6 trendova u online trgovini za 2022 godinu - Laganoo

6 trendova u online trgovini za 2022 godinu

Trend 1: Reciklirani proizvodi


I potrošači i preduzeća postaju sve svjesniji životne sredine. Zbog toga su potrošači svjesniji o tome gdje kupuju i uticaju koji to ima na životnu sredinu.

Jedno istraživanje je pokazalo da 50% ispitanika želi materijale sa više održivosti u modnoj industriji, a 75% želi da manja pakovanja.

Mnoga preduzeća pronalaze načine da budu ekološki prihvatljivija koristeći biorazgradivu ambalažu i zalihe koje se mogu reciklirati.Trend 2: Dodavanje društvenih medija kao kanala prodaje


Platforme društvenih medija imaju globalnu publiku u milijardama. TikTok, aplikacija sa najviše preuzimanja na Apple-ovom App Store-u, pokreće korisnike da potroše 40 miliona eura svake godine. Većina platformi se razvija kako bi olakšale društvenu trgovinu kako bi njihovi korisnici mogli da kupuju proizvode od nezavisnih prodavaca bez napuštanja aplikacije.

Instagram je 2020. godine pokrenuo sekciju “Shop” kao način da korisnici direktno kupe proizvode. Facebook gura trgovce na malo da koriste svoj ugrađeni izlog i pojednostavio je proces za otpremanje proizvoda. Pinterest koristi igle koje se mogu kupiti za promociju artikala za prodaju.

Dobro osmišljena strategija društvenih mreža je očigledno važnija nego ikad za e-commerc biznise koji žele da privuku nove kupce i još više zadrže postojeće.3. Čet-botovi poboljšavaju iskustvo kupovine.


Čet-botovi komuniciraju sa onlajn kupcima slično kao što bi to uradio prodavac u prodavnici. Današnji kupac želi da pronađe i kupi proizvod u samo nekoliko klikova, a ako ne može, to može da izazove smetnju. Ovdje je servis chatbot-a i više nego dobrodošao.

Stručnjaci predviđaju da će 80% preduzeća koristiti chatbot-ove 2022. godine.

Shane Barker, osnivač i izvršni direktor bloga Shanebarker kaže:

„Četbotovi su danas u modi za korisničku podršku i mislim da će drastično promijeniti način na koji ljudi kupuju online. Oni će postati jedan od najvažnijih marketinških alata.”Trend 4: Vizuelni identitet je u usponu


Izgradnja dobrog vizuelnog identiteta proizvoda ili usluga pomaže krajnjem korisniku da dobije kompletniji uvid u svoj proizvod.

Evo kako možete da iskoristite vizuelnu trgovinu:

  1. Promijenite fotografije proizvoda iz JPG ili PNG u web format da biste poboljšali kvalitet i brzinu učitavanja.
  2. Kreirajte slike ili video zapise sa uglom od 360 stepeni
  3. Investirajte u vizuelni alat za pretragu koji će klijentima omogućiti da pretražuju proizvode koristeći slike
  4. Ponovite namjenu sadržaja koji su generisali korisnici na stranicama vaših proizvoda da biste povećali stopu konverzije.
  5. Koristite QR kod označavanje da biste se povezali i spojili offline i online sadržaj
  6. Kreirajte interaktivni 3D vizuelni prikaz, često koristan sa veoma konfigurabilnim proizvodima.


Trend 5: Omogućavanje personalizacije


Potrošači žele pomoć prilikom pronalaska, što vodi ka  personalizovanijem iskustvu.

Studije pokazuju da će 80% korisnika kupovati od kompanije koja nudi personalizovani sadržaj i promocije – to obično dovodi do povećanja stope konverzije od 20% za korisnike web prodavnice kojima se prikazuje personalizovani sadržaj.

Vaša platforma za online trgovinu treba da nudi osnovne alate za personalizaciju, kako bi vam omogućila da prilagodite iskustva svojih kupaca. Ako ne nudi, onda je vrijeme da počnete da razmišljate o prilagođavanju platforme ovim potrebama.

Online poslovi koji žele da dominiraju tržištem moraju se pripremiti da usvoje najnovije trendove što je prije moguće.Trend 6: Kupovina uživo


Kupovina uživio zasniva se na angažmanu kupca sa prodavcem ili influenserom (kao ambasadorom promovisanog brenda) koji se odvija u emotitovanju uživo. Promoter pokazuje proizvod, njegov dizajn i funkcionalnost, a kupci imaju priliku da postavljaju pitanja. Pored toga, kao dio Livestream-a, postoji link koji vodi do web prodavnice. Način prodaje je veoma direktan i sasvim nov, tako da možemo očekivati da će u prvoj polovini 2022. godine značajno rasti.

  • Očekuje se da će do 2023. godine prihod od globalne šoping prodaje uživo biti 500 milijardi dolara

90% procenata potrošača kažu da je autentičnost važna u odlučivanju koje brendove podržavaju, što je definitivna karakteristika kupovine uživoZaključak


Stalni tehnološki i infrastrukturni napredak ukazuje na to da će budućnost online trgovine biti još živahniji i skalabilniji.

Nova tehnologija se razvija kako bi korisniku obezbijedila lakše pretraživanje websajta i doživio bolje iskustvo brenda. Navedeni trendovi su upravo oni od kojih koristi mogu imati i klijenti i kompanija. Da bismo se suočili sa izazovima promjena u online trgovini, neophodno je ažurirati i pripremiti se. Ali, koristeći trendove predstavljene ovdje, sigurno ste na pravom putu ka uspjehu!

Zato ne čekajte. 

Bez obzira da li vam je potrebna web prodavnica sa elektronskim plaćanjem, web sajt koji predstavlja jedinstveni brend kompanije ili funkcionalni web sajt za neke druge potrebe, Laganoo tim je tu da vam na svakom koraku osigura dugoročan uspjeh.


Učinite svoje poslovanje laganim. Kontaktirajte Laganoo:

Broj telefona: +382 69 25 26 26

Email: prodaja@laganoo.me

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramLinkedIn YouTube.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.