Prosječna vrijednost korpe u e-commercu - Laganoo

Prosječna vrijednost korpe u e-commercu

Krajnji cilj svakog poslovanja u oblasti e-commerca je povećanje prihoda, a to bi značilo povećanje prosječne vrijednosti korpe. To je centralna metrika e-commerca. Uz stopu konverzije e -commerca (ecommerce conversion rate) i prosječnu životnu vrijednost (average lifetime value), ona čini „veliku trojku“ optimizacije e -commerca. 


Prosječna vrijednost korpe/vrijednost porudžbine (*eng. Average order value- AOV) je prosječan iznos koji kupac potroši po transakciji u vašoj prodavnici. 


Da biste izračunali svoju prosječnu korpu, jednostavno podijelite ukupan prihod sa ukupnim brojem naručenih porudžbina.


                                                             


Primjer: Prodavnica je u prethodnom mjesecu ostvarila prihod od 1000 eura, a bilo je 100 porudžbina. AOV se računa dijeljenjem 1000 eura sa 100 da bi se dobila cifra od 10 eura.


Prosječna vrijednost korpe govori o performansama vaše prodavnice. Pad prosječne vrijednosti korpe znak je za zabrinutost. Povećanje ovog odnosa dovelo bi do povećanja prihoda.


Metrika vrlo slična prosječnoj vrijednosti korpe koja joj predstavlja podršku, a često može i dati objašnjenje i argument zašto se vrijednost vaše prosječne porudžbine smanjuje ili povećava je prosječan broj poručenih artikala (*eng. Average basket order – ABO). Ova metrika predstavlja odnos broja kupljenih artikala u svakoj pojedinačnoj transakciji u poređenju sa brojem transakcija u izabranom vremenskom razdoblju. Razlika je što prosječna vrijednost korpe mjeri vrijednost korpe, dok prosječan broj poručenih artikala mjeri broj kupljenih artikala po svakoj porudžbini. Primjer: Prošle godine ste imali 4.000 porudžbina, a prodali ukupno 10.000 artikala. Vaš ABO za sezonu se izračunava na sledeći način: 10.000/4.000 = 2,5


Kako povećati prosječnu vrijednost korpe?


Povećanje vaše prosječne vrijednosti korpe u osnovi je podsticanje kupaca da kupe više artikala i kupe artikle koji koštaju više. Stvaranje veće hitnosti e-trgovine i promovisanje nadogradnje i unakrsne prodaje dva su odlična načina da se to postigne, a takođe su i odlični savjeti za optimizaciju stope konverzije.


Šest najboljih načina da povećate prosječnu vrijednost korpe su:


1. Besplatna dostava iznad određenog iznosa

2. Ponudite popuste na minimalni iznos korpe

3. Podstaknite unakrsnu prodaju (upselling i cross-selling)

4. Ponudite popuste na pakete

5. Podesite program lojalnosti

6. Dajte ograničene vremenske ponude


 


Prosječne vrijednosti korpe se mogu drastično razlikovati između tržišta, godišnjih doba, uređaja, pa čak i pojedinačnih prodavnica. Uvijek je važno da formulišete sopstvene KPI (ključne pokazatelje učinka) na osnovu mješavine podataka o konkurentima, mjerila specifičnih za tržište i, naravno, vaših sopstvenih internih podataka.


Redovno praćenje i mjerenje prosječne vrijednosti korpe je od ključnog značaja za svakog prodavca e-commerca. Uz poboljšanje prihoda od prodaje, AOV može potaknuti vaše poslovanje i donošenje marketinških odluka i ponuditi veći povrat svakog eura koji potrošite na svoje digitalne oglase i društveni marketing.


Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.