Kako da zaradite novac preko Instagrama? - Laganoo

Kako da zaradite novac preko Instagrama?

Ko danas nema Instagram? Teško da bilo ko od nas, na prstima obije ruke može prebrojati ljude koji nemaju profil na ovoj društvenoj mreži. Kao platforma koja postoji već duže vrijeme, njena popularnost ne opada uprkos pojavi konkurentnih mreža koje privlače sve veći broj korisnika.

Da li ste znali da preko 1.000.000.000 korisnika, odnosno oko 1/7 ukupne populacije ima profil na Instagramu? Pored toga, preko 90% svih Instagram korisnika, prati makar jedan biznis.

Baš zbog frekventnosti ove teme, pripremili smo detaljan vodič za uspostavljanje prodaje putem Instagrama. U nastavku bloga pročitajte kako možete plasirati svoje proizvode, ostvariti zaradu kao i uspješno poslovanje na Instagramu.


Da li je vaš profil organizovan u logične cjeline?


Prije svega ukoliko već imate profil, provjerite da li su sve informacije na mjestu. U opisu vašeg profila treba navesti: naziv kompanije, brend opis, kontakt telefon ili imejl kao i link sajta ukoliko ga posjedujete. Potom, treba odraditi još nekoliko stvari prije nego krenete sa objavljivanjem postova. Vizuali i fotografije profesionalnog kvaliteta predstavljaju jedan od glavnih aspekata za privlačenje pažnje potencijalnih kupaca. Dobar vizual će izdvojiti vaš sadržaj u moru drugih.


Uskladite vaš sadržaj u odnosu na tip vašeg biznisa. Koji tipovi sadržaja postoje?


Kako biste krenuli sa kreiranjem sadržaja evo koji tipovi sadržaja postoje. To su edukativni, promotivni, zabavni i informativni. Možete odabrati da plasirate samo jedan od ovih tipova, a možete ih i kombinovati za dinamičniju komunikaciju sa publikom i privlačenje većeg broja pratilaca.


Sa tim u vezi, jedan od najvećih izazova u ovom polju jeste kreiranje sadržaja koji će se dopasti upravo publici koja želi vaš proizvod ili uslugu. Iz tog razloga, mnoge kompanije primarno kreiraju persone idealnog kupca o čemu je bilo više riječi u nekim od naših prethodnih blogova.


Okej, napravili ste vizuale i šta sada? Ne zaboravite da objava uključuje i kvalitetan opis. On će dodatno približiti vašu poruku i uvezati sve što želite predstaviti. Vođenje društvenih mreža predstavlja kompleksan proces. Ukoliko želite da ostavrite porast broja pratilaca, veći angažman potencijalnih i postojećih klijenata, morate imati jasno razrađenu taktiku komunikacije. Pored toga neophodan je i mjesečni plan objava, istraživanje konkurencije kao i tržišta koje bi koristilo vaš proizvod ili usluge.


Naša je preporuka da to prepustite stručnjacima iz Laganoo tima. Ovako možete da uživate u benefitima koje pružaju društvene mreže dok se mi bavimo segmentima marketinga i vođenjem društvenih mreža za vas.


Posebnu povoljnost tokom aprila čine specijalno pripremljeni paketi za vođenje društvenih mreža koje možete zgrabiti po 20% nižoj cijeni. Kontaktirajte nas za više informacija. 

Iskoristite „hajlajtsekciju za kategorizaciju objava


Iako se trudite da objavljujete kvalitetan i relevantan sadržaj, uzmite u obzir da većina novih pratilaca neće pregledati svaki post ponaosob. Ovdje nastupa „hajlajt“ sekcija, u kojoj možete segmentirati najrelevantnije objave. Na ovaj način omogućujete preglednost vašeg profila i šaljete jasnu poruku o prirodi vašeg poslovanja kao i ponudi koju nudite.


Hajlajt segment možete rasporediti po kategorijama: #about (siže o tome ko ste i čime se bavite) #products/services (proizvodi i/ili usluge koje nudite), #discounts (ukoliko imate poseban popust) i tako dalje. Prilikom organizovanja ove sekcije, razmišljajte kao potencijalna mušterija. Koje informacije i proizvodi/usluge trebaju biti na raspolaganju brzo i jednostavno vašim potencijalnim klijentima? Njih uključite u hajlajt sekciju.


BONUS SAVJET: Potencijalne pratioce možete potpuno besplatno privući putem korištenja heštegova i ključnih riječi u opisu profila. Ključne riječi vašeg biznisa privući će korisnike koji pretražuju upravo te pojmove kako bi pronašli sadržaj koji im odgovara.


Evo koje uslove morate ispuniti kako biste poslovali na Instagramu


Konkretna ideja za biznis


Pa logično zar ne?


Ovo je neophodno pomenuti iz razloga što mnogi započinju biznis bez konkretne ideje i prodajnog cilja. Bez definisanog cilja ne može postojati ni plan o konkretnim koracima kao ni adekvatna strategija poslovanja. Ovo može dovesti do haotičnog načina poslovanja, koji na duže staze nije održiv.


Koji su to uslovi poslovanja na Instagramu?


U vrijeme pisanja ovog bloga ne postoji mnogo uslova koje morate ispuniti kako biste poslovali putem ove platforme. Najvažnije je da poštujete pravila i uslove korištenja, budete autentični i pružate istinite informacije. Nepoštovanjem bilo koje od navedenih stavki, rizikujete da vam privremeno ili trajno bude zabranjen pristup Instagramu.


Prodaja bez veb-sajta je moguća, iako donekle komplikuje stvari


Iako ne posjedujete veb-sajt, Instagram vam pruža mogućnosti prodaje. Međutim, ne pruža opcije plaćanja i praćenja porudžbina. Sa druge strane, posjedovanje prodajnog sajta olakšava trgovinu i promet usluga s obzirom da Instagram omogućava integraciju sajta i društvenih mreža. Nemate sajt? Da li ste spremni da unaprijedite biznis sajtom koji će odgovarati svim vašim potrebama? Pogledajte našu ponudu za izradu najmodernijih sajtova svih vrsta i namjena a po ukusu svakog klijenta posebno.


Šta je Instagram Šoping i u kojim zemljama je dozvoljen?


Instagram Šoping je specijalna ekstenzija Instagrama, koja omogućava prodaju direktno sa ove platforme putem samo jednog klika. Za razliku od svih drugih metoda, ovaj način kupovine je najbrži i najpogodniji za presječnog kupca. Vaš klijent želi što brže da dođe do željenog proizvoda. Svaki dodatni korak koji treba da uradi kako bi kupio proizvod (poput preusmjeravanja na veb-sajt, naručivanja putem DM-a i slično) umanjuje vjerovatnoću kupovine. Nažalost, Instagram Šoping još uvijek nije dozvoljen na teritoriji Crne Gore. Ipak, komšijske zemlje poput Hrvatske i Srbije imaju tu mogućnost te biznis možete voditi iz neke od njih ukoliko smatrate da bi Instagram Šoping značajno unaprijedio vaš biznis.


Kako aktivirati Instagram Šoping?


Prije svega, ovu opciju možete koristiti samo ukoliko posjedujete onlajn ili ecommerce prodavnicu. Onlajn prodavnicu neophodno je povezati sa Instagramom kako biste integrisali podatke i opcije koje ona pruža, direktno na društvenu mrežu. Ti podaci uključuju fotografije i cijene proizvoda, kao i mogućnost onlajn poručivanja i plaćanja. Takođe, možete prodavati proizvode isključivo u skladu sa pravilima kupovine i merchant agreement (trgovačkim ugovorom) Facebooka i Instagrama.


Kada obavite prethodne korake, neophodno je da uspostavite Facebook biznis stranicu i povežite je sa Instagramom.  I naposljetku, budite spremni da čekate od par sati pa sve do par nedjelja kako bi Instagram odobrio Šoping opciju za vaš biznis.  


Period čekanja je napokon gotov, i šta sad?


Čestitamo, aktivirali ste opciju Instagram Šoping i sada ulazite u svijet modernog poslovanja. Sada je neophodno aktivirati ovu opciju na sljedeći način, prema uputstvima Instagram Help centra:


  1. Pritisnite + a potom Post.
  2. Prođite kroz uobičajni proces pripreme sadržaja za objavljivanje i pritisnite Tap (Android) ili Next (iOS).
  3. Pritisnite Tag Products. Pojaviće se lista proizvoda koje možete tagovati.
  4. Pretražite proizvode koje želite tagovati, i klknite na njih (pojaviće se u polju za pretragu)
  5. Kliknite Tap (Android) ili Done (iOS).
  6.  Kliknite Tap (Android) ili Share (iOS).

I eto ga vaš prvi post!


Prodaja putem direktnih poruka za biznise koji nemaju sajt


Ukoliko ste se opredijelili za ovaj način prodaje, sve što treba da uradite je da postavite proizvod koji prodajete zajedno sa opisom istog. Cijena može biti naznačena u opisu ali je možete dijeliti isključivo potencijalnim kupcima koji vam pošalju upis putem direktnih poruka (dm-a).


Mana ovog načina prodaje je što svaki aspekat morate organizovati posebno. Na primjer, dostava, komunikacija sa klijentima i plaćanje, elementi su koji su integrisani na ecommerce ili veb prodavnici koja će sve ovo “odraditi” sama. Nasuprot tome putem dm-a sve  morate raditi ručno.


Ostvarite saradnju sa popularnim influenserima


Još jedan od načina na koji možete povećati vidljivost, popularnost i podstaći prodaju vaših proizvoda je uz pomoć partnerstva sa poznatom ličnošću, influenserom ili biznisom. Partnerstva mogu biti uzajamna, u kojima obije strane reklamiraju jedna drugu uz dogovorenu tarifu ili po principu usluga za uslugu. Pored toga saradnja može biti i jednostrana u kom slučaju influenser, poznata ličnost ili biznis uspostavlja svoju tarifu. Ovo može biti sjajan način da povećate svjijest potencijlanih klijenata o vašem brendu. Samo  se postarajte da ličnosti ili biznisi koji vas reklamiraju dijele slične vrijednsoti sa vašim biznisom.


Promovisanje objava


Ovoj temi trebalo bi posvetiti jedan čitavi blog, zato nećemo ići u detalje. Promovisanje postova, iako djeluje jednostavno, kako bi bilo efektivno mora imati ciljano usmjerenu kampanju u odnosu na target grupe koje predstavljaju vaše potencijalne klijente. Ukoliko vas interesuje kako da promovišete postove na Instagramu, možete nas kontaktirati za više informacija.


O ovako izdašnoj temi jako se malo govori na napim prostorima, prije svega zato što društene mreže i mogučnosti koje one pružaju, mnogi uzimaju zdravo za gotovo. Takav pristup poništava pravu moć društvenih mreža i sličnih platformi koje koriste milijarde ljudi na dnevnom nivou. Zbog toga sve više biznisa koristi društvene mređe kao jednu od, a nekada i glavnu, platfromu za prodaju i plasiranje prozivoda.


Ukoliko smatrate da bi i vaš biznis mogao profitirati zahvaljujući društvenim mrežama, sada je pravo vrijeme da nam se obratite. Laganoo, nudi pakete za vođenje durštvenih mreža po specijalnim cijenama. Kontaktirajte nas za više informacija.  

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.