Koje su prednosti video marketinga na društvenim mrežama? - Laganoo

Koje su prednosti video marketinga na društvenim mrežama?

Video marketing je vrsta content marketinga u digitalnom marketingu koji koristi video za dosezanje publike. Koristan je za: 

  • izgradnju svijesti o brendu; 
  • promociju i plasman Vašeg proizvoda ili usluge;
  • dosezanje ciljne publike i povećanje angažmana na brojnim platformama, digitalnim i društvenim kanalima; 
  • povećanje saobraćaja ka web sajtu Vašeg brenda itd.

Hubspot je testiranjem došao do zaključaka da: 72% kupaca bi radije saznalo o proizvodu ili usluzi putem videa, a 50% korisnika interneta traži video zapise vezane za proizvod ili uslugu prije nego što posjete prodavnicu. Ove statistike pokazuju da je video marketing veoma relevantan i cijenjen kod savremenih potrošača. Drugim riječima, kupci sada očekuju video marketing.


Video marketing je ušao u mainstream oko 2010. godine i tek oko četiri godine kasnije postao je zaista dostupan onima sa manjim budžetom. Danas je video marketing dostupan svim preduzećima zahvaljujući porastu proizvođača video zapisa i evoluciji društvenih mreža. 


Društvene mreže su otkrile da video pokreće mnogo veći angažman od tekstovnih i slikovnih objava. Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn su se potpuno prilagodili video zapisima tako što su uveli live snimke (emitovanje uživo) i storije (priče). U isto vrijeme, popularnost platformi zasnovanih na video zapisima, poput YouTube-a i Tik Tok-a je veoma porasla. 


Prema nedavnoj studiji Web Marketing Video Council, 60% brendova trenutno koristi video na društvenim mrežama. Ova vrsta sadržaja je savršena za dopiranje do Y generacije (od 18 do 33 godine) i za stvaranje brze, direktne i emocionalne veze sa korisnikom. Social video je video zapis osmišljen posebno za promociju i dijeljenje na društvenim mrežama. Cilj je stvoriti video sadržaj koji se može dijeliti (iako ne mora nužno biti viralan), te ga optimizovati i prilagoditi svakoj društvenoj mreži. 


Druga studija Hubspota otkrila je istraživanje koje daje zapanjujuće podatke o angažovanju brenda i prodaji na društvenim mrežama za potrošače koji svakodnevno gledaju video zapise i bave se njima. Facebook (60% i 49%), YouTube (59% i 32%), Instagram (58% i 24%), Snapchat (55% i 22%), Tvitter (49% i 22%), Pinterest (41% i 18%) i LinkedIn (26%i 14%). Odnos između video zapisa i angažovanja bio je prilično visok za aktivnosti poput dijeljenja, povezivanja i komentarisanja koje podstiču prodaju i promociju proizvoda.


Video na društvenim mrežama: koje su najbolje za vaš brend?


Kada je u pitanju planiranje vaše video marketinške strategije, neizbježno je da se zapitate: Na koju mrežu ili mreže treba da se fokusiram na stvaranje i promociju video zapisa? Da bismo vam pomogli, evo nekoliko zanimljivih podataka o najpopularnijim društvenim mrežama za video.


YouTube

Od svog lansiranja 2005. godine, YouTube je postao svjetska platforma za video zapise visokog kvaliteta na gotovo sve teme koje postoje. Njihova statistika je ogromna: mjesečno se pregleda preko 6 milijardi sati video zapisa.

Njegova publika dolazi uglavnom iz Y generacije: mladi odrasli između 18 i 34 godine. Da biste to učinili kako treba, imajte na umu da su najuspješniji video snimci dugački oko 3 minuta.


Facebook 

Facebook je nedavno uspio da preuzme YouTube kao najpopularniju video mrežu na svetu, sa čak 8 milijardi reprodukcija dnevno.

Facebook dopire do ljudi svih starosnih grupa, ali njihovi najčešći obožavaoci su od 25 do 34 godine (30% njegovih aktivnih korisnika). Najpopularniji video zapisi traju između 21 i 44 sekunde.

Osim toga, Facebook nudi nekoliko preporuka za stvaranje atraktivnog videa i privlačenje gledalaca:

  • Kreirajte prepoznatljiv sadržaj koji privlači pažnju tokom prve 2-3 sekunde.
  • Da biste razumjeli sadržaj, koristite tekst koji ne zahtijeva poseban zvuk.
  • Objavljujte jednostavne video zapise sa privlačnim sadržajem.
  • Neka bude kreativan i maksimalno da traje 15-30 sekundi.
  • Odredišna stranica (landing page) koja dolazi nakon poziva na akciju mora biti zanimljiva i relevantna jer tu posetilac postaje lead ili kupac.

Twitter

Ova mreža donosi zanimljive vijesti u sektoru video marketinga zahvaljujući GIF -ovima i od 2015. godine, njenim izvornim video zapisima.

Twitter First View omogućava trenutnu vidljivost, što uveliko povećava vjerovatnoću angažovanja. Vremenski ograničeno postavljanje vašeg videa na tvit korisnike je 24 sata,. Twitter je veoma uspješan na mobilnim uređajima i može biti koristan za različite dužine video zapisa, od pola sekunde do 140.


Instagram

Kralj fotografije na društvenim mrežama takođe voli i video. Instagram ima preko 400 miliona aktivnih korisnika mjesečno, a njegova publika su uglavnom žene i mlađe od 35 godina.

Svoje video opcije pokrenuo je u junu 2013. godine, a jedna od njegovih glavnih karakteristika je njegova kratkoća: u početku su njegovi video zapisi bili ograničeni na 15 sekundi, iako su produženi na 60 sekundi.


TikTok

Za razliku od Facebooka, Instagrama, Twittera, Youtube itd. Tiktok nije američki proizvod, već je nastao 2016. godine u Kini. To je platforma za dijeljenje video sadržaja u trajanju do 60 sekundi. 

Brojem korisnika eksplodirao je tokom Covid 19 pandemije, sa preko milijardu korisnika u 2020.godini i postao novi trend. U istoj godini gotovo 50% publike na TikToku mlađe je od 34 godine, a glavna korisnička grupa ove društvene mreže su osobe između 16 i 24 godine. Pošto je TikTok mreža na kojoj se dijeli isključivo video sadržaj, idealna je video marketing. Napravite kreativne klipove do 15 sekundi, sa mogućnošću korišćenja brojnih filtera i muzike. 
Za koju god se odlučili društvenu mrežu na kojem ćete prikazati svoje videe, tu smo da Vam pomognemo. Ukoliko želite dobiti više informacija o našim uslugama ili želite da se konsultujete sa našim timom o svim mogućnostima za vaš biznis, kontaktirajte nas i zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, LinkedIn.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.