Koji je značaj Google My Business naloga? - Laganoo

Koji je značaj Google My Business naloga?

Google My Business (GMB) je lak za korišćenje i besplatan Google alat koji je namijenjen biznisima i organizacijama za predstavljanje na rezultatima Google Search-a (pretrage) i na Google Maps platformi. Kreiranje naloga je potpuno besplatno. 


Na Google My Business nalog se može prijaviti svaka firma koja ima fizičku lokaciju ili uslužuje klijente na fizičkoj lokaciji. Firme koje se isključivo bave eCommerce-om i online biznisi koji posluju isključivo online i nemaju i fizičku lokaciju, ne ispunjavaju uslove za Google My Business nalog. 


Ukoliko planirate da se reklamirate na Google Ads platformi, podaci o lokaciji koje unesete u Google My Business će vam biti korisni jer određene vrste kampanja i ekstenzije zahtijevaju lokaciju koja je potvrđena ovim nalogom.


Google Search
Google Maps

Zašto vam je potreban Google My Business nalog? 


Zbog vidljivosti i otvorenosti 

Pretraga je digitalna, a Vaši klijenti i potencijalni klijenti su online. Tu će obično započeti potragu za vašom kompanijom, proizvodima ili uslugama. Zbog toga je Google My Business odličan način da dođete do potencijalnih klijenata i omogućite im da vas lako pronađu, kontaktiraju ili saznaju više o vašoj firmi.


Google My Business nalog garantuje da će ga potencijalni klijent pronaći kada traži vašu kompaniju na Google pretrazi i Google mapama. Dakle, kada vas neko traži, pojavit ćete se na prvoj stranici, a ne na drugoj stranici. Kada to učine, vaš nalog prikazuje gdje i kako da posjete vašu prodavnicu. 


Maksimalno korišćenje Google My Business-a je neophodno za svako preduzeće, ali je posebno važno za lokalna i mala preduzeća. 46% svih Google pretraga traže lokalne informacije, a 4 od 5 potrošača koristi pretraživače za pronalaženje lokalnih informacija. Google My Business poboljšava vaš lokalni SEO. Zbog toga Google My Business nalog često može biti i bitniji od sajta kada su u pitanju lokalne pretrage. On takođe pomaže vašem sajtu da se bolje rangira na organskim rezultatima pretrage. 


Zbog informisanja klijenata

Nemojte ostavljati klijente da nagađaju o važnim detaljima o vašem preduzeću. Uvjerite se da kada neko pretražuje vaše preduzeće, pronalazi legitimne informacije, direktno iz izvora. Google My Business nalog vam omogućava da obavještavate klijente. Možete objavljivati ažuriranja o tome da ste proširili usluge, privremeno zatvorili ili ponovo otvorili preduzeće (posebno korisna funkcija tokom hitnih situacija poput COVID-19). Google poslovni nalozi imaju jak lokalni SEO, pa će informacije koje dijelite biti rangirane iznad drugih web sajtova. 


Zbog povećanja povjerenja potrošača

Profil na Google My Business daje kredibilitet vašoj kompaniji. Za klijente je veća vjerovatnoća da posjete preduzeća sa Google My Business za 70%. Druga studija je pokazala da je za preduzeća sa potpunim listama na Google -u dvostruko veća vjerovatnoća da će zadobiti povjerenje kupaca. Povjerenje je ključni faktor prilikom donošenja odluka o kupovini. Što se potrošač osjeća sigurnije, veća je vjerovatnoća da će kupiti. Googleov kredibilitet dovoljan je da potakne ljude da 38% češće posjete vašu prodavnicu, a 29% veću vjerovatnoću da će nešto kupiti.

Recenzije na vašem nalogu takođe pomažu u izgradnji povjerenja. Istraživanje kompanije Think With Google otkrilo je da 88% potrošača vjeruje online recenzijama isto koliko i ličnim preporukama.


Kako da optimizujete vaš Google My Business profil? 

Ako imate dobro optimizovan Google My Busines nalog, vaš biznis i osnovne informacije će se prikazivati svakome ko u pretragu unese termine povezane sa lokacijom i djelatnošću biznisa ili tačno ime vašeg biznisa. Evo par predloga kako da dobro optimizujete vaš nalog:


  • Popunite cijeli profil

Dajte Google-u što više informacija o svom preduzeću. Na taj način se olakšava usklađivanje vašeg poslovanja sa pretragama klijenata. Drugim riječima, poboljšava se rangiranje pretrage.

To znači da biste trebali popuniti kontakt podatke, kategoriju, atribute i još mnogo toga. Uvjerite se da koristite prave ključne riječi gdje je to moguće. Korišćenje pravih ključnih riječi poboljšaće relevantnost. 

Google određuje lokalno rangiranje na osnovu tri faktoraa to su: relevantnost (koliko se vaš unos podudara sa pretragom), udaljenost (koliko je vaša lokacija udaljena od pretraživača ili pretraživača) i istaknutost (koliko je preduzeće dobro poznato na osnovu nekoliko drugih faktora). 


  • Istaknite se sa fotografijama

Kada kreirate Google My Business profil, moći ćete da dodate logo i naslovnu fotografiju – slično kao što biste to učinili na Facebooku, Twitteru, LinkedInu ili Pinterestu. Bez ovih slika, ljudima će biti teže da prepoznaju vaš brend.

Takođe možete pokazati svoju lokaciju i proizvode objavljivanjem dodatnih fotografija. Ako vodite restoran, postavljajte slike svojih obroka i menija. Uvjerite se da izgledaju ukusno, profesionalno i da nisu niske rezolucije. Prema Google -u, preduzeća sa fotografijama primaju 42% više zahtjeva za uputstva i 35% više klikova na svoje web sajtove.


  • Objavljujte vijesti, ažuriranja i posebne ponude

Podaci na vašem profilu Google My Business-a poput vaše adrese, radnog vremena i kontaktnih podataka, uvijek treba da budu tačni i ažurni. Obavezno uredite ove podatke ako se promijene.

Takođe možete da kreirate postove za svoje preduzeće kako biste informisali klijente o ažuriranjima, novim proizvodima, ponudama i događajima. U zavisnosti od vašeg cilja, ovi postovi mogu održati vaš profil svježim, povećati prodaju i podstaći posjete vašem fizičkom ili digitalnom prodavnici.


  • Dodajte posebne karakteristike i atribute

Za Google poslovne naloge dostupne su posebne funkcije, u zavisnosti od kategorije koju ste izabral, kao npr: katalozi proizvoda, meniji, dugma za rezervaciju i online narudžbe itd. 

Takođe možete dodati činjenične atribute svom profilu da biste podijelili više informacija koje bi vašim klijentima mogle biti važne. Ako vodite prodavnicu ili restoran, možda biste željeli da podijelite da je prilagođen osobama u invalidskim kolicima, nudi besplatan Wi-Fi ili sjedišta na otvorenom. 


  • Ohrabrite kupce da ostavljaju recenzije 

Najbolje vrijeme za traženje recenzije je nakon pružanja sjajnog iskustva. Google nudi preduzećima pristup besplatnom marketinškom kompletu sa naljepnicama, objavama na društvenim mrežama i posterima za štampanje. Recenzije takođe poboljšavaju vaše rangiranje na Google -u.


  • Izgradite povjerenje odgovaranjem na kritike

Odgovaranjem na kritike pokažite trenutnim i potencijalnim kupcima da cijenite njihove povratne informacije. Ne zaboravite da odgovorite glasom svog brenda i ostanite profesionalni. Budite iskreni i obavezno se izvinite kada je to opravdano. Ako je stvar osjetljiva, zamolite ih da vam pošalju privatnu poruku. Obavezno odgovorite i na pitanja. Pokažite ljudima da je vaše preduzeće aktivno i pouzdano i spriječite potencijalno širenje dezinformacija.


  • Poboljšajte plaćeni i organski doseg uvidima

Još jedna prednost postojanja profila na Google My Business je ta što vam omogućava pristup uvidima. Ovi uvidi prevazilaze čak i Google analitiku.

Možete pratiti koliko vas kupaca traži, zove vaše preduzeće, traže uputstva, kliknu na vaše fotografije i još mnogo toga. 

Sa Google Business nalogom u Google oglasima možete da koristite lokalna proširenja. Ovi dodaci prikazuju oglase sa detaljima lokacije na koje je moguće kliknuti. Uparite ovu funkciju sa uvidima kako biste povećali angažman i smanjili cijenu po kliku.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.