Kako da vaše blogove učinite SEO friendly? - Laganoo

Kako da vaše blogove učinite SEO friendly?

Pisanje zanimljivog bloga samo je pola uspjeha u stvaranju sadržaja koji privlači kupce. Pored zanimljive teme, odnosno teme koja će zainteresovati vaše potencijalne ali i stalne posjetioce, ono na šta je potrebno obratiti pažnju jeste i optimizacija sadržaja za pretraživanje (SEO).


Ukoliko je vaš sadržaj dobro SEO optimizovan saobraćaj koji privučete sastojaće se od zainteresovanih, angažovanih čitalaca, jer su oni do vašeg bloga došli pretraživanjem relevantnih ključnih riječi putem Google-a (ili drugih pretraživača).


Optimizacija pretraživača ili SEO važna je za sve one koji se bave marketingom I žele da dopru do novih klijenata, zainteresovanih za njihovo poslovanje. Kada optimizujete svoje web stranice – uključujući postove na blogu – to čini vašu web stranicu vidljivijom ljudima koji unose ključne riječi povezane sa vašim proizvodom ili uslugom putem pretraživača poput Google-a. Vaš poslovanje relevantno…


U nastavku teksta možete pročitati savjete kako da optimizujete blogove, kao i nekoliko drugih taktika oprimizacije koje bi trebalo imati na umu.

Kako bi trebalo da izgleda sadržaj bloga?


1. Usresredite se na par ključnih riječi koje se podudaraju sa namjerom čitanja vaših čitalaca.

Optimizacija postova na blogu za ključne reči ne podrazumijeva uključivanje što većeg broja ključnih riječi u vaše objave. U današnje vreme ovo zapravo šteti vašoj SEO optimizaciji, jer pretraživači obraćaju pažnju na uključivanje što više ključnih riječi.


Dobro je usredsrediti se na par ključnih riječi po blogu. Iako u jednom postu možete da koristite više ključnih reči, fokus posta neka bude dovoljno uzak da biste mogli da potrošite vrijeme na optimizaciju za samo jednu ili dvije ključne reči.


Ove duže, često zasnovane na pitanjima, ključne riječi održavaju vaš post usredsređenim na specifične ciljeve vaše publike. Na primjer, duža ključna riječ „kako napisati post na blogu“ mnogo je uspješnija, u smislu SEO-a, od kratke ključne riječi „post na blogu“.


Vjerovatno je da će posjetioci web stranice koji pretražuju duže ključne reči pročitati kompletan post, a zatim potražiti više informacija od vas. Drugim rečima, oni će vam pomoći da generišete pravi tip saobraćaja – da posjetioce vašeg sadržaja konvertujete u vaše kupce.


2. Gdje uvrstiti ključne riječi?


Sada kada imate jednu ili dvije ključne riječi, vrijeme je da ih uvrstite u svoj post na blogu. Gdje su najbolji djelovi vaših postova koji uključuju ove izraze kako biste se visoko rangirali u rezultatima pretrage?


Veoma je važno gdje ćete uvrsiti ključne riječi. Određena istraživanja su pokazala da su najbolja mjesta za to: naslov, zaglavlje i URL.


Fokusirajte se da ovaj tekst prije svega bude privlačan vašoj ciljnoj grupi, da ih zainteresuje, ali i da sadrži sve potrebne elemente kako bi vaš sadržaj bio visoko rangiran prilikom pretrage.


3. Uvjerite se da je vaš blog prilagođen mobilnim uređajima (ili da ima prilagodljiv / responzivan dizajn).


Mnogo više ljudi koristi mobilni telefon prilikom pretrage nego računar. Razlozi za to su mnogobrojni ali glavni leži u brzini dobijanja informacija. Upravo zbog toga je neophodno da vaš blog bude prilagođen mobilnim uređajima.


Još jedan razlog zašto bi vaš blog trebao da bude prilagođen mobilnim uređajima jeste taj što Google prvo prikazuje rezultate koji su prilagođeni mobilnim uređajima. Od aprila 2015. godine, Google u velikoj mjeri favorizuje web lokacije koje su prilagođene mobilnim uređajima.


4. Koristite strukturu URL-a kako bi pomogli posjetiocima da vas lakše pronađu.

Struktura URL-a vaših web stranica (koje se razlikuju od određenih URL adresa vaših postova) trebalo bi da olakša posjetiocima da razumiju strukturu vaše web stranice i sadržaj koji će vidjeti. Pretraživači favorizuju URL-ove web stranica koji olakšavaju njima i posjetiocima web stranice razumijevanje sadržaja na stranici.


Na taj način, struktura URL-a djeluje kao sistem kategorizacije čitalaca, stavljajući im do znanja gdje se nalaze na web lokaciji i kako da pristupe novim stranicama. Posjetioci to cijene, jer im olakšava da tačno utvrde kojim podacima će pretraživači pristupiti na različitim djelovima vašeg bloga ili web stranice.


5. Povežite interne linkove kada je to moguće.


Ulazne veze do vašeg sadržaja pomažu pretraživačima da pokažu valjanost ili relevantnost vašeg sadržaja. Isto važi i za interno povezivanje sa drugim stranicama na vašoj web lokaciji. Ako ste o nekoj temi koja se pominje u vašem blogu pisali na nekom drugom blogu, e-knjizi ili web stranici, najbolje bi bilo povezati tu stranicu.


Povezivanje sa drugim stranicama podstiče čitaoce da dalje istražuju vašu veb stranicu, zadržavajući ih duže na vašoj platformi. Takođe pomaže pretraživačima da pronađu druge relevantne originalne stranice koje imate u ponudi. Da biste natjerali korisnike da kliknu na link, jasno im recite gdje će ih odvesti i kakvu vrijednost će pružiti taj link. Ono na šta jednako morate obratiti pažnju jeste da sve internet veze budu logične.

Laganoo tim kreativnih stručnjaka je na usluzi prilikom pružanja pomoći kada je riječ o SEO optimizaciji, implementaciji web prodavnice sa mogućnošću online poručivanja i zakazivanja termina preko web sajta, digitalnom marketingu, ali i prilikom izrade web sajta i usluga grafičkog dizajna ili email marketinga.

Ukoliko želite dobiti više informacija o našim uslugama ili želite da se konsultujete sa našim timom o svim mogućnostima za vaš biznis, kontaktirajte nas i zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramLinkedIn.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.