Webshop dostava - Koja opcija je najbolja? - Laganoo

Webshop dostava – Koja opcija je najbolja?

Izaberite odgovarajuću dostavu za vaš webshop

Koliko često kupujete proizvode putem interneta? Da li te iste proizvode možete kupiti i u fizičkoj prodavnici? Biznisi koji prodaju proizvode putem webshop prodavnice često ne posjeduju fizičku prodavnicu. Baš zato im treba adekvatan način slanja proizvoda koji će odgovarati i vlasniku biznisa i kupcu. 

Prema istraživanjima, e trgovina će na globalnom nivou dostići promet od 5.5 milijardi dolara u 2022. godini. 

Zato ukoliko još uvijek niste na online tržištu, vrijeme je da počnete da razmatrate tu mogućnost.

U današnjem blogu govorićemo o:

  • Vrstama dostave za vaš webshop
  • Koje opcije  vaš webshop treba da posjeduje?
  • Zašto je besplatna dostava uvijek plus?
  • Kada primijeniti promjenjivu cijenu dostave?
  • Šta je dostava u skladu sa tarifama kurirske službe?
  • U kojim slučajevima je fiksna cijena dostave najbolji izbor?
  • Kojim biznisima odgovara preuzimanje proizvoda na određenoj lokaciji?

Da li znate koje opcije dostave postoje?  

Vlasnica webshopa provjerava pošiljke za dostavu

Odabir načina dostave vaših proizvoda može uticati na njihovu cijenu, ali i na odluku potencijalnih kupaca prilikom kupovine. Ukoliko je cijena dostave visoka u poređenju sa proizvodom, kupci mogu odustati od kupovine. Takođe, pokazalo se da besplatna dostava motiviše kupce da poruče proizvod. 

90% kupaca bi češće kupovalo online ukoliko im se pruži opcija besplatne dostave. Izvor: Verizon.com

Vaš webshop može imati više različitih opcija dostave 

Bilo da već poslujete ili tek započinjete online biznis evo šta vaš webshop treba da ima… Mogućnost integrisanja različitih opcija dostave

Djevojka porucuje putem webshopa

Ukoliko odaberete Laganoo online platformu za izradu vašeg veb-sajta, na raspolaganju su vam nekolike mogućnosti.

Prva je naplata dostave u skadu sa cijenama kurirske službe (eng. real time rates). Pored toga možete odabrati fiksnu cijenu dostave, besplatnu dostavu i cijenu dostave u zavisnosti od težine i vrijednosti proizvoda. Takođe, možete uspostaviti preuzimanje proizvoda na odabranoj lokaciji.

Uzmite u obzir koliko će dostava koštati vas 

Bez obzira na opciju koju odabere trebalo bi da uzmete u obzir koliko će vas slanje proizvoda koštati. Mnogi biznisi obezbjeđuju besplatnu dostavu na teritoriji njihove države, sa dodatnom naplatom za druge teritorije. Cijena dostave na lokalnom nivou je gotovo uvijek zanemarljiva, te biznisi odlučuju da sami pokriju ove troškove. Ipak, to nije slučaj sa svim proizvodima, tako da ćemo govoriti i o drugim mogućnostima. 

Besplatna dostava kad god je moguće

73% ljudi će kupiti proizvod na internetu samo ukoliko je isporuka besplatna. Izvor: savemyscent

Free shipping, odnosno besplatna dostava u velikoj mjeri može odrediti da li će neko kupiti vaš proizvod. Kada je online prodaja u pitanju, za nju važe slična pravila kao i za tradicionalnu prodaju proizvoda. To znači da su kupci na prvom mjestu. Ukoliko će ih nešto motivisati da kupe vaš proizvod, to im definitivno treba pružiti. Osim toga, ukoliko troškovi dostave na lokalnom nivou nisu isuviše veliki, tu cijenu možete uračunati u cijenu proizvoda i na taj način omogućiti besplatnu dostavu.

Ipak, ma koji razlog da je u pitanju, možda nećete biti u mogućnosti da obezbijedite ovu opciju za svaki poručeni proizvod. 

Ukoliko je to slučaj, postoje alternative sa kojima možete privući kupce. Iskoristite posebne datume i akcije na cijene vaših proizvoda, i obezbijedite besplatnu dostavu tokom tog perioda. 

Iskoristite popust na količinu kako biste povećali prodaju

Prilikom kupovine vašim kupcima možete obezbijediti mogućnost besplatne dostave ukoliko kupe više od jednog proizvoda. Na ovaj način motivisaćete ih da kupe i više nego što su namjeravali. Tako ćete ostvariti veću zaradu, te ćete troškove dostave moći lakše da pokrijete. 

Ukoliko želite da kreirate svoj online shop, sa Laganoo platformom možete implementirati ove opcije u sami proces kupovine. 

Plaćanje po tarifama kurirskih službi

Kao što smo već rekli, besplatna dostava, ma koliko primamljiva, ne može uvijek odgovarati biznisima. Posebno u slučajevima kada se radi o dragocjenim, velikim proizvodima ili ukoliko kao prodavac nudite mnoštvo proizvoda različitih kategorija

Ako ste se pitali zašto je biznisima ovakva opcija potrebna. Prvenstveno zato što cijena dostave nije fiksna za sve proizvode iz njihove web shop ponude. 

Pored toga, možete ugovoriti saradnju i cijene sa kurirskom službom, a zauzvrat dobiti adekvatnu uslugu. Na ovaj način ste i vi i kupac sigurni da će proizvod stići na željenu adresu u dogovoreno vrijeme. 

 Fiksna cijena dostave za poručivanje

Da li se vaš biznis bavi prodajom proizvoda koji imaju približno iste karakteristike? Ako je odgovor potvrdan onda je fiksna cijena dostave dobar izbor za vas. Kada šaljete proizvode koji su otprilike jednakih dimenzija i težine, i cijena dostave će biti ista. 

Promjenjiva cijena dostave 

Kako cijena dostave zavisi od karakteristika proizvoda, ona može varirati u odnosu na ponudu koju imate. Ukoliko nudite raznovrstan asortiman proizvoda ova opcija može biti najpogodnija. 

Naravno, sa Laganoo online platformom možete odabrati više opcija dostave u isto vrijeme. Takođe, svu legalnu dokumentaciju i pravila dostave možete postaviti u podešavanjima vaše prodavnice.

Kliknite na Settings -> Legal -> Legal Pages and Policies -> Shipping & Payment Info.

 Ovdje možete navesti sve neophodne informacije vezane za pravila i uslove dostave. Ona će se pojaviti na checkoutu (“online kasi”) prilikom plaćanja.

Preuzimanje na određenoj lokaciji

Ovo je još jedna opcija koju možete pružiti vašim kupcima. Ukoliko imate radionicu u kojoj pravite ručne radinosti kupci mogu doći na vašu adresu i pokupiti proizvod. Isto važi i za bilo koju drugu lokaciju na kojoj možete odložiti svoje proizvode. 

I ovu opciju možete dodati u vašu Laganoo prodavnicu. Evo kako: U glavnom meniju sa desne strane vaše prodavnice kliknite na Shipping & Pickup -> + Add Pickup 

Ukoliko vas zanimaju i druge pojedinosti koje vam pruža Laganoo online platforma, kontaktirajte nas za više informacija.

Pitate se šta Laganoo omnichannel e-commerce platforma predstavlja?

Omnichannel termin se odnosi na prodaju koja se može odvijati na više od jednog kanala za trgovinu. Ovi kanali uključuju kupovinu preko mobilnog telefona, laptopa ili u fizičkoj prodavnici. Laganoo platforma ima za cilj da obezbijedi besprijekorno korisničko iskustvo na svim kanalima prodaje.

Ecommerce je skraćenica za elektronsku odnosno onlajn trgovinu.

Platforma je softver koji se koristi za hosting bilo koje vrste aplikacije ili usluge.

U ovom slučaju to se odnosi  na veb-sajtove i onlajn prodavnice.

Nemate veb-sajt? Iskoristite ekskluzivnu priliku da napravite svoj veb-sajt, brzo, sa lakoćom i počevši od samo 9$. Sada je pravo vrijeme da oslobodite svoje potencijale i prilagodite veb sajt vašim specifičnim potrebama. Ulogujte se, izaberite odgovarajuću temu i počnite da gradite svoje onlajn prisustvo. Neka vaša poslovna budućnost počne sa Laganoo omnichannel e-commerce platformom.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.