Online biznis od 4 miliona prometa sa jednim zaposlenim - Laganoo

Online biznis od 4 miliona prometa sa jednim zaposlenim

Cory Stout, osnivač brenda Woodies sam je pokrenuo biznis sa naočarima za sunce, kada je imao 28 godina (2012 godine). Međutim nisu u pitanju bile obične naočare.

Naime za izradu ovih proizvoda uglavnom se koristi orahovo drvo. Ovaj unikatan način izrade naočara iziskuje više troškova u odnosu na plastiku, ali se i na originalan način izdvaja od konkurencije.

Da stvar bude još originalnija, pored toga što ovime pokazuju brigu o ekološkoj sredini, ideja je bila da dizajn bude inspirisan modom iz 1950ih.

Na ovaj način Cory se koncetrisao na onaj dio tržišta koji su eko friendly i vole retro stvari.

Simpatičan dio priče je i taj da je imao samo jednog zaposlenog – svoju majku. 😀

Kako Cory kaže ona je 3 godine za redom osvojila nagradu za radnika godine. 😉

“‘U 2018. sam premašio 3,5 miliona dolara prihoda. Kupio sam ovog retro Bentley-a da proslavim.”

Online biznis od 4 miliona prometa sa jednim zaposlenim

U intervju sa Cory-em koji detaljno možete pronaći na https://www.starterstory.com/stories/woodies-sunglasses-3-5-million-per-year-with-one-employee, otkrivamo kako je sve počelo:


Koja je vaša pozadina i kako ste došli na ideju?


Došao sam na ideju za kupovinu satova sa zamjenjivim kaiševim – TIKKR.

online biznis

Ideju sam podijelio sa svojim priajteljom Majkom, koji je nakon nekoliko dana doletio iz Kine sa torbom punom satova. Naručio sam 1.500 satova po cijeni od 3$ i odredio prodajnu cijenu na 65$.

Pokrenuo svoj ecommerce sajt i vrlo brzo prodao par stotina proizvoda. Zatim sam naručio još i prodao par hiljada u jednom danu! Međutim vremenom su me ograničili na količinu nabavke.

Odlučio sam da i sam pođem za Kinu i ovog puta došao sa idejom za naočare za sunce od drveta.

Potražnja za drvenim naočarima za sunce postajala je sve popularnija. Pa sam pokušao da ih rezervišem prije ostalih.


Provedite nas kroz proces dizajniranja, izrade prototipa i proizvodnje vašeg prvog proizvoda?


Upravo sam otišao u Kinu i našao tri dobavljača na Alibabi. Obišao sam svaku fabriku naočara i izabrao onu koja mi se najviše sviđela.

Cijena nije bila najvažniji faktor. Na kraju se sve svelo na ponašanje i finu komunikaciju dobavljača.

fabrika u kini

Što se tiče dizajna imali su katalog svih oblika naočara za sunce koje možete zamisliti. Tako da nije bilo potrebno mnogo dizajna sa moje strane.


Možete li nam opisati proces pokretanja posla?


Uključio sam ljude da mi kreiraju dobar, a jednostavan web sajt. Uradio SEO optimizaciju i kreirao web prodavnicu. Primijetio sam kako se ljudi bogate na Kikstarteru, pa sam odlučio da postavim svoj biznis na toj platformi.

A onda je bilo potrebno promovisati sajt.


Kako ste to uspjeli?

Postavio sam svoje ciljeve i odlučio da angažujem ni više ni manje nego Kendall Jenner za snimanje reklame.

online biznis za naocare

Kako ste uspjeli u tome?


Počelo je kao šala. Moja prijateljica me je izazivala da saznam kolika su njene usluge promovisanja. U tom trenutku sam nazvao njenu upravu i krenuo da pregovaram sa njenim agentom. Tu stupa na scenu moja ‘ulična škola’ koju sam stekao kao tapkaroš.

Spustio sam cijenu usluge sa 150k na 25k.

Međutim 25 hiljada dolara je bio skoro sav novac koji sam imao u tom trenutku, ali rizikovao sam i vjerovao u ovu ideju. Angažovao sam stvarno dobrog fotografa, videografa, frizere, šminku, scenografa, kul lokacije, retro automobile, avionske karte itd.

Bilo je tako ludo, ali nekako sam uspio.

woodies naocare
ecommerce biznis

Zašto se prešli da prodajete uglavnom na Amazon i Shopify?


Projekat Kickstarter nije bio veliki uspjeh, ali me je zadržao dovoljno dugo da počnem da prodajem na Amazonu i Shopify.

Online prodaja na Amazonu je krenula odlično i posvetio sam se tome da postanem stručnjak samo za Amazon. Slušao sam sve podkaste i pročitao sve blogove u vezi online prodaje na Amazonu koje sam mogao pronaći. Od tada je sve krenulo ka gore i uglavnom mi je najveći zadatak bio kontrola zaliha i efikasno upravljanje PPC kampanjama.


Kako ide biznis sada?


Posao danas ide odlično, prošle godine smo ostvarili skoro 4 miliona dolara prometa, iako je moj profit na tome bio mnogo manji nego što biste mislili.

Manje od 10% tog broja se zapravo računa kao profit u mojim knjigama.

naocare za sunce

Koje biste knjige ili podkaste preporučili?


Prilično redovno slušam EcomCrew podcast.

To je zaista direktan informativni podcast, oni zapravo daju zaista dobre informacije. Obojica su prodavci na Amazonu, tako da imaju tendenciju da većinu svojih razgovora fokusiraju na Amazon.


Koju poruku biste imali za ljude koje interesuje online biznis?


Verujte u sebe i samo nastavite bez obzira na sve. Od svih prijatelja koji su započeli posao u isto vrijeme kada i ja, skoro svi su pokrenuli online biznise i istrajali u njima.

Ako samo istrajete u online poslu, gotovo da ne možete a da ne rastete.


Naš zaključak:


Poenta ove priče je da online biznis pružna neograničene mogućnosti zarade preko intreneta. U ovom slučaju vidjeli smo da je moguće ostvariti i milionski promet sa samo jednim zaposlenim.

Živimo u svijetu gdje nam je dostupno toliko besplatnih alatki da svoj online biznis možemo kontrolisati uz mnogo manje troškova nego što mislimo, sa bilo kojeg mjesta u svijetu.

Osnov svega je kako kaže Cory postaviti dobar sajt, optimizovati ga i kreirati web prodavnicu.

Bez obzira da li vam je potrebna web prodavnica sa elektronskim plaćanjem, web sajt koji predstavlja jedinstveni brend kompanije ili funkcionalni web sajt za neke druge potrebe, Laganoo tim je tu da vam na svakom koraku osigura dugoročan uspjeh.

Ali ni tu nije kraj.

Kada je web sajt dizajniran i pokrenut, mi smo tu da vam pomognemo sa održavanjem sajta i damo besplatno marketinške konsultacije kako razviti mrežu korisnika.

Ne čekajte, učinite svoje poslovanje laganim. Kontaktirajte Laganoo:

Broj telefona: +382 69 25 26 26

Email: [email protected]

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramLinkedIn YouTube.