Šta su Google Search Console i Google Optimize? - Laganoo

Šta su Google Search Console i Google Optimize?

Google Search Console je besplatan alat kompanije Google, zbirka alata i resursa koji pomažu vlasnicima sajtova, vebmasterima i SEO profesionalcima da prate uspješnost sajta u indeksu Google (organske) pretrage.  


Google Search Console predstavlja veoma važan alat za vaš web projekat, bilo da je ecommerce ili ne. Konkretne informacije koje iz njega možete da izvučete o tome kako se sajt prikazuje i radi u rezultatima pretrage su od neprocjenjivog značaja. Od izveštaja o upotrebljivosti na mobilnim uređajima do vidljivosti i praćenja klikova. 


Korišćenjem GSC alata, možete saznati odgovore na neka veoma važna pitanja, kao na primjer: 

  • Koje su najčešće korišćene ključne riječi da se pronađe vaš sajt;
  • Koliko često ljudi vide vaš sajt u rezultatima pretrage i kliknu da ga posjete;
  • Iz kojih zemalja ili sa kojih uređaja dolaze vaši posjetioci.

Ovaj alat vam pomaže da održavate prisustvo vašeg sajta u organskoj pretrazi, a isti može da vam pomogne da pronađete i ispravite greške na sajtu koji uređujete. 


Pored toga što može da vam pomogne da pronađete i ispravite greške na sajtu koji uređujete, između ostalog, GSC vam nudi opcije da:

  • vidite korišćene termine u Google pretrazi koji su doveli posjetioce na vaš sajt;
  • postavite mapu sajta;
  • kreirate fajl robots.txt.

Osnovne funkcije Google Search Console-a, alata koji bi morao da koristi svako kome je stalo do kvalitetnog web sajta i što je moguće boljeg pozicioniranja u rezultatima pretrage su: 

  • Dostavljanjem Sitemap na Google Search Console-u olakšavate Google-ov posao osiguravajući da imaju sve neophodne informacije potrebne za rad sa vašim sajtom.
  • Ponekad možda ne uviđamo da postoji problem na sajtu. Google Search Console vas odmah obavještava o svim eventualnim greškama koje nađe na sajtu. Klikom na neku od grešaka dobijate opis uočene greške i dalje korake koje treba preduzeti kako bi uklonili grešku.
  • Najbrži način da Google indeksira neku stranu sajta jeste da je ručno pošaljete na indeksiranje. Ovo će omogućiti da se sadržaj određene stranice što prije pojavi u rezultatima pretrage. Takođe ova opcija omogućava da prijavimo Google-u eventualne promjene na nekoj od stranica, kako bi što pre indeksirao izmijenjeni i poboljšani sadržaj.

Moraćete da dodate i potvrdite vlasništvo nad sajtom prije nego što možete da učinite bilo šta drugo. Dodavanje i verifikacija sajta u Google Search Console-i dokazuje Google-u da ste ili vlasnik sajta, vebmaster ili drugi ovlašćeni korisnik. Kada verifikujete Google Search Console, možete da pristupite povezivanju Google Search Console-a i Google Analytics-a. Google analitika više za organski saobraćaj ne prikazuje ključne riječi u svojim izvještajima. Navedene informacije se sada mogu naći isključivo u Google Search Consule-u.  Kada kompletirate povezivanje ova dva alata, sve izvještaje sada možete vidjeti u Google Analytics alatu. Ono što je važno napomenuti jeste da za kompletnije ili detaljnije izvještaje uvijek možete posjetiti Google Search Console.


Google Optimize je besplatan alat za testiranje koji vam omogućava da unaprijedite konverzije i poboljšate korisničko iskustvo na vašem sajtu i online prodavnici.


U pitanju je Google platforma za optimizaciju, koja ima direktnu integraciju sa Google analitikom i, između ostalog, omogućava vam da pokrenete A/B, multivarijantne testove i testove za preusmjeravanje.


Google Optimize može da ispuni vaše osnovne potrebe za optimizacijom internet prezentacije, bilo da se radi o prezentaciji firme ili online prodavnici, jer omogućava skoro sve vrste eksperimenata koji bi vam mogli zatrebati.


Još jedna od prednosti Google Optimize-a je njegova jednostavna integracija sa drugim Google -ovim alatima/proizvodima. On se jednostavno može integrisati sa Google Analytics alatom, ali i ostalim alatima kompanije Google po potrebi.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.