Koja je razlika između SEO i SEM-a? - Laganoo

Koja je razlika između SEO i SEM-a?

Vjerovatno ste se do sada susreli sa skraćenicom SEO u digitalnom marketingu i saznali da je veoma važno kako se Vaš sajt kotira na Googlu dok korisnik vrši pretragu željenog sadržaja. Veća vidljivost i više rangiranje u rezultatima pretrage svakako će imati uticaj na Vaš biznis. Internet Live Stats tvrdi da svakodnevno na Google-u ima preko 66 000 pretraživanja. Šta bi to onda pored SEO bio SEM, koje su razlike, a šta ih spaja?


Search marketing odnosi se na bilo koju taktiku koja pomaže brendu da privuče pažnju pojavljivanjem na stranicama rezultata pretraživača (SERP – search engine results pages). 


Važno je da razumijemo da su Google-ovi rezultati pretrage podijeljeni u dvije kategorije: organske i plaćene rezultate pretrage. Kada korisnici nešto pretražuju, u rezultatima pretrage će im se pokazati upravo te dvije mogućnosti. SEO ili optimizacija za pretraživače je usredsređen na optimizaciju web stranice kako bi se ostvario saobraćaj iz organskih rezultata pretrage. SEM predstavlja marketing za pretraživače i odnosi se na dobijanje saobraćaja ka sajtu putem plaćenih oglasa.  

SEO (Search engine optimization) se može podijeliti na četiri glavne podkategorije: on-page SEO, off-page SEO, tehnički SEO i Signali interakcije korisnika.

On-page SEO je optimizacija sajta oko ključnih riječi koje Vaš ciljani kupac pretražuje na Googlu, ali i na drugim pretraživačima kao npr Bing-u. Jedna od najboljih praksi On-page SEO-a je da uključite ključne riječi u oznaku naslova (title tag), meta opis i URL adresu website-a. On page SEO uključuje osim istraživanja ključnih riječi, njihovu optimizaciju, kao i stvaranje sadržaja

Off-Page SEO podrazumijeva dobijanje povjerenja i autoriteta sa drugih websajtova. To uglavnom uključuje izgradnju visokokvalitetnih povratnih veza do Vašeg website-a (backlinks) ,ali i dijeljenje na društvenim mrežama. Potreban je dovoljan broj baclink-ova koje se dobijaju prirodno i vremenski raspoređeno. Google ne voli kupovinu backlinkova, što svakako ne bi trebalo da radite. Takođe, Google “gleda” i koliko su povratne veze relavatne za Vaš biznis, kao i autoritet domena (domain autority), odnosno koliki je autoritet sajta koji se zasniva na rangiranju website-a u pretraživaču. 

Tehnički SEO podrazumijeva optimizaciju nesadržajnih elemenata website-a, kako bi se poboljšala njena pozadinska struktura. Odnosi se na brzinu stranice, prilagođenost mobilnim uređajima, indeksiranje, “crawlability” (mogućnost pretraživanja), arhitekturu lokacije, strukturirane podatke i sigurnost. 

Signali interakcije korisnika predstavlja način na koji korisnici komuniciraju sa vašim wesite-om. To pomaže Google-u da shvati da li vaša stranica dobro odgovara nečijoj pretrazi. Na primjer, ako Vaša stranica ima visoku stopu posjete samo jedne stranice (visoki “bounce rate” prikazan u Google analitici), to bi mogao biti znak da vaša stranica nekome ne daje odgovor na njegov upit. Ako Google smatra da se vaša stranica loše uklapa u tu ključnu riječ, po bi moglo malo spustiti Vaše rangiranje ili potpuno isključiti sa prve stranice.

SEM (Search engine marketing) je odličan za prepoznavanje brenda ćete biti na vrhu liste svaki put kada neko pretražuje. Takođe odličan način za privlačenje ciljanog saobraćaja na Vaš website. Pretraživači poput Googl-a i Bing-a koriste oglase na bazi PPC odnosno pay per click (plaćanje po kliku). Za ovu strategiju najčešče se koristi Google Ads. Pošto je SEM povezan sa plaćenim oglasima, možete direktno da razumijete ROI (return on investment) odnosno povraćaj ulaganja. 

Sastavni dijelovi SEM-a čine licitiranje, ocjena kvaliteta, tekst oglasa, upravljanje oglasnim grupama i nalozima. 

Bez obzira na to da li koristite Google Ads ili Bing oglase, plaćeni oglasi u pretrazi se baziraju na licitiranju (bidding). Pomoću PPC licitirate za određenu ključnu reč, a kada neko pretražuje tu ključnu reč, prikazuje se vaš oglas. Rangiranje oglasa je obično proporcionalno tome koliko neko daje ponude, te ukoliko dajete više ponude prikazivaćete se iznad svih ostalih oglasa. Iznos koji plaćate kada neko klikne na vaš oglas poznat je kao cijena po kliku (CPC / cost per click).

Ocjena kvaliteta (quality score) je izuzetno važan Google Ads pokazatelj. U osnovi je Google-ov način da shvati da li se vaš oglas dobro podudara sa onim što neko traži. Google izračunava ocjenu kvaliteta na osnovu kombinacije stope učestalosti klikova (CTR), kvaliteta vaše odredišne stranice (landing page) i ukupne ocjene kvaliteta vašeg Google Ad naloga. Ako vaš oglas ima visoku ocjenu kvaliteta, dobićete popust za svaki klik.

Pisanje ubjedljivog teksta oglasa (ad copy) veliki je dio dobrog rada sa PPC-om jer odličan tekst oglasa znači i visoku stopu učestalosti klikova (CTR /click-through-rates) tj. dobru ocjenu kvaliteta. Tako da za za isti klik plaćate manje.

Upravljanje oglasnim grupama i nalozima (Ad Groups and Account Management) Ovdje koristite podatke na Google Ads nalogu za optimizaciju troškova oglašavanja.

Glavne sličnosti SEO-a i SEM-a su to što obije strategije: 

 • pomažu brendu da se pojavi u rezultatima pretrage, 
 • dizajnirane su da privuku više saobraćaja na website. Svaka strategija koristi taktiku za povećanje stope učestalosti klikova i navođenje više korisnika da kliknu na rezultate pretrage.
 • zahtijevaju poznavanje publike. Koristeći ličnosti kupaca (buyer persone) i psihografsku segmentaciju, možete upoznati svoju publiku, otkriti koje su njene potrebe i šta ona traži.
 • koriste istraživanje ključnih riječi za otkrivanje popularnih pojmova za pretragu (kako bi se utvrdilo koje su ključne riječi koje vaša idealna publika traži), kao i ispitivanje konkurencije ključnih riječi. 
 • ciljaju određene ključne riječi koje su identifikovane tokom istraživanja ključnih riječi.
 • zahtijevaju kontinuirano testiranje, praćenje i optimizaciju kako bi se povećale performanse. Ne možete ih postaviti i zaboraviti. 

Glavne razlike između SEO-a i SEM-a : 

 • SEO iziskuje puno vremena, naročito ako je Vaš sajt nov i nema još backlink-ova. Uticaj SEM a je momentalan. 
 • SEM odredišta za pretragu uključuju oznaku oglas (AD), a SEO ne. Oznaka oglasa je ikonica koja se pojavljuje pored odredišta za plasman. 
 • Rezultati pretrage SEM-a imaju dodatke za oglase kao što su dodatne veze, brojeve telefona i dodatne opise.
 • Plaćate svaki put kada korisnik klikne na SEM rezultat. Ne plaćate ništa kada korisnik klikne na rezultat SEO. 
 • Rezultati SEM-a prikazuju se odabranoj ciljnoj publici, za razliku od rezultata SEO-a. 
 • SEM je bolji za testiranje od SEO-a s obzirom da možete odmah da isključite i uključite SEM plaćene oglase. 
 • SEO strategija vremenom raste, spaja se i ostavlja trajne rezultate, za raliku od SEM-a čija strategija je aktivna samo dok plaćate za prikazivanje rezultata.
 • SEO ima veću stopu učestalosti klikova (CTR) od SEM-a ako uspijete da dođete do vrha. Prvih nekoliko rezultata organske pretrage obično imaju najviše stope učestalosti klikova. Međutim, ako se pojavite na drugoj stranici rezultata ili nižoj, vjerovatno ćete dobiti više klikova putem SEM-a.

Dakle, SEO je taktika za organski saobraćaj – to su neplaćene ili besplatne pretrage, a SEM za ciljane oglase koje plaćate. Oni se mogu dopunjavati, ali samo ako je sam webiste prvo SEO friendly, tada SEM ima veće šanse da bude uspješan. Jednom kada imate SEO friendly website i sponzorirane oglase koji pravilno ciljaju pomoću pravih ključnih reči, imate više šansi da se prikažete na vrhu plaćenih pretraga. 

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.