Kada očekivati prve rezultate digitalnog marketinga? - Laganoo

Kada očekivati prve rezultate digitalnog marketinga?

Da li ste odlučili da unaprijedite biznis koristeći se nekim vidom digitalnog marketinga? Sigurno se pitate koliko vremena treba da prođe od trenutka kada pokrenete kampanju do prvih rezultata. Predubjeđenje da ćete nakon jedne kampanje imati vidljive rezultate ostavite po strani. U stvarnosti za vidljive rezultate neophodni su strpljenje i spremnost na ulaganje u vaš biznis.Bez konzistentnog napora i posvećenosti u kreiranju i optimizovanju sadržaja teško da ćete doći do željenog cilja. Digitalni marketing je živa materija. Kao takav, zahtijeva konstantu evaluaciju i procjenu rezultata. Nerijetko je potrebno koristiti se različitim načinima oglašavanja i kombinovanjem istih kako biste od svakog iskoristili najbolje za vaš biznis


Na primjer, ukoliko imate dobar sajt, optimizovan korišćenjem adekvatnih ključnih riječi, te riječi možete plasirati i putem društvenih mreža. Ovako kreirate sistem u kome će neko uz pomoć pretrage odabranih ključnih moći da pronađe i vaš sajt kao i vaše profile na društvenim mrežama. 


Ovo su neki od vidova digitalnog marketinga koji mogu biti pogodni za vaš biznis: 

Iako postoje određene taktike koje mogu dati trenutne rezultate, vaš cilj bi trebao biti građenje zajednice, trajne baze klijenata i ljudi koji vjeruju vašem brendu. Jedino na ovaj način osiguraćete trajan uspjeh. 


Koliko vremena do prvih pravih rezultata?Da biste osjetili pravu moć marketinga, morate dopustiti vremenu i alatima da rade za vas. 


Prvi nagovještaji da kampanja ide u dobrom ili lošem pravcu, vidljivi su tek nakon 3 mjeseca. Ipak, da biste osjetili pozitivne promjene u poslovanju, mora proći period od minimum 6 mjeseci. A ukoliko nakon 12 mjeseci ne vidite značajna poboljšanja, tek onda trebate razmišljati o promjeni strategije.  

Naravno, brzina dobijanja rezultata zavisi i od kompleksnosti cilja koji želite da ostvarite.

„Najbolji markteting ne izgleda kao marketing“. -Tom Fišburn 


Ovo su riječi koje opisuju marketing u jednoj rečenici. Ukoliko plasirate proizvod, i naglašavate isključivo prodajni karakter vaše usluge, vrlo vjerovatno ćete odbiti određeni broj potencijalnih klijenata. Potencijalni kupac treba da se osjeća vidljivo. Pružite mu neophodnu validaciju, savjete i besplatno znanje. Ovo će u isto vrijeme biti i pokazatelj da vam je stalo do vaših klijenata ali i da posjedujete neophodne ekspertize koje mogu unaprijediti život klijenta na različite načine. 


Upamtite da kupac ne želi da daje novac na proizvod, on novcem kupuje iskustvo, status, komfor ili identifikaciju sa određenim socijalnim krugovima kada posjeduje proizvod. Imajte ovo na umu sljedeći put kada budete razmišljali o tome kako da plasirate svoj proizvod ili uslugu. 


Prije svega odlučite koji tip marketinga vam odgovara 


Započinjanju biznisa treba da prethodi istraživanje tržišta i konkurencije. Takođe, postarajte se da izradite i strategiju razvoja kao i marketinški plan, kako biste imali na osnovu čega da pratite i postavljate ciljeve. Ovaj korak trebalo bi da odradite detaljno jer predstavlja temelj budućeg razvoja.


Naravno, preporučuje se da ovaj dio posla odrade profesionalci koji posjeduju dobro poznavanje i iskustvo u polju marketinga. 


Na ovaj način izbjegavate prazan hod i potencijalne greške, i osiguravate mnogo kvalitetniji upliv u svijet marketinga.  Sa tim u vezi, Laganoo tim vam može pokazati sve benefite online poslovanja, kontaktirajte nas i iskoristite besplatne konsultacije.


Kako i odakle početi oglašavanje? Dužina procesa zavisi od cilja, sredstava i trenutnog stanja vašeg biznisa. 


Početak je uvijek najteži


Ukoliko ste odlučili da promijenite marketinšku strategiju, nemojte se začuditi ako rezultati budu i gori nego što su bili do sada. Mijenjanjem strategije mijenjate i sadržaj koji plasirate. Postojeći pratioci i klijenti mogu biti iznenađeni naglom promjenom. Nekima od njih se ta promjena možda neće ni dopasti. Ne dozvolite da vas ovo obeshrabri, svaki novi početak zahtijeva period adaptacije koji se ne mora dopasti svima. Ali, nova bolja verzija, postaće prijemčivija većem broju ljudi, dok će se i većina starih klijenata i pratilaca priviknuti na novi metoda komunikacije. 


Prodajni ciklus zavisi od prirode biznisa


Šta je prodajni ciklus? Proces kroz koji prosječni klijent prođe prije nego odluči da kupi proizvod. U nekim nišama ovaj proces traje duže. Recimo da se bavite nekretninama. Vaš klijent će željeti da pogleda sve ponude, uporedi odnos cijene, lokacije i brojne druge faktore prije nego odluči da kupi nekretninu. U ovom slučaju prodajni ciklus dugo traje, što „odlaže“ i marketinške rezultate kao i mogućnost analiziranja istih. 


Rezultate na različitim platformama ne očekujte u isto vrijeme 


U dosadašnjoj praksi, najbrže rezultate donosi PPC i SEO advertajzing. Ukoliko odradite dobru pripremu i targetaciju, ovaj vid advertajzinga može donijeti gotovo trenutne rezultate. Međutim iako je PPC izuzetno efikasan, zahtijeva konstantna novčana ulaganja, te nije pogodan svim biznisima kao konstantan vid advertajzinga. Takođe, morate biti sigurni da znate šta radite i koga targetirate kako ne biste uložili novčana sredstva a targetirali pogrešne grupe ljudi. Ukoliko vas interesuje istraživanje tržišta i kreiranje buyer persone (persone idealnog kupca) preporučujemo blog: Šta je B2B? Ime robota? Ipak je u pitanju vrsta marketinga.


SEO daje i trenutne ali i dugotrajne rezultate. Dobro optimizovan sajt biće bolje pozicioniran na Googleu, i povećaće vašu vidljivost. Ali Google konstantno mijenja pravila optimizacije i  algoritme tako da i sadržaje treba adaptirati u skladu sa pravilima.


Marketing sadržajem (content marketing) takođe daje trajnije rezultate. Ovaj vid marketinga pruža zadovoljavajuće rezultate ali tek nakon dugoročnog ulaganja truda u kreiranje kvalitetnog sadržaja. Recimo, ukoliko pišete kvalitetne i optimizovane blogove, primjetićete formiranje vjerne baze posjetilaca/čitalaca. Međutim ovo će početi da se dešava tek nakon 6 mjeseci do godinu dana konstantnog izbacivanja novih sadržaja. Ovaj period će i čitaocima potvrditi da kvalitetan sadržaj nije slučajnost. I kada su društvene mreže u pitanju rezultate ne možete očekivati prije 6 mjeseci od početka kampanje. Kampanja bi, između ostalog, trebalo da uključi evaluaciju, adaptiranje sadržaja i načina komunikacije sa pratiocima. Takođe, obratite pažnju na to da svaka društvena mreža ponaosob, ima svoje algoritme i zahtijeva prilagođen način komunikacije.Dakle, sumirano, evo od čega zavisi kojom brzinom ćete ostvariti vidljive rezultate: 

  • Koje specifične rezultate želite postići
  • Koje marketinške kampanje koristite
  • Da li ste novi na društvenim mrežama ili ste na njima prisutni već neko vrijeme 
  • Kakav tip sadržaja ste plasirali do sada 
  • U kakvom je stanju vaš veb-sajt 
  • Kakav je kvalitet sadržaja koje ste do sada plasirali 

Da li vam sve ovo djeluje zbunjujuće? Prepustite marketing onima koji temeljno i znalačkim pristupom definišu strategije i nastup za svakog klijenta ponaosob. 


Laganoo radi sve kako bi klijenti mogli bezbrižno uživati u plodovima marketinga. 


ŠTA MOŽETE OČEKIVATI OD LAGANOO KOMPANIJE?

Olakšajte svoje poslovanje, kontaktirajte Laganoo!

Broj telefona: +382 69 25 26 26

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.