Kako kreirati veb-sajt kao početnik: drugi dio - Laganoo

Kako kreirati veb-sajt kao početnik: drugi dio

Drugi dio: Definisanje niše je ključ uspjeha

U ovom blogu pronaći ćete odgovore na pitanja: 

Šta je tržišna niša? 

Kako detektovati niše kojima mogu plasirati svoje proizvode?

Kako odrediti nišu kojoj pripada moj biznis?

Zašto svaki biznis treba znati kojoj niši pripada?

Kako plasirati i prezentovati proizvode/usluge na veb-sajtu ili

onlajn prodavnici? 

Kako osmislite prepoznatljiv naziv za vaš biznis

Svaki početak sa sobom nosi izazove ali i pozitivna iskustva. Pored toga, ukoliko započinjete novi biznis morate biti spremni da se suočite sa rizicima. A svi znamo da bez rizika nema ni dobitka. Ma kakav da je ishod, kroz ova iskustva rastemo i upoznajemo se sa sopstvenim mogućnostima i ograničenjima. U prethodnom blogu govorili smo o idejama koje su preduslov tog rasta. U ovome ćemo govoriti kako da ideje usmjerite na oblast poslovanja koja vam može donijeti najveću dobit. 

Početak je vrijeme učenja i mogućnosti

Upliv u onlajn poslovanje nije jednostavan. Kao i na svakom početku, postoje prepreke koje se moraju preći. Ali, uz dobru pripremu prepreke se lakše savladavaju. 

Ukoliko je ovo prvi blog koji čitate, trk na prvi dio bloga kako bi

vam bilo jasnije o čemu govorimo. A ukoliko ste prvi dio već pročitali, znate da je povećanje

vidljivosti u umjetničkoj sferi moj motiv za kreiranje veb-sajta. Kao umjetnici, mogućnost prodaje umjetničkih djela zavisiće od broja ljudi koji vide

moj rad. 

Kako sam i sama nailazila na razna pitanja vezana za onlajn biznis, shvatila sam da odgovore nije jednostavno naći. Iz tog razloga u ovoj seriji blogova za početnike, pričaćemo o pitanjima i odgovorima na koje sam nailazila.  

Baš zbog toga danas govorimo o definisanju niša kojoj vaš biznis pripada i kojima vaš biznis ima nešto za ponuditi. 

Šta je tržišna niša? 

Niša je specijalizovana oblast šireg tržišta kojem pripada određeni biznis.

Svaka od ovih oblasti priča je za sebe. Klijenti koji se suočavaju sa određenim problemima rješenja pronalaze u konkretnim nišama u kojima odgovarajući biznisi

nude rješenja. Hajde da “naslikamo” šta to znači. 

Zamislite da neko sa viškom kilograma želi kupiti komad odjeće.

Modna industrija je fokusirana na kupce sa vitkijom linijom. Zato osoba sa viškom

kilograma može imati poteškoća u pronalaženju garderobe koja odgovara njenom

ukusu i veličini. U ovo slučaju specifična niša bi bila tzv. plus size apparel odnosno niša robe za ljude sa viškom kilograma. 

Nakon što uspješno

definišete nišu, moći ćete da odredite fokus marketinga, kanale i načine prodaje vaših proizvoda ili

usluga. Pored toga, ukoliko znate sa kakvim problemima se suočavaju klijenti

određene niše, možete zaključiti da li im baš vaš proizvod može obezbjediti rješenja. Ukoliko je vaš odgovor da, onda ste pronašli tržište na kojem možete

poslovati. Ne pokušavajte da ostvarite prisustvo na tržištu

koje je prezasićeno i kojem vaše usluge nisu neophodne. 

Kako odrediti niše kojima je vaš proizvod neophodan? 

Jedan od prvih zadataka koje sam zadala sebi u kontekstu onlajn prezentovanja je sledeći. Kako pronaći niše kojima mogu plasirati svoja umjetnička djela putem sopstvenog veb-sajta. Kao neko ko se bavi 3D modelovanjem, realizmom i pejzažima, targetiram niše poput ugostiteljstva. To znači da mogu plasirati svoje pejzaže na primjer, nekom lancu hotela. Takođe, mogu prodavati svoje 3D modele kao ukrase za enterijer i eksterijer. U umjetnosti je jako važno pronaći nišu. Ovo je od značaja umjetnicima, jer se različiti vidovi umjetnosti dopadaju različitim ljudima. Zato treba pronaći one kojima se baš vaš tip umjetnosti dopada.

Moram priznati da na početku nisam razumjela zašto je potrebno odrediti nišu. Ipak, svaka od njih ima svoja pravila i zahtijeva određeni način komunikacije sa klijentima. 

Ukoliko se, na primjer, bavite prodajom obuće niše mogu biti 

·  obuća za mlade, 

·  sportska obuća, 

·  ortopedska obuća i tako dalje. 

Da li sada razumijete zašto trebate definisati gdje spada vaš biznis? U suprotnom možete rasuti fokus na previše različitih polja i nećete biti u mogućnosti da se valjano posvetite plasiranju proizvoda određenim target grupama. 

Target grupa –  šta je to?

Target grupa je jedan od onih izraza koji mnogi koriste ali ne

znaju pravo značenje. Target grupa je publika kojoj plasirate svoj proizvod putem reklama ili nekog drugog vida oglašavanja. Naravno, grupu ne birate nasumično. Ona se određuje nakon definisanja slike idealnog kupca.

Idealni kupac predstavlja kreirani prikaz savršenog kupca kojem zaista treba vaš proizvod. Prilikom definisanja persone ne uzmajte u obzir samo njen opisi već i tržište kao i podatke o klijentima koji već koriste vaš proizvod. Kada ste definisali ovu sliku bacite se na konstruisanje plana komunikacije i prezentacije vaših proizvoda onima koji se na ovaj

ili onaj način podudaraju sa slikom idealnog kupca. 

Kako odrediti nišu kojoj pripadate? 

Nakon što ste definisali ideje i ciljeve vašeg poslovanja, na red dolaze i konkretniji koraci. Hajde da sumiramo šta ste do sada uradili. 

Definisali ste

  • nišu kojoj možete plasirati proizvode
  • sliku idealnog kupca kojem ćete targetirati proizvode

I šta ćemo sad? 

Ukoliko ste pravilno primijenili pomenute korake već ste na samo nekoliko koraka od cilja. Jedan od preostalih koraka je:

Definisanje niše kojoj vaš biznis pripada. 

Govorili smo zašto je bitno razumjeti potrebe klijenata i određenih niša. Iz sličnog razloga trebalo bi znati i kojoj niši vi pripadate. Jer, kako biste znali kome su vaši proizvodi neophodni morate znati i šta nudite. 

Kao neko ko se bavi umjetnošću, ono što stvaram može pripadati raznim pravcima. Iako sam vjerovala da umjetnost sama po sebi ne treba biti sputavana stavljanjem u kategorije moje mišljenje se promijenilo.

Zanimljivo je da sam, tek nakon definisanja kojem pravcu pripada ono što stvaram, mogla dublje razraditi strategije oglašavanja. Iako prethodno nisam, sada uviđam važnost kategorizacije poslovanja.

A i vi ćete je, nadam se, uvidjeti nakon čitanja ovog bloga.

Način komunikacije adaptiram u odnosu na nišu kojoj ono što radim pripada i u odnosu na niše kojima plasiram ponudu. 

Dakle, oslonivši sa na ono o čemu smo već govorili, moji radovi idealni su za ugostiteljske objekte. Zato trenutno radim na strategiji za adaptiranje mog veb-sajta kako bi bio zanimljiv ovoj kategoriji klijenata. Ukoliko, recimo, ubacim nekoliko fotografija na kojima su moji radovi u prostoru hotelskog tipa, komuniciraću jasnu poruku o funkcionalnosti i svrsi moje umjetnosti. 

Kako plasirati i prezentovati proizvode/usluge na veb-sajt ili onlajn prodavnicu 

Svaki čovjek je priča za sebe ali, jedno je sigurno, svi smo vizuelna bića. U seriji eksperimenata koje su sproveli psiholozi Dženin Vilis i Aleksandar Todorov iz Prinston Univerziteta, zaključeno je da formiramo prvi utisak o nekome nakon svega nekoliko

desetina sekundi.

A da li ste čuli za njemačkog psihologa Hermana Ebinghausa i efekat položaja u seriji. Prema njegovoj teoriji, čovjek najčešće pamti prvu i posljednju stvar u nizu. Onih u sredini se manje sjeća. To znači da će prvi i zadnji proizvod koji vaš potencijalni kupac vidi, ostaviti najsnažniji utisak na njega. Stoga, mišljenje o vašem poslovanju može biti i pozitivno i negativno, u zavisnosti od vaše prezentacije proizvoda na veb sajtu. 

A evo šta treba da uradite kako bi vaši proizvodi izgledali

savršeno na fotografijama: 

·  Slikajte proizvod sa neutralnom pozadinom 

·  Fotografišite proizvod iz ugla koji otkriva njegove najbolje osobine

·  Osvjetljenje treba biti usklađeno (niti prejako niti previše slabo)

·  Fotografija treba da bude oštra odnosno u fokusu 

·  Nemojte koristiti filtere koji vidno mijenjaju fotografiju 

·  Svaka fotografija treba imati iste dimenzije

·  Fotografišite proizvod u visokoj rezoluciji 

Ukoliko nijeste u mogućnosti da unajmite profesionalnog fotografa nemojte odustati od fotografisanja proizvoda. Većina modernih telefona ima kameru koja dosta vjerodostojno može uhvatiti trenutak. Tako da, za početak možete fotografisati proizvode telefonom, a nakon što vam biznis krene, unajmite profesionalnog fotografa. 

Osmislite prepoznatljiv naziv za vaš biznis

Mnogo puta je, u blogovima, bilo riječi o sve većoj konkurentnosti na onlajn tržištu. Jedan od načina da se izborite sa konkurencijom je originalnost. Ako su vaš proizvod ili usluga jedinstveni na tržištu, veće su šanse da ćete biti primijećeni. Naravno, isto se odnosi i na naziv vašeg biznisa. Pričali smo o prvom utisku, zato i naziv vašeg biznisa treba biti jedinstven i oslikavati suštinu vašeg poslovanja. Takođe, naziv i brend idu ruku pod ruku. Zato zasučite metafizičke rukave vašeg uma i razmislite kako da nazovete vaš biznis. Ime bi trebalo biti kratko, zvučno i lako za izgovor. 

I upamtite, što jednostavnije to bolje. 

Dobre vijesti! Sada ste već uveliko ušli u formiranje onlajn biznisa putem vaše onlajn prodavnice ili veb-sajta. Sjajna stvar je što Laganoo platforma nudi sve što vam je potrebno za kreiranje veb-sajta koji nesumnjivo ostavlja dobar utisak.  

Ukoliko već niste, preporučujemo da pročitate prvi dio bloga Kako kreirati veb-sajt kao početnik, Prvi dio – Prestanite da sanjate počnite da ostvarujete

Pročitajte naš blog sa detaljnim instrukcijama Napravite sami svoj e-commerce veb-sajt za 15 minuta 

Predlažemo i:

Digitalno prisustvo kao neophodnost modernog poslovanja

Izaberite najbolju e-commerce platformu za vaš

biznisE-commerce trendovi za 2022. godinu

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.