Savjeti za sigurnu online kupovinu u 2022. godini - Laganoo

Savjeti za sigurnu online kupovinu u 2022. godini

Uveliko je poznata činjenica da je sa pandemijom COVID-19 virusa, online prodaja doživjela nevjerovatan skok. Mnogi od nas su provodili vrijeme u svojim kućama i pribjegavali online trgovini kao sigurnijem rješenju u odnosu na fizički odlazak u prodavnicu. U brojnim zemljama svijeta to je značilo povećanu trgovinu putem interneta

Tabela sa prikazom skoka online trgovine. Source: Country 2020

Usled ovog trenda, a sa sve češćim korištenjem internet usluga, pojavila se i veća zabrinutost o internet sigurnosti. Više internet korisnika sa jedne, značilo je i povećan broj online prevara sa druge strane. Nažalost, prevare su nešto što nećemo moći u potpunosti eliminisati u skorijoj budućnosti. Baš iz tog razloga, trebamo naučiti kako da ih prepoznamo, sa ciljem izbjegavanja pokušaja prevara i zloupotrebe podataka. 

Ne treba biti zabrinut kada je to u pitanju, jer, čim se informišete na ovu temu, moći ćete lako da prepoznate nesiguran internet sadržaj. 

Kao odgovor na porast online prevara od 18% za samo godinu dana COVID-19 pandemije, došlo je i do porasta budžeta za sprječavanje prevara na internetu za više od 5 miliona dolara. 

Bezbjednost je jedna od najvažnijih stavki kada je krstarenje internetom u pitanju. Klijenti koji posjećuju vaš veb-sajt neće dugo na njemu ostati ukoliko se ne osjećaju bezbjedno.

U nastavku pročitajte: 

  • Koji su najčešći oblici prevara
  • Kako da zaštitie vaše podatke i klijente na vašem veb-sajtu
  • Kako da održavate vaš veb-sajt sigurnim

Sigurno ste se do sada susreli sa nekim od ovih tipova prevare

Sa porastom korištenja internet usluga i online prodaje, razvijaju se i vrste potencijalnih prevara. U poslednjih nekoliko godina, ipak, nekoliko njih se izdvajaju. A, dobra vijest je da ih većinu možete lako uočiti ili spriječiti. Prevare se mogu odnositi na lažne transakcije, krađu podataka, krađu identiteta i ostalo.  

Metode kojima se služe hakeri i prevaranti su razne i mogu uključivati preuzimanje ličnih podataka, a neki čak nisu ni primjetni na prvi pogled. Iz tog razloga govorićemo o tome na šta da obratite pažnju i kako da prepoznate sumnjive stranice. 

Framing odnosno podmetanje

Ova vrsta prevare odnosi se na metod u kome hakeri preusmjeravaju saobraćaj sa željene na lažnu veb-adresu. Ovo se dešava bez znanja i saglasnosti korisnika. Može se desiti da lažna adresa izgleda potpuno identično kao i prava. Ipak, sa nekoliko ključnih razlika. Prva se odnosi na funkcionalnost, odnosno, lažni veb-sajt služi samo za preuzimanja ličnih podataka protiv vaše volje. Druga ključna razlika, koja ukoliko ne obratite pažnju može da vam promakne, je domen. 

Domen je jedinstvena adresa veb-sajta, i na svijetu ne postoje dva ista domena. Sa tim u vezi, lažni veb-sajt imaće drugačiji domen. Ukoliko veb-sajt koji želite posjetiti posjeduje domen laganoo.me, lažni veb-sajt mogao bi biti lagano.me. Razlike su često suptilne. 

Dakle, kada posjećujete sajt obratite pažnju da li domen ispravan. U suprotnom, hakeri mogu zloupotrijebiti vaše podatke.

Povraćaj sredstava  

Da li vam se nekada desilo da izgubite bankovnu karticu? Kada ste to primijetili shvatili ste da se u međuvremenu desio odliv novca sa vašeg računa. Dakle, neko je vašu karticu pronašao i iskoristio za kupovinu ili podizanje novca. U tom i sličnim slučajevima banke mogu izvršiti povraćaj novca na vaš račun. 

Ono što rade hakeri koji uspiju da dođu do podataka sa vaše kartice je da, nelegalno, zatraže povraćaj novca za vaše, ili za kupovinu koju su oni obavili koristeći vašu karticu. 

Na ovaj način oni mogu “zaraditi” novac, a vama to može predstavljati problem u budućnosti.  Može se desiti da banka sazna da je došlo do prevare, a nema dokaz da to niste vi lično uradili. Banke vam mogu tražiti da vratite novac koji za koji ste “vi nelegalno tražili povraćaj”.  

Krađa identiteta

Krađa identiteta je možda jedan od najpoznatijih načina prevare na internetu. Većina internet korisnika primarno želi da spriječi upravo to. Krađa identiteta nije prijatna stvar ni za koga. 

Osoba koja ukrade vaš identitet, sa tim podacima može raditi sve umjesto vas, a da toga niste ni svjesni. Može otvarati naloge, bankovne račune, kreirati veb-sajtove i tako dalje.

Za vlasnike biznisa ovo je posebno neprijatna situacija, jer može doći do poistovjećivanja vlasnika biznisa sa postupcima osobe koja je njihov identitet zloupotrijebila. Krađa identiteta ne samo da je najpoznatija, već i najčešći oblik internet prevare. 

Čak 71% svih online prevara odnosi se na krađu identiteta.

Hakovanje internet naloga 

Nakon zloupotrebe ličnih podataka, ovo je najpoznatiji vid internet prevara. Hakovanje naloga može se odnositi na preuzimanje kontrole nad profilima na društvenim mrežama. Pored toga, hakeri se mogu ulogovati i na druge naloge, te tako, umjesto vas obavljati razne funkcije. 

Virusi

Baš kao što živa bića mogu “zakačiti” virus, to se može desiti i vašim uređajima. Ovo se posebno odnosi na mobilne telefone i kompjutere. Znak da je vaš uređaj napadnut od strane virusa je konstantno preusmjeravanje na neželjenu internet adresu. Takođe, može se desiti da vam se reklame pojavljuju svuda, ili da vam je uređaj usporio bez posebnog razloga. 

Postoje različite vrste virusa, od kojih je veliki broj bezopasan, i uslovljava minimalne promjene na vašem računaru. Neki drugi su ipak malo opasniji, ali se rjeđe dešavaju. 

Ukoliko, kao vlasnik biznisa, pratite jedostavne savjete za sigurnost vašeg veb-sajta, vrlo lako možete zaštiti sebe i vaše kupce od potencijalnih napada. Napadi koji se dese, dešavaju se najčešće kada internet korisnici ne prepoznaju kompromitovani softver na vrijeme. Na svu sreću ovo se može lako izbjeći. 

Pri tome, kada se edukujete važno je da to radite iz kredibilnih izvora. 

Da li ste znali da se čak 57% mladih ljudi informiše putem društvenih mreža? A na ovim platformama lažne vijesti su mnogo zastupnije od pravih.

Evo kako da zaštite sebe i posjetioce vašeg veb-sajta

Kao vlasnik biznisa, primjenjivanjem sigurnosnih praksi na vašem veb-sajtu, spriječićete nepoželjne napade hakera. Ovo uključuje i sprječavanje svih prevara o kojima smo govorili. Kao rezultat, posjetioci vašeg veb-sajta osjećaće se sigurno što povećava vaš kredibilitet. 

Internet sigurnost je jedna od najvažnijih stavki prilikom korištenja interneta u 2022. godini. 

Zaštitite vaše, i podatke vaših klijenata na veb-sajtu

Da li ste čuli za termin “firewall”? Ovaj termin koristi se u kontekstu obezbjeđivanja sigurnosti na samom veb-sajtu. Firewall možemo opisati kao zaštitni zid koji ne dozvoljava hakerima i prevarantima da dođu do podataka na sajtu. 

Prateći sav sadržaj koji dolazi na vaš veb-sajt, firewall omogućava protok samo sigurnog sadržaja. 

Integrisanje ove opcije na vaš veb-sajt važno je zbog toga što je usaglašeno sa sigurnosnim propisima koja moraju poštovati svi online biznisi. 

Ukoliko kreirate vašu online prodavnicu putem Laganoo platforme, o ovome koraku ne morate razmišljati. Sve sigurnosne opcije unaprijed su integrisane na vaš-veb sajt.  Sigurnosni softver koji koristimo izrađen je po najvišim međunarodnim standardima za bezbjednost i razmjenu podataka kada su u pitanju veb-sajtovi i sistemi za online plaćanje. 

Šta je dvofaktorska autentifikacija? 

Dvofaktorska (2FA) autentifikacija zvuči kao nešto mnogo komplikovano zar ne? Ipak, u pitanju je nešto sa čime se susrećete vrlo često kada krstarite internetom. Ukoliko, prilikom pristupanja određenom sajtu, treba da potvrdite vaš identitet na dva različita načina, u pitanju je 2FA. 

Hajde da to malo jednostavnije objasnimo. Dakle, hoćete da se ulogujete na neki sajt. Kako biste to uradili, veb-sajt vam prvo traži email i šifru vašeg naloga. Sledeći korak autentifikacije je kada vam sajt traži da ukucate broj telefona kako bi vam stigao SMS sa kodom. Kada taj kod uspješno ukucate u traženo polje na veb-sajtu, prošli ste drugi od dva faktora autentifikacije. Da li vam je sada jasnije? 

Implementiranjem ove opcije na vaš veb-sajt, možete značajno smanjiti rizik od neželjenih napada i prevara. A vašim klijentima šaljete jasnu poruku da brinete o njihovoj bezbjednosti. 

Odaberite sigurni sistem plaćanja na veb-sajtu

Veliki broj biznisa koji posluju online, u svojoj ponudi ima proizvode koje prodaje putem interneta. A najveći broj kupaca neće poručiti proizvod ukoliko nema povjerenja u sisteme za online plaćanje integrisane na vašem veb-sajtu. 

Pored toga, kupci često odustaju ukoliko ne vide da je njihov željeni način plaćanja dostupan na sajtu. Idealno bi bilo kada biste im mogli ponuditi i jedno i drugo. 

Laganoo online plaćanje je sistem za potpuno bezbjedno online plaćanje. Ovaj sistem omogućava plaćanje u više od 45 zemalja i 135 valuta. Implementiranjem ovog sistema možete potpuno bezbrižno prodavati vaše proizvode. U prilog tome da je Laganoo online plaćanje sigurna opcija za vaše poslovanje, govori činjenica da poznati veb-sajt booking.com koristi isti sistem za online plaćanje, koji nudimo i mi. 

Ukoliko želite da saznate više o Laganoo online plaćanju, to možete uraditi ovdje

Budite transparentni i edukujte svoje klijente

Kao što smo mi ovdje uradili, i vi možete edukovati vaše pratioce i klijente. Informišite ih o načinima na koje se mogu zaštiti na internetu. To možete uraditi putem vaših profila na društvenim mrežama, slanjem emaila, pisanjem bloga… 

Ovo je sjajna prilika da pokažete nekoliko stvari. Prva je da zaista znate o čemu pričate, druga je da ponudite adekvatno rješenje. Ukoliko ovim putem budete predstavili usluge koje nudite putem veb-sajta, pokažite im na koje sve načine omogućavate sigurnu kupovinu i pristup vašem veb-sajtu. 

Kako znati da li je vaš veb-sajt siguran? 

Kako biste bili sigurni da je vaš sajt siguran, dovoljno je da uradite stvari sa sljedećeg spiska:

  • Kreirajte jaku lozinku
  • Provjerite da li su softveri koje koristite ažurirani
  • Provjerite da li je SSL sertifikat sigurnosti ažuriran (ovo se podrazumijeva ukoliko ste kreirali prodavnicu koristeći Laganoo platformu).

Ovo se takođe podrazumijeva ukoliko prepustite našem timu da izradi veb-sajt za vas. 

Ukoliko želite veb-sajt koji je siguran, i čiju sigurnost provjerava tim stručnjaka, kontaktirajte nas za više informacija

Pitate se šta Laganoo omnichannel e-commerce platforma predstavlja?

Omnichannel termin se odnosi na prodaju koja se može odvijati na više od jednog kanala za trgovinu. Ovi kanali uključuju kupovinu preko mobilnog telefona, laptopa ili u fizičkoj prodavnici. Laganoo platforma ima za cilj da obezbijedi besprijekorno korisničko iskustvo na svim kanalima prodaje.

Ecommerce je skraćenica za elektronsku odnosno onlajn trgovinu.

Platforma je softver koji se koristi za hosting bilo koje vrste aplikacije ili usluge.

U ovom slučaju to se odnosi  na veb-sajtove i onlajn prodavnice.

Nemate veb-sajt? Iskoristite ekskluzivnu priliku da napravite svoj veb-sajt, brzo, sa lakoćom i počevši od samo 9$. Sada je pravo vrijeme da oslobodite svoje potencijale i prilagodite veb sajt vašim specifičnim potrebama. Ulogujte se, izaberite odgovarajuću temu i unaprijedite vaše onlajn poslovanje. Neka vaša poslovna budućnost počne sa Laganoo omnichannel ecommerce platformom.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.