Sedam e-commerce biznis modela za vaše poslovanje - Laganoo

Sedam e-commerce biznis modela za vaše poslovanje

Od svog početka, odnosno nastanka, do današnjeg dana, e-commerce je prešao veliki put. Prije samo desetak godina, e-commerce djelatnosti bile su tek u povoju i predstavljale su veliku nepoznanicu za većinu, kada danas pričamo o e-commercu, pričamo o jednom od najrazvijenih djelatnosti na svijetu čije tržište je skoro neograničeno.


Ono što je u najvećoj mjeri doprinijelo razvoju ove djelatnosti je razvoj tehnologija, kao što je pojavljivanje smart telefona koji su promijenili način na koji se pristupa online sadržaju. Danas, veliki procenat biznisa se nalazi online i koristi sve prednosti koje e-commerce nudi, a do korisnici do željenih sadržaja i proizvoda u većini dolaze koristeći pametne telefone.


Razlog za ovo veoma je jednostavan, telefon kupcima omogućava da u svakom trenutku na veoma brz i jednostavan način pronađu sve što im je potrebno, sa druge strane popularnost e-commerce poslovanja raste jer je kupcima dostupna 24/7 gdje god da se nalaze.


Online poslovanje kupcima omogućava da se bilo kada informišu o ponudi, krakteristikama i dostupnosti proizvoda, rezervišu proizvode, da naručuju i plaćaju, zakazuju sastanke ili konsultacije, a sve to iz udobnosti svog doma.

Vrste e-commerce biznis modela


Razvoj e-commerce-a učinio je da danas postoji više načina da se bavite e-commercom koristeći se različitim biznis modelima. Danas prepoznajemo sedam različitih vrsta biznis modela u e-commercu. Svaki od ovih modela ima svoje prednosti, ali i izazove.


Kada odlučite da se upustite u e-commerce biznis, možete se odlučiti da poslujete u skladu sa jednim od ovih modela, ali i da, kao što rade brojne kompanije, poslujete istovremeno u više različitih modela. Postojanje svijesti u koju kategoriju vaš biznis spada omogućiće vam da bolje prepoznate prilike, ali i prijetnje, kao i da se ugledate na iskustvo drugih koji posluju i istom modelu.


Sedam tradicionalnih biznis modela e-commerca su:


1. Business-to-Business (B2B)

2. Business-to-Consumer (B2C)

3. Consumer-to-Consumer (C2C)

4. Consumer-to-Business (C2B)

5. Business-to-Government (B2G)

6. Government-to-Business (G2B)

7. Government-to-Citizen (G2C)


1. Business-to-Business (B2B)


U ovom poslovnom modelu B2B, preduzeće prodaje svoj proizvod ili uslugu drugom preduzeću, zato ze i zove Business-to-Business odnosno biznis-biznisu. Ono što je najčešće slučaj u ovom modelu, jeste to da na ovaj način uglavnom funkcionišu veleprodaje, odnosno – preduzeća nabavljaju robu od drugog preduzeća na veliko, a kasnije je prodaju krajnjem kupcu u nekom o svojih maloprodajnih objekata.

Kako sve više mlađih generacija ulazi u biznis, B2B poslovni model u online poslovanju postaje sve važniji, a njegova upotreba sve veća.


2. Business-to-Consumer (B2C)


Ovaj poslovni model koriste ona preduzeća koja, putem online trgovine, svoje proizvode nude i prodaju direktno kupcima. Kupac ima mogućnost da pregleda ponudu kompanije, odabere proizvod, naruči ga i plati.

B2C poslovni model je najčešći model u online poslovanju. On predstavlja najrasprostranjeniji model, jer za razliku od predhodnog, mnogo je više pojedinaca nego preduzeća u ulozi kupaca.

Ovaj poslovni model se ne odnosi samo na proizvode, već i na usluge.


3. Consumer-to-Consumer (C2C)


Poslovni model C2C, koji se još naziva i mrežno tržište, povezuje potrošače kako bi razmijenili robu i usluge i zaradili novac naplaćujući naknade za transakcije.

Prednost ovog modela jeste ta što se kupci i prodavci samoinicijativno odlučuju za prodaju svojih proizvoda na ovaj način, odnosno za kupovinu istih, u cilju što brže obavljene transakcije. Međutim, nedostatak jeste taj što se kompanije suočavaju sa velikim izazovom u kontroli kvaliteta i održavanju tehnologije. Ovaj poslovni model najčešće koriste oni koriscnici interneta koji žele da prodaju svoju imovinu poput stambene imovine, automobile, motora, iznajmljivanje smještaja itd.


4. Consumer-to-Business (C2B)


Ovaj poslovni model omogućava pristup potrošačima web lokaciji koja prikazuje više poslovnih organizacija za istu uslugu. Potrošač postavlja procjenu iznosa koji želi da potroši za određenu uslugu. Poslovna organizacija koja ispunjava zahtjeve potrošača u okviru navedenog budžeta, obraća se kupcu radi pružanja usluge.


5. Business-to-Government (B2G)


U B2G poslovnom modelu odnosi se na one web stranice koje koriste Vlade za trgovinu i razmjenu informacija sa raznim poslovnim organizacijama. Takve web stranice su akreditovane od strane Vladinih organizaciija i agencija i pružaju mogućnost preduzećima da direktno javnim institucijama predaju obrasce za prijavu.


6. Government-to-Business (G2B)


Putem ovog modela vlade različitih država, kao i njihove organizacija i institucije, koriste web stranice kako bi se obratile poslovnim organizacijama. Ove web stranice podržavaju aukcije, tendere i funkcije za podnošenje prijava.


7. Government-to-Citizen (G2C)


Glavni cilj poslovnog modela G2C jeste smanjenje prosječnog vremena za ispunjavanje zahtjeva građana usmjerenih ka javnih institucijama i vladinim organizacijama, u cilju pružanja različitih usluga za koje građani imaju potrebu. Vlade koriste ove web stranice kako bi se obratile građanima po raznim pitanjima, a ovo je jednostavan način da dođu do veliko broja ljudi brzo i efikasno.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.