Savjeti za promociju biznisa tokom Halloweena - Laganoo

Savjeti za promociju biznisa tokom Halloweena

U ovom blogu čitaćete:

Kolika je potrošnja za vrijeme Halloweena? 

Marketing ideje za Halloween.

Kako predstaviti biznis za vrijeme Noći vještica? 

Najbolje marketing strategije za Noć vještica.

Čini li vam se da neke stvari dolaze preko noći? To je definitivno bio slučaj sa jesenjom sezonom ove godine. Došlo je vrijeme kada oblačimo duge rukave, šuškave trenerke, i izvlačimo jakne iz ormara…To za ljude znači da treba da se prirpeme za hladnije dane. A za biznise sa druge strane, da treba da pripreme posebne ponude i kampanje za jesenju sezonu. 

Kada govorimo o oktobru mjesecu, Halloween odnosno noć vještica je i više nego dobar povod da promovišete svoj biznis i ostvarite veći profit. To možete uraditi predstavljanjem jedinstvene jesenje ponude, kreiranjem popusta koje kupci očekuju tokom Halloween sezone. Takođe, privucite pažnju klijenata interesnantim i “zastrašujučim” sadržajem.

Da li ste ikada razmišljali o tome da li praznik poput Noći vještica može da potspješi vaše poslovanje? Ma kojim poslom da se bavite, praznici su idelno vrijeme za promociju vašeg biznisa! Ovaj praznik je tokom svog trajanja zadobio komercijalni karakter. Iako se obilježava 31. oktobra, tokom cijelog mjeseca očekujemo da naši omiljeni biznisi pripreme posebne ponude i popuste. Samim tim, spremniji smo da izdvojimo novac za neki interesantan ili neophodan proizvod. Ova ‘’Halloween groznica’’ dobro dođe biznisima koji na kreativan način tokom oktobra mogu povećati profit i vidljivost svog brenda. 

Baš zato smo pripremili posebnu Halloween akciju za biznise, koju možete pogledati ovdje. 

Potrošnja za vrijeme Halloweena

Svi biznisi koji se iole posvećeno bave promocijom svog poslovanja, iskoristiće priliku ovog Halloweena. Jedan od razloga za to je i konkurencija, koja će neumorno raditi na sopstvenoj promociji u narednih mjesec dana. Ovako vaša konkurencija može doprijeti do vaše publike, ukoliko i vi ne pripremite marketinšku strategiju. Bez obzira na veličinu preduzeća, Halloween je nešto što ne treba da propustite. 

Ovaj praznik je primarno popularizovan  u Americi, pa se potom širio na ostale djelove svijeta. Da li ste znali da je tokom prošle godine čak 65% kupaca proslavilo Halloween kupovinom proizvoda? Prosječna procijenjena potrošnja po osobi iznosila je 102,74 dolara, dok je ukupna potrošnja ovog dijela potrošača procijenjena na oko 10 milijardi dolara.

Ove cifre odnose sa na period tokom COVID-19 pandemije, kada ljudi nijesu bili u prilici da posjete fizičku prodavnicu. Takođe, statistika nam prikazuje potrošnju na ograničenoj teritorij, a ne na cijelom svijetu. Tako da možemo samo pretpostaviti popularnost ovog praznika i u ostalim djelovima svijeta. A kako trend povećanja potrošnje za vrijeme Halloweena raste, očekuje se da će ove cifre biti premašene u 2022. godini. 

Iako veliki broj biznisa unaprijed planira kampanje za Halloween, nije kasno da počnete sada. Dok neki daju sve od sebe i idu do detalja da osmišljavaju kostime, dekorišu enterijer u skladu sa ovom temom, to ne znači da ne možete biti zapaženi i na jednostavnije načine. 

A svakako, čak i potrošači započinju planiranje i pripremu za Halloween već u septembru. Određeni dio kupaca već tada gleda ponudu i bira proizvode koje će kupiti tokom Halloweena. 

Bez obzira na to da li ste započeli planiranje prije nekoliko nedjelja ili tek krećete, imajte sljedeće na umu. Kako biste postigli najbolje rezultate marketinških kampanja za Noć veštica u 2022 godini napravite miks štampanog i digitalnog materija. Mada, za nas ekološki ‘’aktivnije’’ digitalni materijali su opcija koju preferiramo. Imajte u planu i da objavljujete i distribuirate ovaj sadržaj na različitim kanalima. 

Bonus savjet: 

Gdje god da vaši trenutni i potencijalni klijenti mogu vidjeti vaš brend, pobrinite se da ažurirate sadržaj u duhu Halloweena.

(Strašno) kratak čas istorije 

Noć vještica je jedan od onih praznika koji spaja generacije. On je popularan i među djecom, mladima pa i onim malo starijima. Koliko dugo će to biti tako? Pa ako uzmemo u obzir da preteča današnje Noći vještica, vodi porijeklo iz 7. vijeka naše ere, mislim da će biti tu još neko vrijeme. 

Porijeklo Noći veštica datira još od drevnog keltskog festivala Samhain. Kelti, koji su živjeli prije 2.000 godina, uglavnom na području današnje Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i sjeverne Francuske, proslavljali su svoju Novu godinu 1. novembra.

Ovaj dan je označavao kraj ljeta i žetve i početak mračne, hladne zime, doba godine koje se često povezivalo sa ljudskom smrću. Kelti su vjerovali da je u noći uoči nove godine granica između svjetova živih i mrtvih postajala zamagljena. Tako su u noći 31. oktobra slavili Samhain, kada su vjerovali da su se duhovi mrtvih vratili na zemlju. Pomalo zastrašujuće? 

Ipak, kroz vjekove je ovaj praznik mijenjao svoje forme i načine praznovanja, Danas se originalna simbolika skriva najviše u samom imenu. Halloween je noć kada možemo da se poigramo sa maskiranjem, priredimo najmlađima noć za pamćenje i kupimo proizvode po dobrim cijenama. 

Marketing ideje za Halloween 2022. 

Dakle, ukoliko shvatate potencijal Halloweena, prvi korak u pripremanju vašeg biznisa je prilagođavanje sadržaja u vizuelnom smislu. Kada ovo radite, imajte na umu i ciljnu grupu kojoj komunicirate poruku. Sa tim u vezi ne treba pretjerivati ili kreirati dizajn koji neće imati efekta. 

Vaše objave tokom ovog mjeseca trebaju prikazivati jesenje tonove, bundeve, i poneki zastrašujuči element. To mogu biti svi oni koji asociraju na Noć vještica: paučina, duhovi, tamne boje i tako dalje. 

Ovom prilikom vodite računa da izmjene koje unesete u dizajn, ne budu previše daleko od originalnih boja vašeg brenda. Takođe možete razmisliti o korišćenju posebnog fonta koji će predstaviti srž Noći veštica i dopunjavati poruku vašeg brenda.

Dekorisanje vaše fizičke prodavnica

Ukoliko vaš brend ili ponuda ne pariraju nekim velikim svjetskim brendovima, ne morate ulagati bogatstvo u promociju vaše ponude. Kao malom biznisu, ne trebaju vam veliki bilbordi i šljašteće reklame. Dovoljno je da, fizičku prodavnicu, ukoliko je imate, dekorišete u duhu Halloweena. Ukoliko imate izlog, dekorišite ga tako da privuče pažnju potencijalnih kupaca. Zabavan i pomalo strašan dizajn sigurno će skretati pažnju na izlog, a samim tim i na proizvode koje nudite. 

Ovo možete uraditi na vrlo jednostavan način. Postavite natpis sa elementima karakterističnim za Noć vještica, ubacite neko zanimljivo osvjetljenje, poneku masku ili izrezbarenu bundevu, i već ste primijećeni! 

Ulaganje u dekoraciju fizičke prodavnice tokom sezone Noći vještica može samo da poboljša prisustvo vašeg brenda na tržištu. Pored toga, iste elemente i ukrase možete sačuvati i upotrijebiti ponovo, sledeće godine. 

Obradujte vaše klijente onlajn promocijom

Noć vještica može biti odličan povod za promociju vašeg biznisa. Imate li konkretnu ponudu za vrijeme ovog praznika ili samo želite da skrenete pažnju na svoj brend? Postoje načini da ostvarite i jedno i drugo. 

Ukoliko želite da promovišete specijalne popuste, digitalni marketing je idealan za to. A ukoliko želite da povećate svijest o vašem brendu, evo kako to možete uraditi na onlajn kanalima: 

Mimovi će uvijek privući pažnju: Ma kojim biznisom da se bavite, humor nikada nije na odmet. Zato, možete osmisliti mim sa tematikom Noći vještica, nasmijati pratioce i zainteresovati ih za vaš biznis. 

Storiji su moćan alat u podizanju svijesti o vašem biznisu: Izbacivanjem storija, gdje možete prikazati vaše lice, i razogvarati sa pratiocima o relevantim temama, podižete svijest i kredibilitet o vašem brendu. 

Takođe, ovim putem možete ih pitati šta očekuju od Noći vještica? Koje proizvode bi voljeli da vide na popustu i još mnogo toga… Pustite mašti na volju!

Kviz na društvenim mrežama: Noć vještica sa sobom nosi i veliki broj zanimljivosti. To možete iskoristiti za kreiranje kviza sa zanimljivim pitanjima. Na posljetku, onaj ko pogodi najviše pitanja, može dobiti simboličnu nagradu. 

Bonus savjet: Vašu promociju možete objaviti i na vašem Google profilu. Ukoliko vas intresuju benefit ovog vida oglašavanja, kontaktirajte nas i mi ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja. 

Specijalna izdanja proizvoda 

Kada je u pitanju praznik kao što je Noć vještica, mnogi biznisi dizajniraće specijalnu ponudu. U pitanju mogu biti specijalne cijene, prilagođen dizajn ili poruke u skladu sa ovim praznikom. Sa tako prilagođenim sadržajem imate priliku da jasno stavite do znanja da je u pitanju posebna Halloween ponuda. A s obzirom na to da postoji više od jednog načina da dosegnete do klijenata, iskoristite makar jedan od pomenutih.

Kako su to radili poznati brendovi? 

Šta ste vi kao mali koristili kao imitaciju krvi onda kada ste se prirpemali za maskenbal? Kečap naravno. Poznati brend Heinz, za vrijeme Halloweena 2021. godine je svoj kečap plasirao kao ‘’tomato blood’’ odnosno krv paradajza. Kampanja je dizajnirana da omogući klijentima iskustvo Noći vještica na potpuno drugačiji i originalan način. Pored paketa za Noć vještica, posjetioci su mogli doći u fizičku radnju u Los Anđelesu i kreirati kostim od lažne krvi sa, naravno, nezaobilaznom krvi od paradajza.  

I Nike je imao specijalnu kampanju za Noć vještica. Ova kompanija je tokom oktobra plasirala patike posebno dizajnirane u bojama koje nas asociraju na Halloween. Ove patike mogli ste nabaviti samo tokom određenog perioda, s obzirom da su specijalno izdanje. 

 Isprobajte email marketing sa strašnim tekstom

Da li posjedujete online biznis? Ukoliko poslujete na internetu, email marketing bi svakako trebalo da bude neizostavna praksa. Uprkos brojnim predrasudama, ovaj vid marketinga vam može donijeti jako dobre rezultate. Ukoliko već imate bazu klijenata kojima šaljete poslovne mejlove, u toku oktobra ih možete iznenaditi kreativnim i nesvakidašnjim porukama. Ovo je vrijeme kada možete modifikovati način komunikacije sa klijentima. Možete im pokazati svoju šaljivu stranu ili kreativnost, i pokazati raznolikost ponude. 

Email marketing pruža vam mogućnost da putem mejlova šaljete tekstove, slike, kataloge i još mnogo toga. Uz to dodajte nekoliko zanimljivosti o Noći vještica i inspirsaćete ih da pogledaju vašu ponudu. 

Ukoliko želite da unaprijedite vaše poslovanje sa email marketingom, kontaktirajte nas. 

Neka vaše društvene mreže budu strava

Kada je u pitanju onlajn nastup, naš savjet je da učite od onih koji to rade najbolje! Šta rade velike poznate kompanije? Da li ste pirmijetili da, na primjer Google mijenja izgled svoje početne stranice svaki put kada je neki poseban praznik u pitanju? Na taj način oni, iako su toliko poznati da nema potrebe za time, idu u korak sa aktuelnim događajima. Ovako i oni ostaju aktuelni. 

Naravno, vi ne morate ići toliko daleko i mijenjati svaki aspekat vizuelnog identiteta vašeg biznisa. Dovoljno je da uskladite vaše društvene mreže sa trenutnim događajima. Možete uraditi nešto potpuno jednostavno, poput ažuriranja kaver i profilnih slika. Takođe, možete ići i korak dalje i kreirati objave koje su u skladu sa Halloweenom. 

Da li želite da imate profesionalan nastup na društvenim mrežama? Laganoo ima rješenje za vas. Tim stručnjaka koji čine i menadžeri društvenih mreža, kreiraće dobitnu strategiju za vaš biznis.  Za više infomacija, kontaktirajte nas

Pitate se šta Laganoo omnichannel ecommerce platforma predstavlja?

Omnichannel termin se odnosi na prodaju koja se može odvijati na više od jednog kanala za trgovinu. Ovi kanali uključuju kupovinu preko mobilnog telefona, laptopa ili u fizičkoj prodavnici. Laganoo platforma ima za cilj da obezbijedi besprijekorno korisničko iskustvo na svim kanalima prodaje.

Ecommerce je skraćenica za elektronsku odnosno onlajn trgovinu.

Platforma je softver koji se koristi za hosting bilo koje vrste aplikacije ili usluge.

U ovom slučaju to se odnosi  na veb-sajtove i onlajn prodavnice.

Nemate veb-sajt? Iskoristite ekskluzivnu priliku da napravite svoj veb-sajt, brzo, sa lakoćom i počevši od samo 9 eura. Sada je pravo vrijeme da oslobodite svoje potencijale i prilagodite veb sajt vašim specifičnim potrebama. Ulogujte se, izaberite odgovarajuću temu i unaprijedite vaše onlajn poslovanje. Neka vaša poslovna budućnost počne sa Laganoo omnichannel ecommerce platformom.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.