Problemi sa kojima se mali biznisi suočavaju - Laganoo

Problemi sa kojima se mali biznisi suočavaju

Predstavljamo vam top 7 prepreka sa kojima se suočavaju mala preduzeća.

Ukoliko ste vlasnik malog preduzeća mora postojati trenutak u vašem životu kada ste se zapitali sljedeće. Zašto jednostavno niste odlučili da vodite srećan život radeći za nekog drugog? Ukoliko ste sam svoj gazda, sigurno ste, makar jednom, doživjeli nivo stresa pod kakvim inače ne biste bili. 

Ali, bez obzira na okolnosti, život uvijek nosi dobre, kao i ne tako dobre stvari sa sobom.

Poenta je prilagoditi mu se, definisati prepreke i naučiti kako da ih izbjegnemo i predvidimo.  Kroz iskustvo rada sa malim biznisima, spoznala sam sa kakvim poteškoćama se oni susreću. A kao vlasnik malog preduzeća, shvatila sam da svaki problem ima rješenje. 

Ako ste vlasnik malog preduzeća, trebate se pripremiti za sve što vam budućnost poslovanja može donijeti. Ovo govorim jer ja nisam ovako razmišljala prije nego sam započela prodaju svojih umjetničkih djela. A ‘’ glavom kroz zid” praksa definitivno nije put kojim trebate ići kada gradite svoj biznis. 

O, kako je divno prisjetiti se prepreka na koje sam nailazila. A one uključuju:

 • Zakone i spoljna ograničenja
 • Pronalaženje dobrih saradnika
 • Administraciju i plaćanje
 • Ne tako prijatne mušterije
 • Nepoznavanje aktuelnih trendova i zahtjeva tržišta
 • Organizaciju vremena
 • Ograničena finansijska sredstva
 1. Zakoni i spoljna ograničenja

Bez obzira na to u kojoj državi ili gradu poslujete, poslovanje nikada nije lako. U svakom trenutku trebate se pridržavati pravila, zakona, i poreskih propisa. Ove stvari mogu prilično otežati nesmetano poslovanje. A svi (osim onih koji profitiraju od toga) bi željeli da ova pravila nestanu u trenu. Ali ova pravila neće nestati ma koliko to da želimo. 

Postoji razlog zašto ona postoje. Samo zamislimo svijet bez pravila. Zar takav svijet ne bi bio u potpunom haosu?  

Tako da, moramo prihvatiti da je prosto neophodno pridržavati se nekih zakona. A kako bismo se prilagodili takvom sistemu rješenje je da:  

Radimo na sopstvenoj edukaciji o pravilima i zakonima, prihvatanju istih i svjesnosti o datim temama.

Prije svega, prilikom pokretanja biznisa trebate biti upoznati sa poslovnom klimom i trendovima. Koje zakone i pravila ste dužni da poštujete ako želite da stvari funkcionišu kako treba? Mnogi ljudi sa kojima sam razgovarala misle da je vođenje biznisa lako. A zapravo, biti sam svoj gazda zahtijeva posvećenost, ulaganje vremena i velikog truda. 

Ono što sam ja shvatila je da moram naučiti kako da vodim finansije, organizujem vrijeme i plaćam poreze, na primjer. Tako da, na kraju, ukoliko niste edukovani o ovim temama, možete usporiti razvoj biznisa, i plaćati mnoge nepotrebne stvari. U ovom slučaju, neznanje nije blagoslov. Baš suprotno, sa znanjem unapređujete svaki aspekat poslovanja. 

 1. A gdje se kriju svi ti dobri saradnici?

Kakva enigma, zar ne? Kad vam nisu trebali saradnici ili radnici, svi su bili u potrazi za poslom. A sada kada vam zapravo trebaju, njih nigdje na vidiku. Ovo se može desiti usled nekoliko razloga. Jedan od njih je tip saradnje ili posla koji nudite. Možda vaša ponuda nije dovoljno atraktivna potencijalnim saradnicima. Sa druge strane, ukoliko ste biznis koji tek počinje da se razvija, mnogi nemaju povjerenje u vas. A povjerenje i kredibilitet se stiču vremenom. Zato nije lako pronaći nekoga ko vjeruje u vašu ideju i dijeli vrijednosti sa vama.

Prema izvještaju koji nam donosi Guidant Financial evo podsticaja koje mala preduzeća nude potencijalnim zaposlenima kako bi ih privukli. Možda vas to može inspirisati kako da riješite ovaj problem. 

 1.  Da li je ikome do administracije i plaćanja?

Da li znate da je stalni priliv i odliv novca veoma važan za vaše poslovanje? Zbog toga, kao mali biznis, često možete zavisiti od toga da li vam klijenti plaćaju na vrijeme. Ukoliko kasne sa uplatama, moguće je da nećete imati dovoljno novca da nesmetano poslujete. Zato se ne stidite i objasnite svoj položaj klijentima. Ovako ćete ojačati vezu sa njima. Kada su u pitanju oni koji ne žele da vam plate na vrijeme (ili uopšte) zapitajte se da li vam takvi zaista trebaju? 

A kada je riječ o administraciji, ako nemate iskustva sa njom, najbolje je da zaposlite nekoga ko će obavljati ovaj posao umjesto vas. Iako će to iziskivati dodatne troškove, imati sređene finansije, će vam zapravo uštediti novac na duže staze. Ovo je tip dobre investicije. 

 1. Da, postoje i ne tako prijatne mušterije 

Ko god da je ikada sarađivao sa ljudima zna sljedeće. Ma koliko ima prijatnih i dobrih, ima i onih ne tako prijatnih za saradnju. Bilo da su neprijatni jer su prosto takvi, ili se niste poklopili u komunikaciji, razlog nije bitan. I možda jedna od najtežih stvari u životu je ostati pribran kada morate sarađivati sa nekim ko je takav. Ovaj problem možete riješiti tako što nećete produžiti saradnju sa njima. Pored brojnih obaveza koje imate kao vlasnik malog biznisa, zamislite da morate konstantnno da se “natežete” sa klijentom. Bez obzira na novac koji vam takva saradnja može donijeti, zar nije vrjednije sačivati svoj mir? 

5. Nepoznavanje aktuelnih trendova i zahtjeva tržišta  

Jedna od najčešćih grešaka koje prave vlasnici malih biznisa je upliv u posao bez prethodne pripreme. A često nisu upoznati ni sa trenutnim trendovima i zahtjevima tržišta.

Prije nego što započnete svoje poslovanje, prvo treba da procijenite potrebe i potražnju za vašim proizvodima i uslugama.

Da li je tržište na kojem želite da poslujete zasićeno? Ili nudite nešto jedinstveno što potencijalnim kupcima zaista treba?

6. Upravljanje vremenom

Zar je već toliko sati? O ne, neću stići da završim druge obaveze na vrijeme jer pišem ovaj blog. Ja sam živi primjer nepravilnog upravljanja vremenom. I da, napravila sam ovu grešku više puta nego što je zvijezda na nebu. Ali, najgore od svega je što kada uspijem da organizujem svoje vrijeme, život izgleda i jeste mnogo bolji i opušteniji. Da li se i vi ovako osjećate? Ako ste već preuzeli na sebe tako izazovan zadatak kao što je vođenje biznisa, vrijeme je za vas od suštinskog značaja.

Ako ne uspijete da organizujete vaše vrijeme, cijela poslovna struktura biće klimava. Dakle, ako do sada niste pravilno upravljali svojim vremenom, sada je vrijeme da počnete da gradite ovu naviku.

7. Ograničena finansijska sredstva

Dakle, započinjete mali biznis. Da pogodim, nemate hiljade i hiljade eura sa kojima se možete razbacivati. A sve i da imate, što se nadam da je slučaj, trebate mudro upravljati vašim finansijama. Takođe, trebate znati kako, kada i u šta ćete ulagati vaša sredstva. Sve ovo trebate raditi u cilju unapređenja vašeg biznisa. Jer, posjedovanje samo sjajne ideje nije osiguranje da će vaš biznis biti uspješan. Uz nepravilno upravljanje finansijama, vaše ideje ne mogu postići svoj puni potencijal.  Tako da počnite polako i nemojte uložiti svu ušteđevinu odmah. Na početku, uložite iznos koji biste bili spremni da izgubite ukoliko se stvari ne budu odigravale po planu. 

Pitate se šta Laganoo omnichannel e-commerce platforma predstavlja?

Omnichannel termin se odnosi na prodaju koja se može odvijati na više od jednog kanala za trgovinu. Ovi kanali uključuju kupovinu preko mobilnog telefona, laptopa ili u fizičkoj prodavnici. Laganoo platforma ima za cilj da obezbijedi besprijekorno korisničko iskustvo na svim kanalima prodaje.

E-commerce je skraćenica za elektronsku odnosno onlajn trgovinu.

Platforma je softver koji se koristi za hosting bilo koje vrste aplikacije ili usluge.

U ovom slučaju to se odnosi  na veb-sajtove i onlajn prodavnice.

Nemate veb-sajt? Iskoristite ekskluzivnu priliku da napravite svoj veb-sajt, brzo, sa lakoćom i počevši od samo 9$. Sada je pravo vrijeme da oslobodite svoje potencijale i prilagodite veb sajt vašim specifičnim potrebama. Ulogujte se, izaberite odgovarajuću temu i počnite da gradite svoje onlajn prisustvo. Neka vaša poslovna budućnost počne sa Laganoo omnichannel e-commerce platformom.

Ukoliko ste zainteresovani za usluge digitalnog marketinga iskoristite besplatne konsultacije sa ekspertima Laganoo tima.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.