Šta je dropshipping? - Laganoo

Šta je dropshipping?

Kako započeti dropshipping tokom Halloweena?

U ovom blogu saznaćete:

Šta je dropshipping? 

Zbog čega dropshippingu raste popularnost? 

Koje su to uspješne dropshipping priče?

Kako započeti dropshipping biznis?

Dropshipping tokom Halloweena, šta prodavati? 

Dropshipping je u savremenom internet pejzažu postao pojam koji se sve više upotrebljava. To i ne čudi kada sagledamo trendove i uvidimo za kojim zanimanjima potražnja raste. Svijet napreduje sve više i u svakom pogledu, a sam tim mijenjaju se i potrebe ljudi. U posljednjih nekoliko godina zabilježeno je i rastuće interesovanje za dropshippingom. Ovo je slučaj kako među klijentima tako i među vlasnicima biznisa. U ovom sve promjenjivijem trendu prilika čovjek teži ka postizanju stabilnosti. To je uticalo na sve veću potrebu čovjeka za nezavisnošću i samostalnošću kada je posao u pitanju. Sve je više onih koji se odlučuju na hrabar korak započinjanja sopstvenog biznisa, a prilika za takvo nešto ne manjka. Digitalizacija umnogome olakšava vođenje posla, te otvara mogućnosti o kojima smo samo mogli da sanjamo u prošlosti. 

Šta je dropshipping? 

Dakle, nadasve je očigledno da ovoj vrsti biznisa raste popularnost. A kako bismo razumjeli zbog čega je tako, hajde da vidimo šta dropshipping podrazumijeva. Dropshipping je vid prodaje gdje prodavac prodaje proizvode koje ne proizvodi niti skladišti u svojim magacinima. Prodavac, naime, preprodaje proizvode koje kupcu šalje direktno od proizvođača.  

Kada neko naruči proizvod, prodavac jednostavno proslijedi porudžbinu proizvođaču. Potom, postoje oni koji su zaduženi da taj proizvod isporuče na željenu adresu. Tom prilikom prodavac funkcioniše kao posrednik, ali kupac sa njim komunicira i poručuje željene proizvode. 

Ukoliko odlučite da se bavite dropshippingom, korisno bi bilo upoznati sa potencijalnim prednostima i manama ovog vida trgovine. Nakon toga možete donijeti odluku da li je ovaj vid poslovanja zaista za vas. 

Zašto baš sada pričamo o toj temi? Ova tema zaista je nepresušno polje inspiracije za sve one koji se bave onlajn prodajom. Ipak, određeni događaji mogu biti preduslov za uspješan početak novog biznisa. Tako, na primjer, period oko praznika kada raste potražnja za proizvodima, može biti idealan da započnete onlajn priču. Tada možete staviti na probu vaš biznis plan i vidjeti da li vaša ponuda odgovara tržištu. 

Prednosti dropshippinga

  1. Minimalni troškovi ulaganja 

Evo načina da probudite preduzetnički duh u vama a da ne investirate veliku količinu novca na samom početku. Dropshipping je idealna solucija u tom slučaju. S obzirom na to da ovaj vid trgovine podrazumijeva da povežete proizvođače i kupce, imaćete minimalna ulaganja. Nećete morati ulagati u proizvodnju ili plaćati rentu za poslovni prostor. 

2. Ne postoje ograničenja na količinu proizvoda

Nastavljajući misao o uštedi novca, druga prednost dropshippinga je to što nemate ograničenja na minimalnu količinu proizvoda. Kada biste, recimo, odlučili da plasirate vaše proizvode, proces bi bio nešto kompleksniji. U tom slučaju morali biste ili sami kreirati proizvode ili pronaći nekoga da to uradi za vas. A pored toga ne možete izbjeći ulaganje u materijale i alate neophodne za izradu proizvoda i plaćanje prostora za skladištenje. Takođe, u saradnji sa fabrikom koja bi poizvodila vaše proizvode, morali biste poručiti određenu količinu proizvoda unaprijed. 

Ovaj proces značajno se uproštava pojavom dropshippinga. Jednostavno odredite kakve proizvode želite prodavati, i obavezno obratite pažnju na to da li postoji publika koja će te proizvode kupovati. 

Laganoo savjet:  Važna stavka kada je u pitanju započinjanje onlajn biznisa je prethodno istraživanje tržišta i procjena da li postoji potreba za onim što želite ponuditi. 

3. Možete obavljati posao sa bilo kog mjesta 

Ova prednost ne odnosi se samo na dropshipping već generalno na razne grane onlajn poslovanja. Ukoliko imate stabilnu internet konekciju, računar ili mobilni telefon, postoje brojni poslovi koje možete raditi sa bilo kog mjesta. Kada je dropshipping u pitanju, sve što treba vam je pametni uređaj, malo preduzetničkog duha i adekvatan kanal za plasiranje proizvoda. 

Ukoliko razmišljate da započnete sa dropšipping biznisom, zastanite na trenutak, imamo nešto za vas.

Kreirali smo posebnu Halloween ponudu za sve preduzetnike koji su se odlučili na hrabri korak započinjanja onlajn biznisa. Ukoliko planirate započinjenje onlajn biznisa, veb-sajt je neizostavna karika u vašem poslovanju. Sigurno i sami kada pretražujete ponudu određenog brenda, prvo provjeravate da li posjeduje veb-sajt. Činjenica da li biznis ima uspostavljeno onlajn prisustvo uticaće na vašu percepciju o njemu. Brend koji ne posjeduje veb-sajt kao da ne postoji i gubi na važnosti. 

Zato poručite izradu veb-sajta koji je u skladu sa aktuelnim trendovima i sa vizijom vašeg brenda. Ostvarite 50% popusta do 31. oktobra! Ponudu možete pogledati ovdje. 

Ukoliko spadate u kreativce koji žele sami dizajnirati svoj veb-sajt, mislili smo i na vas. Naša platforma za samostalnu izradu veb-sajta omogućava vam da za 15 minuta, bez prethodnog iskustva, kreirate sami svoj veb-sajt. Po cijeni manjeg možete koristiti karakteristike većeg paketa. Ponudu  možete pogledati ovdje.  

Vratimo se sada na glavnu temu ovog bloga, koje su mane dropshipping prodaje?        

  1. Zavisite od ponude proizvođača

Kada se bavite ovim popularnim vidom trgovine na jednu stvar ne možete nikako uticati. To je ponuda proizvoda koja zavisi od proizvođača. Ukoliko, iz bilo kog razloga, dođe do zastoja u proizvodnji, to može uticati i na vaš posao. Može se desiti da neko poruči određeni kontingent proizvoda, ali u tom trenutku proizvod nije dostupan. Takođe, upravo zbog toga što ne utičete na proizvodnju ne možete uticati ni na kvalitet proizvoda. Ostaje da sami provjerite da li je kvalitet proizvoda zadovoljavajući.

2. Vi stojite iza proizvoda koje prodajete

Bez obzira na činjenicu da proizvode koje prodajete nijeste vi kreirali, vaši kupci će poistovjetiti vaše lice sa ponudom koju plasirate. Samim tim imate i veću odgovornost da odgovorite na njihova očekivanja. 

3. Povraćaj robe može biti komplikovan

Kada ste vi ti koji kreirate proizvod, i isti prodajete, refundaciju možete vršiti po vašim pravilima. Međutim, ukoliko se kupac odluči na refundaciju jer iz bilo kog razloga nije zadovoljan proizvodom, vi ste spona između proizvođača i kupca. To u neku ruku otežava stvari. Posebno ukoliko unaprijed nijeste ugovorili uslove sa proizvođačem i kurirskom službom. Ipak, ovo možete riješiti upravo dogovorom i uspostavljanjem pravila dostave i potencijalnog povraćaja robe. 

Učite iz pozitivnih primjera  

Najpopularniji dropshipping preduzetnici su ljudi koji su odlučili da se bave ovim poslom ali su bili spremni i na rizike. Sasvim je očekivano da uspjeh nije zagarantovan, ali to ne znači da treba odustati prilikom suočavanja sa prvom preprekom. Uspješne priče mogu biti inspiracija da nastavite čak i onda kada mislite da to nije najbolje rješenje. Naravno, u tom slučaju trebalo bi da evaluirate situaciju i razloge zbog kojih potencijalno nijeste dostigli željeni biznis cilj. Nakon evaluacije, kreirajte strategiju koja će vam pomoći da zaobiđete moguće prepreke sa kojima se suočavate. 

Hari Kolman, preduzetnik koji je zaradio milione 

Jedna jako poučna priča o uspjehu koji dropshipping može donijeti, tiče se Harija Kolmana. On je danas milioner, ali nije uvijek bilo tako. Tokom svoje karijere Kolman se bavio raznim zanimanjima, a neposredno prije dropshippinga bavio se uvozom robe i preprodajom na eBayu. Ipak, sa pojavom dropshippinga, shvatio je da može uštedjeti i vrijeme i novac ukoliko ne bude lilčno uvozio proizvode. Ali, nije sve išlo po planu na samom početku kada je potrošio veliku količinu novca na oglase. Ulaganjem oko 800 dolara uspio je prodati samo jedan proizvod. A slejdeći korak koji je napravio bio je ključan za njegov uspjeh. Onda kada bi mnogi odustali, on se posvetio testiranju raznovrsne ponude i reakcije koju ona izaziva kod kupaca. 

Nakon određenog vremena uvidio je da mu najbolje prolazi nakit za ljubitelje konja, nakit sa motivom mačke i LED ogrlice za pse. On je nastavio da ispituje koji su to proizvodi koji izazivaju najbolje reakcije kod kupaca. Na kraju je uspio zaraditi milione. Sve zahvaljujući osluškivanjem potreba tržišta na kome posluje. 

Postoji način da ne napravite istu grešku kao Hari, na početku vašeg poslovanja. Naši stručnjaci za Google, Facebook i Instagram reklame znaju kako da vaš proizvod dođe do zainteresovanih kupaca. Zakažite besplatne konsultacije sa našim timom ovdje. 

Aleks Filip – milioner u svojoj petnaestoj godini

Aleks je bio dijete kada se upustio u avanturu onlajn prodaje. Sa samo 11 godine, započeo je prodaju Pokemon igračaka na Amazonu. Međutim, ovaj pokušaj bio je kratkog daha. Veliki broj kupaca nije bio zadovoljan kvalitetom proizvoda, te je Aleks bio primoran da zatvori svoju onlajn prodavnicu. 

Kao i u prethodnom primjeru, to ga nije spriječilo da nastavi, ali sa nešto drugačijom strategijom. Iako mlad, odlučio je da sazna što više o SEO optimizaciji i oglašavanju putem Googlea i društvenihi mreža. Upravo to je bio faktor uspjeha. 

Šta možemo zaključiti iz ove dvije priče? 

Učenje i usavršavanje je jednako važno kao i proizvodi koje nudite tržištu. Prva prepreka ne znači da treba da se zaustavite, već da pronađete način da je savladate. Neuspjeh može iznjedriti brojne vrijedne lekcije.  

Ukoliko vaš onlajn nastup želite prepustiti stručnjacima, zakažite besplatne konsultacije ovdje. 

Kako započeti dropshipping za vrijeme Halloweena? 

Ukoliko želite započeti dropshipping biznis za vrijeme Halloweena, trebate uzeti u obzir navike potrošača tokom tog perioda.

Navike kupaca za vrijeme Halloweena

Halloween je praznik koji je popularizovan na zapadu ali je sve popularniji i u ostalim djelovima svijeta. Prema određenim istraživanjima 66% ljudi će učestvovati u dijeljenju slatkiša za vrijeme vrijeme ovog praznika. Više od pola ispitanih ukrasiće svoje domove sa Halloween motivima, 46% će se maskirati a 44% rezbariti bundeve. Ovdje se već kreira slika o proizvodima koje možete prodavati u ovom periodu. 

Posude za slatkiše

Trick or Treat je prva stvar koja nam pada na pamet kada pomislimo na Halloween. Zato u ovom periodu dobro prolaze posude za slatkiše koje su u obliku paučine ili nekog drugog Halloween motiva. 

Kostimi za kućne ljubimce 

Kućni ljubimci su slatki sami po sebi. Ali kada ih maskiramo kostimima sa motivom pauka, slijepog miša ili vampira na primjer, postaju neodoljivi. Ovaj trend posebno je aktuelan u Americi gdje svaki peti amerikanac planira da kupi kostim za svog ljubimca. Ovu činjenicu možete iskoristiti i uspostaviti prodaju kostima i aksesoara za naše omiljene četvoronožne prijatelje. 

Halloween aksesoari  

 U Halloween aksesoare spada širok dijapazon proizvoda. Od perika, preko nakita do proteza koje imitiraju vampirske zube, mogućnosti su beskonačne. Uz aksesoare ne morate čak ni potrošiti previše vremena da se maskirate. Nekada je dovoljan jedan detalj da ljudi shvate koji je lik u pitanju. Zato predlažemo i prodaju aksesoara, što će sigurno biti jedan od najprodavanijih kategorija proizvoda tokom Halloweena.

Alati za započinjanje dropshipping biznisa 

U ovom dijelu sumiraćemo ono o čemu smo pričali i izdvojiti najvažnije alate za započinjenje dropshipping biznisa. 

Biznis plan je temelj uspješnog poslovanja 

Jedan od najčešćih uzroka neuspješnog biznisa je neposjedovanje biznis plana. Određenjem cilja možete lako evaluati da li ste na pravom putu kad započnete poslovanje. Biznis plan uključuje više stavki: misiju, ciljeve, budžet, strategiju, koncept poslovanja i tako dalje. Poslovni koncept opisuje šta prodajete i kome. Kada govorimo o dropshippingu, započnite prodaju ograničenog broja proizvoda koje ste najsigurniji da možete prodati određenoj ciljnoj grupi.

Takođe, dobar biznis plan podrazumijeva i viziju brenda, dizajn onlajn prodavnice putem koje ćete prodavati proizvode i vaš marketing plan. 

U svemu tome može vam pomoći tim Laganoo stručnjaka koji ideje i vizije koje imate za vaš biznis pretače u vizuelni identitet brenda i uspješan onlajn nastup. Kontaktirajte nas za više informacija. 

Laganoo savjet: Odaberite proizvod u koji i vi vjerujete, koji ima dobru maržu za profit i koji možete lijepo predstaviti na vašoj onlajn prodavnici. 

Nemate veb-sajt? Pogledajte naše ecommerce i biznis pakete za izradu veb-sajtova. 

Odaberite pouzdanu kurirsku službu 

Nakon što ste definisali ponudu slijedi korak odabira kurirske službe koja će isporučiti proizvode vašim kupcima. Kurirska služba koju odabere treba da garantuje:

Kvalitet usluge – i dostava je dio korisničkog iskustva

Profitabilnost – njihove tarife moraju biti razumne

Pouzdanost – kako biste bili sigurni da će proizvod biti dostavljen na adresu 

Povraćaj proizvoda – kurirska služba koja vrši i povraćaj robe

Napravite onlajn prodavnicu

Ukoliko želite da se bavite dropshippingom onlajn prodavnica će biti neizostavni element vašeg poslovanja. Onlajn prodavnica omogućava vam da na jednom mjestu predstavite vašu ponudu i sve ostale informacije o vašem biznisu koje želite uključiti. Pored toga, zahvaljujući određenim alatima možete vidjeti i koliko ljudi dolazi na vaš sajt, koje stranice najviše posjećuju kao i u koje stranice nijesu previše zainteresovani. Razlika između veb-sajta i onlajn prodavnice je u tome što onlajn prodavnica ima poseban dio na kome kupci mogu izvršiti kupovinu. Kako biste omogućili tu opciju u prodavnicu morate integrisati i sistem za plaćanje. To možete uraditi u banci, ali budite spremni na čekanje u redovima, visoke transakcione troškove, visoke troškove implementacije i ko zna još kakve skrivene troškove. A možete odabrati i Laganoo onlajn plaćanje, koje je dostupno u više od 135 zemalja i više od 45 valuta, sa besplatnom implementacijom za jedan dan. 

Iskoristite posebnu akciju i implementirajte onlajn plaćanje na vaš veb-sajt, bez troškova obrade u trajanju od dva mjeseca. Pogledajte ponudu ovdje. 

Povezane teme: Benefit onlajn metoda plaćanja za vaš biznis

Bu! Da li ste sada spremni da zastrašite konkurenciju ovog Halloweena? Iskoristite našu akciju i na korak ste od vašeg cilja! 50% popusta na izradu veb-sajta, onlajn plaćanje bez troškova implementacije i samostalno kreiranje veb-sajta uz pomoć Laganoo omnichannel ecommerce platfome po cijeni nižeg paketa! Pogledajte ponudu ovdje. 

Pitate se šta je Laganoo omnichannel ecommerce platforma?

Omnichannel je prodaja koja se može odvijati na više od jednog kanala za trgovinu. Ovi kanali uključuju kupovinu preko mobilnog telefona, laptopa ili u fizičkoj prodavnici. Laganoo platforma ima za cilj da obezbijedi besprijekorno korisničko iskustvo na svim kanalima prodaje.

E-commerce je skraćenica za elektronsku odnosno onlajn trgovinu.

Platforma je softver koji se koristi za hosting bilo koje vrste aplikacije ili usluge.

U ovom slučaju to se odnosi  na veb-sajtove i onlajn prodavnice.

Nemate veb-sajt? Iskoristite ekskluzivnu priliku da napravite svoj veb-sajt, brzo, sa lakoćom i počevši od samo 9$. Sada je pravo vrijeme da oslobodite svoje potencijale i prilagodite veb sajt vašim specifičnim potrebama. Ulogujte se, izaberite odgovarajuću temu i počnite da gradite svoje onlajn prisustvo. Neka vaša poslovna budućnost počne sa Laganoo omnichannel ecommerce platformom.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.