Šta je responzivni web dizajni koje su njegove prednosti? - Laganoo

Šta je responzivni web dizajni koje su njegove prednosti?

Razvoj mobilnih i tablet uređaja i njihova velika popularnost, u početku, su donijeli probleme vlasnicima web sajtova, zbog neprilagođenog web dizajna. Naime, web sajtovi su u tom trenutku kreirani za laptop i desktop računare, pa je i njihov dizajn odgovarao veličinama i rezoluciji tih ekrana. Tokom tog perioda, ukoliko bi web sajtovima koji su kreirani samo za računare pristupili sa mobilnog ili tablet uređaja dočekao bi vas prilično haotičan dizajn koji vas tjera da stalno zumirate ili skrolujete gore dolje kako bi ste vidjeli sadržaj, jer je dizajn jednostavno bio namijenjen većim ekranima.

Kao i što to obično biva u istoriji tehnologije, problem je ubrzo izrodio nove ideje i rješenja, koja će zauvijek promijeniti svijet web dizajna stvarajući potpuno novi pojam – Responzivni web dizajn.

Responzivni web dizajn je metoda dizajniranja optimizovanih web stranica koje se na svim uređajima učitavaju i prikazuju bez problema, ne gubeći na svojoj funkcionalnosti i estetskoj vrijednosti. Pojednostavljeno – responzivni web dizajn automatski prilagođava web stranicu svim veličinama ekrana, na svim uređajima. Ovo omogućava posjeticima da nesmetano pristupe sadržaju bez obzira da li koriste desktop, tablet ili smartphone. Cilj ovakvog dizajna je izbjeći zumiranje, mijenjanje veličine ili pomjeranje sadržaja lijevo desno, kako se to dešava kada stranice nisu optimizovane.

Zašto je responzivni dizajn važan i koje su njegove prednosti?

Danas, osigurati web sajtu kompatibilnost sa svim uređajima nije više stvar izbora već neophodnost za funkcionalan web sajt, koji korisnicima pruža prijatno iskustvo i šalje pozitivnu sliku o brendu. Nedostatak responzivnog web dizajna, može učiniti potpuno suprotno i udaljiti posjetioce sa vašeg web sajta ukoliko im ne pruža jednostavno i udobno korisničko iskustvo.

U nastavku donosimo nekoliko prednosti responzivnog web dizajna

  1. Povećanje vidljivosti web sajta na Google pretraživaču

Više od 60% korisnika Googlu pristupa sa svojih mobilnih uređaja, zbog čega Google bolje rangira responsivne web sajtove, a na kojima sadržaj nie optimizovan gura na dno stranice ili na drugu stranu pretrage. Dakle ako vaše stranice nisu optimizovane moguće je da ćete se naći na drugoj strani Google pretrage, a kao što svi znamo, ono što je na drugoj strani, kao da ne postoji. Ovakvo pozicioniranje učiniće vas potpuno nevidljivim za većinu korisnika, kako biste to izbjegli, potrudite se da vaš web dizajn prilagodite svim vrstama uređaja.

  1. Pozitivna slika o brendu

Web sajt je vaša digitalna prezentacija, to je lična karta vašeg brenda, pa sigurno ne želite da bude loša. Web sajt kom se ne može pristupiti ili koji nije praktičan za korišćenje odaje utisak neozbiljnog i neprofesionalnog odnosa. Dobro dizajniran web sajt uliva povjerenje posjeticima i potencijalnim kupcima, pa tako čak 57% potrošača tvrdi da ne bi preporučilo kompaniju sa loše dizajniranim i nefunkcionalnim web sajtom.

Korisnici koji dožive negativno iskustvo tokom posjete web sajtu imaće i negativan odnos prema brendu, jer vjeruju da ukoliko kompanije ne brine o svojom prezentaciji neće brinuti ni o njihovim potrebama.

  1. Visoka stopa napuštanja web sajtova koji nisu responzivni

Stopa napuštanja neresponzivnog web sajta sa mobilnih uređaja je skoro 60%, što je izuzetno visoko. Sa druge strane stranice koje se učitavaju za pet sekundi ili manje imaju 70% duže sesije posjeta.

Korisnici mobilnih uređaja očekuju brzo učitavanje i ukoliko ne dobiju informaciju odmah, brzo će napustiti vaš web sajt i potražiti informaciju na drugom mjestu. Sporo učitavanje ili dizajn koji nije prilagođen posjetiocima, frustrira korisnike, pa će tako korisnik koji mora da zumira sadržaj na svom mobilnom uređaju ili da ga pomjera lijevo desno kako bi pročitao tekst vrlo brzo izgubiti strpljenje i napustiti web sajt. Ovakav korisnik vjerovatno je zauvijek izgubljen kao vaš potencijalni potrošač ili klijent.

  1. Fleksibilnost

Kada jednom kreirate responzivni web dizajn, biće vam mnogo lakše da održavate sajt, dodajete novi materijal i pravite izmjene. Dobro dizajniran web sajt koji je prilagođen svim vrstama uređaja mnogo je jednostavniji za održavanje, pa vam štedi vrijeme i živce. Ukoliko imate sajt koji je kreiran isključivo za računare, kada god dodate neki novi materijal ili informaciju, na mobilnim uređajima doći će do novih problema i dodatno nepreglednih informacija.Ukoliko još uvijek imate web sajt koji nije prilagođen svim vrstama urađaja ili uopštene nemate web sajt agencija Laganoo vam stoji na raspolaganju. Naš tim će vam pomoći da kreirate digitalnu prezentaciju koja vaše poslovanje prezentuje na pravi način.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.