Najuspješnije start-up priče - Laganoo

Najuspješnije start-up priče

Tezu da je dvadeset i prvi vijek, vijek mogućnosti, svakako potvrđuje konstantan razvoj u brojnim oblastima, a najviše u oblasti tehnologija. Svjedoci smo pronalaska brojnih rješenja koja utiču kako na kvalitet života, tako i na razvoj društva i ekonomije. Glavnu ulogu u ovom napretku svakako imaju preduzetnici, koji svojim idejama pokreću promjene u društvu i poboljšavaju kvalitet čovjekovog života.

Ipak, iako društvo prepoznaje značaj preduzetničkih ideja, veliki broj preduzetnika se na početku susretne sa brojnim preprekama, poput nedostatka finansijskih sredstava ili nelojalnom konkurencijom. Ipak, želja za ostvarivanjem sopstvene preduzetničke ideje prednjači i gura preduzetnike naprijed. Često, motivaciju za svoj rad i inspiraciju za ideje preduzetnici pronalaze u velikim kompanijama i idejama koje su promijenile svijet, a koje su nerijetno takođe započele kao nečiji san uz brojne prepreke.  

Ovo su neke od inspiracija i priče o tome kako su nastale globalno poznate kompanije i brendovi bez kojih je današnji svijet gotovo nezamisliv. Šta mislite, koje su to kompanije i kako su se one izborile na tržištu? Da li su se i oni borili sa ovim strahovima i da li su se i oni suočavali sa nedostatkom finansijskih sredstava? Gdje su i kako počele priče najuspješnijih kompanija današnjice, pročitajte u nastavku.


1. Facebook


Najveću platformu za društveno umrežavanje danas – Facebook, osnovao je bivši student Harvarda Mark Zuckerberg dok je još bio student na Harvardu. Vodio ga je kao jedan od svojih hobi projekata uz finansijsku pomoć Eduarda Saverina.

Njegova prva ideja bila je da napravi platformu za komunikaciju sa svojim kolegama na fakultetu, koja se neće širiti dalje do studenata Harvarda, ali je ubrzo shvatio da je njegova ideja interesantna velikom broju njegovih vršnjaka. Urbzo, Mark je svoje rješenje proširio na druge koledže u oblasti Bostona, a  postepeno i na većinu univerziteta u Kanadi i Sjedinjenim Državama.

Nešto što je počelo kao hobi u studentskom domu, svog prvog investitora pronašlo je 2004. godine i to od suosnivača PayPal-a Petera Thiela. Danas, Facebook je najveća društvena mreža na svijetu sa preko 2,5 milijardi aktivnih korisnika mjesečno i ideja koja je potpuno promijenila svijet i način komunikacije.


2. Dell


Dell Inc., u vlasništvu Majkla Dela, je kompanija za računarsku tehnologiju koja razvija, prodaje, popravlja i podržava računare i srodne proizvode i usluge.

Majkl Del osnovao je 1985. godine, dok je još bio student univerziteta u Teksasu, osnovao kompaniju Dell, prvobitno je nazvavši PCs Limited. Nakon što je od svoje porodice dobio kapital u vrijednosti od 1000 dolara, Del je napustio školu da bi se s punim radnim vremenom fokusirao na svoj novi posao. U prvoj godini, kompanija je zaradila više od 73 miliona dolara.

Godine 1986, Li Voker, rizični kapitalista, pridružio se Delu kao predsjednik i glavni operativni direktor. Kompanija je izašla na tržište 1988. godine. Danas je Dell jedna od najvećih tehnoloških korporacija na svijetu.


3. Apple


Ko ne zna za Apple? Sa sjedištem u Kupertinu, Kalifornija, Apple Inc., je jedna od najpoznatijih multinacionalnih korporacija koja proizvodi personalne računare, računarski softver i potrošačku elektroniku.

Osnovali su je Stiv Džobs, Stiv Voznijak i Ronald Vejn 1. aprila 1976. godine, da bi razvijali i prodavali personalne računare. Umjesto da postane poznat kao jedan od ljudi koji su promijenili svijet Ronald Vejn će ostati u istoriji zapamćen kao čovjek koji je svoj dio u kompaniji Apple prodao za svega 800 dolara,  1977. godine, smatrajući da gubi vrijeme i da je ova ideja osuđena na propast.

Kompanija je dobila početno finansiranje od 250.000 dolara od Mikea Markkule, multimilionerskog investitora, a u prvih pet godina, kompanija je zabilježila prosječnu stopu rasta od 700% uz udvostručavanje prihoda svaka četiri meseca.

Ideje Stiva Džobsa i rješenja Stiva Voznijaka promijenile su svijet i započele revoluciju personalnih potrošačkih uređaja, minimalnog dizajna i praktičnih rješenja. Ovaj ambiciozni dvojac koji je u svakom trenutku razmišljao izvan kutije stvorio je prvu američku Apple kompaniju čija je vrijednost preskočila 700 milijardi dolara.


4. Microsoft


Kompaniju Microsoft osnovali su Bil Gejts i Pol Alen 4. aprila 1975. godine u Albukerkiju. Alen je predložio naziv „Micro-Soft“ koji je trebao da predstavlja spoj riječi mikro-kompjuter i softver. Bill Gates, tadašnji student Harvarda, privremeno je napustio studije kako bi se posvetio projektu Microsoft. Na Harvard se nikada više nije vratio.

Godine 1980, Microsoft je formirao partnerstvo sa IBM-om kako bi u Microsoftov operativni sistem postao dio IBM računara. Za svaku obavljenu prodaju, IBM je plaćao honorar Microsoftu.

Najprodavaniji proizvodi kompanije su operativni sistem Microsoft Windows, Microsoft Office paket, Xbox i Bing, a izvještaj iz 2019. godine pokazuje da je  Microsoft prijavio globalni godišnji prihod od oko 34 milijarde dolara.


5. eBay


Projekat eBay, prvobitno nazvan AuctionWeb, osnovao je iransko-američki kompjuterski programer francuskog porijekla Pjer Omidijar u svojoj dnevnoj sobi u septembru 1995. godine.

Trebalo je da bude tržište za prodaju dobara i usluga za pojedince. Jedna od prvih stvari koje su prodate na njemu bio je pokvareni laserski štampač za 14,83 dolara. eBay je bio samo sporedni hobi za Omidyara sve dok njegov ISP nije zatražio da nadogradi svoj nalog zbog velikog obima saobraćaja koji je primio.

Godine 1997. kompanija je dobila 6,7 ​​miliona dolara finansiranja od kompanije rizičnog kapitala Benchmark Capital. Kompanija je izašla na berzu 1998. Trenutno, kompanija predviđa prihod od oko 16,05 milijardi dolara.


6. Basecamp


Basecamp je SaaS kompanija koja proizvodi web aplikacije usmjerene na poslovanje. Sa sjedištem u Čikagu kompaniju su 1999. osnovali Džejson Frid, Karlos Segura i Ernest Kim. Počela je kao kompanija za web dizajn, ali je kompanija preusmjerila svoj fokus na razvoj web aplikacija nakon 2004. godine.

Kompanija je razvila mnoge besplatne i plaćene softverske proizvode od 2005. godine, ali njen vodeći proizvod Basecamp ostaje popularan do danas. To je aplikacija za upravljanje projektima koja pomaže malim kao i velikim preduzećima da efikasno upravljaju svojim radom.

Danas Basecamp koristi više od 16 miliona korisnika širom svijeta. U 2019. godini, kompanija je prijavila 25 miliona dolara prihoda.

Da li ste i vi na putu ka stvaranju jedne uspješne biznis priče? Da li su vas ove priče inspirisale?

Započnite svoje poslovanje, i ne plašite se potencijalnih prepreka. One će vas samo učiniti jačim, a vaš biznis će u budućnosti imati zanimljiviju priču! Budite dio svjetskih primjera i nastavite sa razvojem svojih preduzetničkih ideja.

Učinite svoje poslovanje laganim, kontaktirajte Laganoo:

Broj telefona: +382 69 25 26 26

Email: prodaja@laganoo.me

Ili nas zapratite na društvenim mrežama FacebookInstagramLinkedIn i YouTube.

Laganoo posluje i na inostranim tržištima i u svom timu ima internacionalne stručnjake. Inostrani klijenti i potencijalni partneri mogu posjetiti www.laganoo.com.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.