam neophodnih elemenata koji svaki e-commerce sajt mora da sadrži kako bi bio funkcionalan i kako bi kupcima omogućio sigurnu trgovinu, a prodavcima obezbijedio prihode.


  1. Dizajn prilagođen mobilnim uređajima

Više od polovine kompletnog saobraćaja na web sajtovima i online prodavnicama dolazi sa mobilnih uređaja i taj procenat svakodnevno raste. Istraživanja pokazuju da će 60% potrošača prije kupiti proizvod na online prodavnici koja je prilagođena mobilnom uređaju, nego na onoj koja nije. Ove informacije govore nam da je neophodno da vaša online prodavnica bude prilagođena svim vrstama uređaja, kako bi ste bili uvećali promet na vašem web sajtu.


Kako bi ste svoj e-commerce web sajt učinili prijateljskim za sve uređaji morate koristiti responzivni web dizajn. Responzivan dizajn kreiran je da se prilagođava ekranima svih vrsta uređaja, tako da web lokacija izgleda dobro i funkcionalna je bez obzira na uređaj koji korisnik koristi.


  1. Sigurnosne funkcije

E-commerce web sajt mora imati sigurnosne alatke, koji obezbjeđuju sigurnu trgovinu na vašem sajtu. Ovi alati služe da zaštite podatke vaših kupaca, kako bi njihova kupovina i posjeta web sajtu bila sigurna. Važno je da vašim kupcima pokažete na koji način štitite njihove podatke, kako bi se osjećali bezbjedno i bili sigurni da njihovi lični podaci ili informacije o kreditnim karticama neće biti nikada zloupotrebljeni.


Ukoliko kupac ne vjeruje web lokaciji koju posjećuje, teško da će obaviti kupovinu i biti spreman da izvrši elektronsko plaćanje. Nedovoljna sigurnost web sajta, takođe, može vaše poslovanje izložiti finansijskim i pravnim rizicima.


  1. Više načina plaćanja

Više načina plaćanja omogućava većem broju ljudi da kupuju na vašem web sajtu. Savremeni korisnik ima visoka očekvanja i želi da ima sve mogućnosti na jednom mjestu, pa se to odnosi i na načine plaćanja. Ne želite da neko odustane od kupovine jer nema mogućnost da izvrši plaćanje na način koji mu odgovara. Zato je poželjno da na sajtu imate opciju plaćanja po uzećem, opciju plaćanja standardnim kreditnim karticama, ali i opciju za PayPal i Apple Pay ukoliko zemlja u kojoj poslujete to omogućava.


  1. Politika isporuke i povraćaja proizvoda

Pružanje detaljnih informacija o politici isporuke i povraćaju proizovda kupcima može pomoći da se osjećaju sigurno prilikom kupovine. Neka informacije o načinu isporuke i vraćanju proizvoda budu lako dostupne i vidljive na web sajtu. Potrudite se da ove informacije budu razumljive i jednostavno prezentovane kako bi svi mogli da ih razumiju. Futer je odlično mjesto da postavite ovaj tip informacija.


Ukoliko ponudite mogućnost jednostavnog povraćaja pošiljki i jeftinu ili besplatnu dostavu pošiljki na željenu adresu, sigurno ćete privući dodatan broj kupaca i ostvariti veću prodaju.


  1. Informacije o dostupnosti proizvoda

Jedna od stvari koje u online kupovini ljude najviše frustrira je kada nakon što se odlučite da kupite nešto ili nakon što već izvršite kupovinu, saznate da željenog proizvoda nema na stanju.


Kako bi izbjegli razočarenje, obezbijedite svojim kupcima detaljne informacije, tako što ćete istaknuti dostupnost određenog proizvoda na web sajtu. Ukoliko proizvoda nema na zalihama to je potrebno naglasiti, kao i kada će proizvoda ponovo biti dostupan. Ukoliko određeni proizvod više nemate u ponudi uvjerite se da je proizvod sklonjen sa web sajta.


  1. Često postavljana pitanja

Stranica sa često postavljenim pitanjima može olakšati kupovinu vašim potrošačima, ali može i vama pomoći u poslovanju. Ukoliko posjetioci imaju neko pitanje, na ovoj stranici mogu lako pronaći odgovor, bez da kontaktiraju podršku, pišu mejlove ili kontaktiraju prodavca.


Pažljivo razmislite o pitanjima koja vam potrošači često postavljaju i na web sajtu postavite odgovore, kako bi olakšali proces kupovine. Takođe, ovu stranicu redovno treba unapređivati sa novim pitanjima u odnosu na komentare koje dobijate od potrošača, kao i nove proizvode i usluge, promjene politike poslovanja itd.


  1. Funkcionalna korpa

Kopra mora biti funkcionalno kreirana i pružati sve informacije, kako bi kupaca navela da izvrši i taj poslednji korak, odnosno obavi kupovinu. Kada korisnik klikne na svoju korpu treba da vidi sve proizvode koje je u nju dodao, ime proizvoda, fotografije, opise, cijena i količina.


Osim toga kupci moraju imati opciju da uklone proizvode iz svoje korpe, ukoliko su odustali od kupovine ili da promijene količinu ukoliko žele da kupe više ili manje artikala. Dodaje i opcija čuvanja korpe, odnosno zadržavanja proizvoda u korpi, kako bi se kupci kasnije mogli vratiti i izvršiti kupovinu ukoliko se odluče.


Laganoo tim kreativnih stručnjaka je na usluzi prilikom pružanja pomoći kada je riječ o implementaciji web prodavnice sa mogućnošću online poručivanja i zakazivanja termina preko web sajta, digitalnom marketingu, ali i prilikom izrade web sajta i usluga grafičkog dizajna ili email marketinga.


Ukoliko želite dobiti više informacija o našim uslugama ili želite da se konsultujete sa našim timom o svim mogućnostima za vaš biznis, kontaktirajte nas i zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramLinkedIn.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.