Najbrže rastuća e-commerce tržišta na svijetu - Laganoo

Najbrže rastuća e-commerce tržišta na svijetu

Od početka pandemije Covid-19 e-commerce tržiše doživljava ekspanziju. Pandemija je u potpunosti promijenila način života ljudi širom svijeta, a nemogućnost rada fizičkih objekata, navelo je sve one koji imaju biznis ili koji planiraju da ga osnuju, da svoje poslovanje presele u online svijet.


E-commerce poslovanje omogućava brojne benefite, svima koji se odluče na ovaj način poslovanja. Postojanje online prodavnica omogućava kupcima da bilo kada i sa bilo kog mjesta obave svoju kupovinu, a radnje su otvorene 24 sata, sedam dana u nedjelji.


Dodatni benefiti e-commerce poslovanja su:

  • Smanjenje troškova,
  • Pristupačnost oglašavanja i marketing,
  • Fleksibilnost za kupce,
  • Nema geografskih ograničenja,
  • Poređenje proizvoda i cijena,
  • Brži odgovori na zahtjeve kupaca itd.

Preduzetnici širom svijeta shvataju pogodnosti ovakvog poslovanja što omogućava rast i razvoj tržišta. U nastavku donosimo pregled najbrže rastućih e-commerce tržišta.


Skok prodaja putem e-commerce platformi dostiže nevjerovatan porast. U 2019. godini promet ostvaren preko e-commerce platformi bio je 3,35 biliona dolara, dok je već u sljedećoj godini ta cifra porasla na 4,28 biliona dolara. Procentualni porast od 7,4% predstavlja izuzetan pomak kada je ova oblast u pitanju, a predviđa se da će ovi procenti vremenom biti još veći.


Procentualno, Argentina je doživjela najveći porastu u iznosu od 79%. Prosječan iznos online potrošnje u 2020. godini iznosio je 233$ po osobi, za razliku od Velike Britanije gdje je prosječna online potrošnja po osobi iznosila 1697$, a procentualni porast u e-commerce trgovini 35%.


Latinska Amerika je u 2020. godini bila najbrže rastuće regionalno tržište, a procentualni porast za ovu godinu iznosio je 35%.


Najveći rast e-commerca po kategorijama odnosio se na hranu i proizvode za ličnu higijenu (27%), video igrice (32%) i digitalnu muziku (39%).


Veliku ulogu u rastu e-commerce tržišta u Latinskoj Americi odigrala je pandemija virusa Covid-19. Dva glavna ekonomska centra, Buenos Aires i Sao Paolo, doživjeli su stroga ograničenja izazvana pandemijom, što je dovelo do značajnog rasta e-commerca tržišta.


Ostale zemlje koje su doživjele veliki procentualni porast u e-commerce trgovini su: Singapur (71%), Španija (36%), Finska (34%),  Filipini (33%), SAD (32%) i Norveška (32%).


Iako je globalno, e-commerce doživio veliki rast, ovo se nije odrazilo na sve industrije. Tako je na primjer globalna potrošnja na hranu i proizvode za ličnu higijenu značajno porasla (44,8%), dok je potrošnja na putovanja opala za više od 50%. Takođe, porast se odnosio i na potrošnju za električne uređaje (43,9%), igračke i hobije (37,4%), digitalnu muziku (35,2%), modu i ljepotu (34,4%), video igrice (32,8%), kao i namještaj (30,9%). Budući da se ograničenja i mjere, vezane za pandemiju, mijenjaju konstantno pretpostavlja se da će se i procenti u ovim kategorijama mijenjati vremenom.


Svakako, ovo je pravi trenutak da za pokretanje e-commerce poslovanja. Budite dio svjetskih primjera i pokrenite vaše online poslovanje. Razvijte vaš e-commerce biznis uz Laganoo tim i podignite poslovanje na veći nivo.


Učinite svoje poslovanje laganim, kontaktirajte Laganoo:

Broj telefona: +382 69 25 26 26

Email: prodaja@laganoo.me

Ili nas zapratite na društvenim mrežama FacebookInstagramLinkedIn i YouTube.

Laganoo posluje i na inostranim tržištima i u svom timu ima internacionalne stručnjake. Inostrani klijenti i potencijalni partneri mogu posjetiti www.laganoo.com.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.