Iskoristite algoritme za bolje pozicioniranje na društvenim mrežama - Laganoo

Iskoristite algoritme za bolje pozicioniranje na društvenim mrežama

Šta je algoritam? I šta algoritam i Uzbekistan imaju zajedničko?


U online svijetu sve se više govorimo o algoritmima. Da li znate koji je korijen ove riječi?

Algoritam predstavlja set uputstava koja definišu i upravljaju programskim radnjama. Poput recepta za jelo, opisuju konkretne korake koje kompjuter mora preuzeti kako bi postigao određeni cilj ili pronašao rješenje. 

Kada su u pitanju društvene mreže, algoritmi su zaduženi za održavanje reda i asistiranje u rangiranju sadržaja i reklama. Svaka mreža posjeduje sopstveni algoritam koji utiče na gotovo sve procese jedne platforme.


A gdje je u ovoj priči Uzbekistan?


Riječ je izvedena iz latinskog prevoda prezimena persijskog matematičara iz 9. vijeka, Muhamed ibn Musa Al Horzemija. Ovaj matematičar je rođen u u Horezmu odnosno Hivi, koja se nalazi na teritoriji današnjeg Uzbekistana. Tako je sve do pojave prvih kompjutera algoritam označavao decimalni sistem u matematici.

Da nema algoritama ni Google ne bi postojao.


Na svijetu živi oko 7 milijardi ljudi, od toga više od 4.5 milijardi koristi internet. Većina korisnika će na dnevnom nivou izbaciti ili pretražiti neki sadržaj. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je Google najpoznatiji pretraživač na svijetu, količina podataka koja prođe kroz njegov sistem bila bi u potpunosti beskorisna bez adekvatnog alata koji uvodi red i rangira ogroman broj informacija.


 A kako algoritmi mogu poboljšati angažman na društvenim mrežama?


Prema posljednjim podacima, čak 4.15 milijardi ima profil na jednoj ili više društvenih mreža. U ovom kontekstu algoritmi imaju svrhu sortiranja sadržaja na njima. U moru informacija nije baš jednostavno razumjeti koje sadržaje će algoritmi staviti u prvi plan a koji zenemariti.

Poznavanjem algoritma možemo plasirati sadržaje šitoj ili ciljanoj publici. Ipak, često se dešava da post ostane zatrpan u informacijskoj buci jer ne odgovaraju trenutnim algoritamskim kriterijumima. Algoritam nije savršen niti posjeduje ljudsku inteligenciju i moć rasuđivanja, samim tim postoje propusti koji mogu kompromitovati njihovu efikasnost.


Kako „aktivirati“ Facebook algoritam za bolju vidljivost vaših objava?


Facebook algoritam u prvi plan stavlja porodične, prijateljske i lokalne veze kao i situacije iz svakodnevnog života. U ovom trenutku biznis sadržaji nisu favorizovani pa, ukoliko imate biznis profil, nije jednostavno postići popularnost vaših poslova. Ali ne gubite nadu jer Facebook vrlo često unosi promjene u algoritamski jezik tako da će se ovaj trend vrlo vjerovatno mijenjati u budućnosti.  


Koje korake preuzeti da biste okrenuli Facebook algoritam u svoju korist ?

  • Redovno odgovarajte na komentare i uspostavite trajnu konekciju sa publikom
  • Objavljujte što više storija jer njima ne upravlja algoritam. Ovo povećava šanse organskog saobraćaja
  • Ohrabrite publiku da na postove odgovara reakcijom a ne samo lajkom, reagovanje srcem ili drugim ponuđenim opcijama povećava vidljivost
  • Snimajte lajv video sadržaje
  • Navodite informacije iz kredibilnih izvora

Sve više biznisa se “seli” na TikTok


TikTok je društvena mreža koja je doživjela eksponencijalnu popularnost. Kako biste postali popularni na ovoj mreži trebalo bi da:

  • Povećate interakciju sa korisnicima, odgovarajte na komentare
  • Postavljajte pitanja, dijelite lična i korista iskustva
  • Imate kvalitetne opise i heštegove, TikTok nagrađuje kvalitet većom vidljivošću

Još jedna od karika koje su uticale na veliku popularnost TikToka je njegovo akcentovanje kvaliteta a ne popularnosti. Dakle, ukoliko kreirate dobar sadržaj velike su šanse da ćete biti primijećeni bez obzira na broj pratilaca.


Pored kvaliteta, obratite pažnju i na dužinu video snimaka. Prosječna dužina reel-a ne bi trebala biti veća od 30 sekundi. Međutim, ukoliko vaš biznis to zahtijeva, ne ustručavajte se da postavljate i duže sadržaje. Ukoliko ne uključite pregršt bespotrebnih informacija, čak i reel od 60 sekundi može pronaći svoju publiku.


Instagram može biti odlična platforma za biznis oglašavanje


Veliki broj biznisa koristi Instagram kao platformu za popularizovanje svog poslovanja.  Ukoliko dobro poznajete načine funkcionisanja Instagram algoritma možete postići veliku vidljivost i doći do zavidnog broja potencijalnih klijenata.


Evo kako da aktivirate algoritam:


Na prvom mjestu, algoritam vrednuje postove koji izazivaju rekciju i angažman publike.  A da biste optimizovali moć Instagram algoritma treba da:


  • Poštujte uslove korišćenja

Ukoliko postavljate sadržaj koji nije u skladu sa pravilima Instagrama, postoji rizik da će vaš sadžaj ostati neprimijećen. Potrudite se da ne postavljate politički sadržaj, ne širite govor mržnje i fotografije loše rezolucije ili eksplicitnog sadržaja.

  • Iskoristite popularnost reels-a

Instagram trenutno promoviše reels-e kao novu opciju koju možete koristiti na platformi. Zbog toga su veće vjerovatnoće da će vaš reel vidjeti veći broj ljudi. U ovom trenutku ljudi stoje iza biranja najboljih reels-a tako da predlažemo da se istaknete originalnošću.

Da li želite da unaprijedite biznis putem društvenih mreža? Najbolje rješenje za vas su Laganoo usluge digitalnog marketinga . Naš tim uvijek prati trendove i uspješno primjenjuje strategije koje će osigurati razvoj online biznisa. Provjerite zašto smo najbolji!

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.