Kako odabrati najbolji domen za veb-sajt - Laganoo

Kako odabrati najbolji domen za veb-sajt

Došao je taj dan. Shvatili ste da vaš biznis propušta mnoge šanse ukoliko ne postoji na onlajn tržištu. A kao najvažnjiji alat, veb-sajt vam može obezbijediti brojne benefite onlajn prisustva. A kako biste isti posjedovali, neophodno je da prethodno odaberete i odgovarajući domen. 

Šta sve dobar domen treba da sadrži?

O tome govorimo u ovom blogu. Zato, vežite se, polijećemo. 

Šta je domen?

Domen je jedinstvena internet adresa, koja predstavlja adresu samo vašeg veb-sajta. To je nešto poput adrese stanovanja. Ukoliko neko želi da posjeti vaš veb-sajt, kucaće vaš domen u URL sekciju kako bi do njega i došao. 

Kako se domenom izdvojiti u moru konkurencije?

 S obzirom na prezasićenost tržišta, pronaći odgovarajući domen je postalo teže nego izabrati ime djeteta. Ali, iako ne izgleda lako, odabiru pravog domena trebate posvetiti posebnu pažnju. Jer, na kraju krajeva, od toga u određenoj mjeri zavisi da li će neko posjetiit baš vaš sajt. Dakle, ne zanemarujte važnost odabira domena. 

Najbolja top level domen ekstenzijia

Postoje razne top level domen (TLD) ekstenzije. TLD ekstenzija može biti .com, .me, .rs, .ba i tako dalje. Dakle, TLD je  ono što se u URL domena nalazi nakon tačke. 

Za koju od ovih ekstenzija smatrate da je najbolja? 

Pretpostavljam da i vi, kao uostalom i većina, najviše povjerenja imate u .com esktenziju. 

To znači da treba birati domen sa .com ekstenzijom? 

Pa, odgovor zavisi od nekoliko faktora. Zamislite situaciju: želite odabrati URL zdravahrana.com ali ovaj domen je već zauzet…Šta sad? Ne brinite nije kraj svijeta.  Evo koje su alternative. 

Svakako, bolje je zadržati .com ekstenziju a promijeniti ostatak URL-a. U ovom slučaju, izabrati URL zdravaishrana.com bilo bi bolje od zdravahrana.us, na primjer. Nacionalni domeni poput domena .us mogu ograničiti vaš saobraćaj privlačeći većinu posjetilaca iz SAD-a. 

Kako provjeriti da li je domen koji želim dostupan? 

Ukoliko vas interesuje da li je domen na raspolaganju, na ovome linku možete izvršiti pretragui kupovinu željenog i sličnih domena. Imajte na umu da su cijene  domena izražene na godišnjem nivou. 

Nacionalni TLD domen .me

Ako uzmemo u obzir široku primjenu .com ekstenzije, nije lako pronaći odgovarajući domen koji nije već zauzet. 

Zato nije loša ideja ni razmotriti i nacionalne domene. Oni, iako sa svojim ograničenjima, mogu biti pogodni za određene grane poslovanja. 

Nacionalni TLD .me domen odnosi se na teritoriju Crne Gore. Međutim, od svog nastanka, .me ekstenzija nije ostala “rezervisana ” samo za biznise sa ove teritorije. Suprotno tome, ova ekstenzija se koristi u mnogim državama svijeta. Ekspanzija se dešava jer rječica me ima različita značenja na različitim jezicima. 

Pored toga, Google rangira ovu ekstenziju na isti način kao .com a ne kao nacionalne domene. Ovo je plus u svijetu domena!  

Dakle, ukoliko ne možete pronaći odgovarajući URL sa .com ekstenzijom, i ektenzije poput .me odradiće posao. Ali s obzirom na dugu istoriju i povjerenje u .com ekstenziju ovo je naša preporuka broj jedan. Ukoliko se ipak odlučite za kupovinu .me domena, to takođe možete odraditi na linku. 

Da li domen treba da sadrži i ključnu riječ? 

Zavisi koga pitate. Prema Memorable Domains studiji, domeni koji uključuju ključne riječi generišu do 45% veći saobraćaj od onih koji ne. 

Za razliku od njih, prema bivšmi radnicima Googlea, ovakvi domeni ne garantuju veći saobraćaj

U svakom slučaju, Google algoritmi obraćaju pažnju na razne faktore koji pozitivno ili negativno utiču na rangiranje sajtova. Ukoliko sajt ima povećan organski saobraćaj i pozitivne reakcije posjetilaca, biće bolje rangiran. To znači da ključne riječi ne utiču direktno na Google algoritme. Ali kada  internet korisnici organski posjete sajt kucajući ključne riječi u pretraživač ovo šalje signal algoritmima. Algoritam potom, prepoznajući taj signal, tumači  da se radi o dobrom veb-sajtu. Isto važi i za obrnutu situaciju. 

Domen treba biti kratak

U prilog činjenici da su najbolji domeni kratki domeni, govori to da su svi domeni koji sadrže 3 do 4 karaktera zauzeti.  A oni sa 5 karaktera su na ivici izumiranja. A kako su kratki domeni već zauzeti:  Poželjno je da vaš domen ima manje od 10 a nikako više od 20 karaktera. 

Domen u skladu sa nišom poslovanja 

U jednom od blogova pisali smo o važnosti određenja kojoj niši pripada vaš biznis. Ovo trebate odrediti kako biste konkretnije targetirali publiku i definisali ton komunikacije sa klijentima. Osim toga, domen za vaš veb-sajt treba biti odraz niše u kojoj poslujete. Razlog tome je jednostavan. Ukoliko neko želi da kupi mobilni telefon, prije će kucati mobilephones.com nego mob123x.com

Razmislite o tome koje riječi bi neko kome je vaš proizvod neophodan kucao na pretraživače poput Googlea. A riječi koje internet posjetioci najčešće koriste nazivaju se ključne riječi. Ukoliko ih uspješno detektujete, možete iste upotrijebiti i za domen. 

A zašto ne bi bio i lak za pamćenje? 

Ukoliko je vaš domen lak za pamćenje, to ne može odmoći vašem biznisu. Takođe, treba obratiit pažnju i na spelovanje. Jer, ukoliko pogrešno napišete i jedno slovo, posjetioci mogu poći na potpuno drugi veb-sajt. 

Crtice u domenu pokušajte-da-izbjegnete 

U  prošlosti je postojala praksa dodavanja crtice ukoliko je sličan domen bez crtice već zauzet. Tako se, na primjer, ukoliko bi domen dizajnenterijera.com bio zauzet, mogla iskoristiti alternativa dizajn-enterijera.com. Međutim, sa aspekta SEO-a mnogo bolje rješenje je pronaći domen bez crtice. U tom slučaju, enterijerdizajn.com bi bio bolja opcija. 

Budite kreativni

Kreativan domen može doprinijeti izgradnji vašeg brenda. Svi smo čuli za Nike  ili Apple. Jedan od razloga zbog kojih su ove kompanije postale poznate jeste i njihov jedinstveni naziv. Zahvaljujući nazivu, kompanije ostaju upamćene. Još ako domen sadrži naziv brenda, poput apple.com, šanse za dolazak na baš taj sajt su mnogo veće.   

Brojevi u domenu su veliko ne 

Ovo se posebno odnosi na jezike poput engleskog gdje brojevi mogu biti i zamjena za riječi. Uzmimo za primjer domen you2me.com. Na engleskom jeziku može doći do zabune da li 2 znači two (dva), to (ka) ili too (takođe). Ovo trojako značenje može biti zbunjujuće. Ukoliko nekome kažete da ukuca ovaj domen, a ne pošaljete ga napismeno, malo ko će provjeravati sve tri opcije. 

Najčešća pitanja:

Šta je domen?

Domen je jedinstvena adresa vašeg veb-sajta.  Poput kućne adrese, jedan domen vezan je za samo jedan veb-sajt. 

Gdje kupiti domen?

Domen možete kupiti na linku našeg sajta. 

Domen cijena?

Cijene domena kreću se od desetak eura pa naviše na godišnjem nivou. Sve zavisi od kvaliteta i popularnosti domena.

Pitate se šta Laganoo omnichannel e-commerce platforma predstavlja?

Omnichannel termin se odnosi na prodaju koja se može odvijati na više od jednog kanala za trgovinu. Ovi kanali uključuju kupovinu preko mobilnog telefona, laptopa ili u fizičkoj prodavnici. Laganoo platforma ima za cilj da obezbijedi besprijekorno korisničko iskustvo na svim kanalima prodaje.

E-commerce je skraćenica za elektronsku odnosno onlajn trgovinu.

Platforma je softver koji se koristi za hosting bilo koje vrste aplikacije ili usluge.

U ovom slučaju to se odnosi  na veb-sajtove i onlajn prodavnice.

Nemate veb-sajt? Iskoristite ekskluzivnu priliku da napravite svoj veb-sajt, brzo, sa lakoćom i počevši od samo 9$. Sada je pravo vrijeme da oslobodite svoje potencijale i prilagodite veb sajt vašim specifičnim potrebama. Ulogujte se, izaberite odgovarajuću temu i počnite da gradite svoje onlajn prisustvo. Neka vaša poslovna budućnost počne sa Laganoo omnichannel e-commerce platformom.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.