Za i protiv rada od kuće - Laganoo

Za i protiv rada od kuće

Ova nova stvarnost u kojoj zaposleni mogu da rade od kuće, druže se sa ukućanima, svojim ljubimcima i oblače se kako hoće je privlačna na mnogo načina.


Dok izvršni direktori velikih kompanija kao što su Twitter, Apple i Square najavljuju svoj plan da omoguće stalni rad od kuće, organizacije svih veličina takođe su inspirisane ovim načinom poslovanja zaposlenih.


Možda se zapitate, međutim: da li je rad od kuće zaista tako dobar kao što zvuči, ili je to samo još jedan trend na koji smo se privremeno navukli?


Pre dvadeset godina – pa, čak i prije samo godinu dana – ako bi neko predložio da se stalno radi od kuće, niko ga ne bi shvatio ozbiljno. Na kraju krajeva, gledamo nešto što mnogi nisu iskusili ranije; oblasti rada na daljinu koje su još nisu u potpunosti istražene. Stoga, ako želimo da krenemo dalje sa ovom takozvanom „novom normalnošću“, rad ok kuće mora se ozbiljno shvatiti da bi to zaista funkcionisalo.


Dobre strane rada od kuće


Komfor


Ustajanje samo 15min prije posla i pojavljivanje na vrijeme, nemoguće? Nije kada radite od kuće pa još i u laganoj pidžami ili ogrtaču. Plus nema one jutarnje žurbe i pomjeranje alarma na telefonu. Po prvi put ustajanje postaje slatko zadovoljstvo. 😀


Žene ne moraju da se sminkaju, muškarci da briju bradu, možete da pravite pauze u bilo kom trenutku, pratite vaš tempo ishrane i živite bez nekih standardnih ograničenja koja oduzimaju dosta vremena.Ušteda vremena i novca


Prosečna osoba u Americi bi mogla da uštedi oko 4.000 dolara svake godine jednostavno radeći od kuće, prema FlexJobs.

Znamo dobro koliko jutarnje gužve u saobraćaju znaju da budu duge, a tek traženje parking mjesta. Pored vremena, ušteda u novcu je dosta velika za one koji bi inače koristili taxi ili autobus, kao i za one koji više ne moraju trošiti novac na gorivo.


Možete napraviti sebi doručak, užinu, skuvati kafu i tako uštjedeti u vremenu i novcu.


Zdraviji život i očuvanje životne sredine


Iako ne predstavlja veliki korak u borbi protiv zagađenja, jasno je da rad od kuće pozitivno djeluje na životnu sredinu, jer se mnogo manje koristi upotreba automobila.


A kada je zdravlje u pitanju, biti u mogućnosti da spremite sebi kvalitetan doručak, užinu, prošetate psa i uhvatite zdravog vazduha i sunca je nešto što na poslu nikad ne bi mogli.Istraživanja pokazuju da su zaposleni koji rade od kuće generalno zdraviji i manje koriste bolovanje.


Fleksibilnost


Rad kod kuće omogućava veću agilnost i fleksibilnost u radnim obavezama. Pošto zaposleni više nisu vezani za kancelariju, moći će sami da planiraju svoje vrijeme i da rade fleksibilno radno vrijeme, kao što je ranije ili kasnije tokom dana ili čak vikendom. Odrade i druge obaveze, poput fizičke aktivnosti, meditacije i sl.


U prethodnom dijelu teksta smo vidjeli koje su to prednosti rada iz kuće i kako zaposleni mogu na taj način uštjedeti u vremenu i novcu, ujedno odraditi neke druge obaveze mimo posla, kao i voditi zdraviji život. U narednom dijelu ćemo se osvrnuti na nedostatke rada iz kuće. Pa hadje da pogledamo koji su to:


Rad od kuće ne odgovara svima


Rad od kuće možda neće odgovarati svačijoj ličnosti ili sposobnostima. Neki zaposleni više vole rutinu i strukturu koju im pruža rad u kancelarijskom okruženju. Neki zaposleni će možda više voljeti ličnu interakciju sa kolegama i takođe smatraju da je vođenje licem u lice sa svojim menadžerom izuzetno korisno jer im pomaže da završe zadatke i postignu svoje ciljeve. Takođe morate voditi računa o zaposlenima sa invaliditetom. Neki ljudi mogu imati malu djecu koja možda nisu svjesna granica i izazivaju prekide tokom radnog dana. Drugi možda nemaju fizički prostor potreban za stvaranje odgovarajućeg namjenskog radnog prostora itd.


Poteškoće u praćenju perfomansa zaposlenih


Moglo bi biti poteškoća u upravljanju zadacima i praćenju njihovog učinka. Posebno može doći do sumnje u radu zaposlenih, jer se ne može uživo vidjeti njegovo angažovanje. Sa druge strane ako se radi u organizacji sa više zaposlenih gdje su zadaci međusobno zavisni i očekuje se da budu sihronizovano odrađeni, može doći do neispunjavanja kompromisa između zaposlenih jer nisu svi u prilici da istovremeno pristupe određenom zadatku.


Potencijalni ‘burnout


Kancelarija pruža jasnu fizičku razliku između posla i života kod kuće. Rad kod kuće može dovesti do toga da se osoblje bori da napravi razliku između poslovnog i kućnog života. Ovo može dovesti do toga da se zaposleni teže organizuju da rade od kuće što dovodi do dužeg radnog vremena, povećanog stresa i neizbežnog ‘burnout-a’ (sagorijevanja).Nedostatak kancelarijske opreme i bezbjednosni problemi


Rad od kuće zvuči primamljivo, prelaz iz pretrpanog kancelarijskog prostora do sopstvene kućne kancelarije, koja je tiha i udobna. Ali, kako sve ima dvije strane, kućna kancelarija ima i svoje nedostatke.


Nedostatak kancelarijske opreme sa vrhunskim laptopom/ računarom, brzim internetom i drugom opremom, poput štampača/ skenera može biti veliki nedostatak za maksimalni radni učinak. Štaviše, rad preko kućnog interneta može biti problem za pristup osjetljivim fajlovima kompanije, koji su inače lako dostupni na radnom mjestu.


Zaključak


Pandemija koronavirusa dala je nekim poslodavcima, koji inače možda ne bi razmatrali rad od kuće kao opciju za osoblje, praktičan uvid u to kako to utiče na njihovo poslovanje i zaposlene. To je omogućilo poslodavcima da iz prve ruke imaju iskustvo o prednostima i nedostacima rada od kuće.


Današnja tema može mnogo pomoći organizacijama da razmotre da li im odgovora rad od kuće ili ne. Rekli bi da obije strane imaju svojih prednosti i mana. I na šta god kompanija da se odluči prvo bi trebali napraviti ‘test’ period  i zajedno sa cijelim timom donijeti odluku na duže staze.


Ukoliko vam je potrebna neka od naših digitalnih usluga, učinite svoje poslovanje laganim i kontaktirajte Laganoo:

 Broj telefona: +382 69 25 26 26

Email: [email protected]

Ili nas zapratite na društvenim mrežama FacebookInstagramLinkedIn YouTube.

Laganoo posluje i na inostranim tržištima i u svom timu ima internacionalne stručnjake. Inostrani klijenti i potencijalni partneri mogu posjetiti www.laganoo.com.