Kako iskoristiti online shop za povećanje prodaje tokom praznika? - Laganoo

Kako iskoristiti online shop za povećanje prodaje tokom praznika?

U ovom blogu pročitaćete: 

Kako povećati prodaju tokom praznika?

Kako vam u tome može pomoći online shop?

Kako potencijalne pretvoriti u prave kupce?

Kako definisati prazničnu publiku

Iskoristite besplatne poklone za povećanje prodaje

Za vlasnika biznisa koji ima svoj online shop sezona praznika može biti izuzetno profitabilno doba godine. Međutim, pred vlasnicima je izazov: kako ostati na vrhu svih pratećih zadataka koji dolaze sa praznicima. Da bismo vam pomogli da maksimalno iskoristite ovu sezonu i da vaše poslovanje nesmetano funkcioniše, sumirali smo ono najvažnije na šta treba obratiti pažnju. 

Uprkos činjenici da su biznisi rano započeli svoju onlajn promociju (Black Friday/Cyber Monday), još uvijek postoji tržište za promociju i prodaju vaših proizvoda tokom praznika.

Različita ponuda privlači različite kupce. Imajući ovo na umu, ono što promovišete tokom Crnog petka, na primjer, može se razlikovati od onoga što prodajete tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Ovo može biti vaša osnovna taktika i omogućiti vam da na vrijeme počnete da pripremate svoju ponudu. Pored brojnih benefina, praznična ponuda može biti idealan način da privučete posjetioce na vaš online shop. 

Najdivnije doba godine je pravo vreme da promovišete svoje poslovanje kako biste povećali prodaju. Imajte na umu da se stvari mijenjaju mnogo bržim tempom nakon pandemije COVID-19. Takođe, sa brzim rastom internet platformi kao što su Instagram i TikTok, pristup kupcima se veoma promijenio.

To znači da se ne možete jednostavno vratiti tradicionalnom obliku marketinga, ali ne brinite. Samo pratite ove jednostavne savjete i spremni ste!

Definišite svoju prazničnu publiku

Ako ste započeli posao nesumljivo ste definisali svoju ciljnu publiku. Ovo je, takođe, nešto što bi trebalo da prilagodite različitim poslovnim ciljevima. Pa šta je onda u svemu tome praznična publika? I da li ta publika želi posjećivati vaš online shop?

Praznična publika je specifičan dio vaše ciljne grupe koji je spreman da potroši novac tokom praznične sezone.

Ako već pratite ponašanje svojih kupaca, vjerovatno ih poznajete bolje od nekih vama bliskih ljudi. Jer, vaše poslovanje zavisi od toga koliko ste upoznati sa:

  • njihovim željama, 
  • zahtjevima,  
  • bolnim tačkama;

Da li želite započeti onlajn posao bez stresa i muke oko upravljanja porudžbinama, zalihama ili isporukom? Uz Laganoo, stručnjake za onlajn prodaju i izradu online shop sajtova, možete pokrenuti svoje poslovanje na pravi način. 

Sezona praznika je važno vrijeme za vlasnike malih biznisa koji žele da povećaju prodaju. Preferencije kupaca se mijenjaju iz godine u godinu. Zato je neophodno da vlasnici razumiju svoju ciljnu publiku kako bi kreirali najefikasnije kampanje tokom ovog perioda. Definisanje vaše praznične publike može vam pomoći da identifikujete ko su vaši idealni klijenti i kako im privući pažnju kada je u pitanju povećanje prodaje.

Imati dobro definisanu publiku omogućava biznisima da prilagode svoje marketinške poruke. Te poruke mogu usmjeriti kupce na online shop, posebno kreiran za prodaju proizvoda. Ovo ne samo da će rezultirati uspješnijim kampanjama, već će i osigurati da se prava poruka isporuči u pravo vrijeme. 

Važno je da uzmete u obzir demografske karakteristike vaše ciljne publike, kao što su:

  • uzrast, 
  • pol, 
  • Interesovanja,
  • lokacija i tako dalje; 

kada pravite sadržaj ili prikazujete reklame.

Bonus savjet: Segmentirajte svoju publiku radi lakšeg upravljanja prazničnim kampanjama.

Kada govorimo o klijentima  odnosno kupcima, možete ih podijeliti u sljedeće grupe:

“Izvolite?” -”Samo gledam, hvala!”

Tokom svog poslovanja naići ćete na mnoge potencijalne kupce, ali one koji samo razgledaju a ne obavljaju kupovinu. Oni mogu biti dragocjena prednost za vaš biznis jer su izrazili interesovanje za proizvode ili usluge koje nudite. Međutim, pretvoriti ove potencijalne u prave kupce nije uvijek jednostavno. 

Da biste od njih napravili kupce vaših proizvoda važno je prvo odgovoriti na sljedeća pitanja.

  • Koji su njihovi motivi za kupovinu?
  • Kakve su potrebe potencijalnih kupaca?
  • Iz kog razloga potencijalni kupci posjećuju vaš online shop?

Dok neki samo pretražuju iz zabave, drugima će možda trebati više vremena da istraže proizvod ili uslugu prije nego što donesu odluku o kupovini. Za biznise je važno da prate šta svaki pojedinačni klijent gleda kako bi mogli da prilagode ponudu koja će ih motivisati na putu ka ostvarenju prodaje.

Novi posjetioci su vaši potencijalni kupci

Jedna često zanemarena prilika kada je u pitanju traženje načina da maksimizirate svoj prihod je fokusiranje na nove posjetioce vašeg online shop sajta. Ono što mnogi ljudi ne shvataju je da iza svakog novog posjetioca stoji priča. Priča o kompaniji koja prenosi svoju poruku kroz različite marketinške kanale, kako bi privukla pažnju potencijalnih klijenata. 

Novi posjetioci mogu biti značajna grupa na koju treba obratiti pažnju prilikom kreiranja i vođenja praznične kampanje. Jer, svaki novi posjetilac bio je zainteresovan za neku riječ, sliku, ili nešto što je čuo o vašem biznisu. Iz tog razloga je i odlučio posjetiti vaš veb-sajt. U početku ne možete biti sigurni šta ih je privuklo, ali uz malo vremena, strpljenja i malo konkretnih podataka zasnovanih na činjenicama,  možete početi da dešifrujete razloge.

Korištenjem ciljanih poruka i promocija, vlasnici malih biznisa mogu pretvoriti potencijalne kupce u lojalne posjetioce. Oni će kupovati proizvode i tokom praznične sezone. Korišćenje jednostavnih taktika kao što je ponuda popusta ili besplatne dostave može privući pažnju novih posjetilaca. Pored toga, praćenje onlajn navika ovih kupaca omogućava biznisima da prilagode ponudu putem email marketinga. Na ovaj način mogu osigurati veću stopu uspjeha sa prazničnim kampanjama.

Iskoristite mogućnosti email marketinga 

Jedna pogodnost brzog razvoja interneta, internet sadržaja i alata je što sada postoji mnogo načina da dođete do cilja. 

Uz email marketing, na primjer, sada je lakše nego ikada ranije kreirati zanimljive sadržaje koji će vaše klijente informisati i obradovati ih sa novostima. Obavijestite ih kada postoje posebne ponude – uz samo par klikova. A ne zaboravimo i dodatni bonus: izgradnju jakih odnosa sa klijentima. Korišćenje ovog medija može pomoći u stvaranju partnerstava ojačanih povjerenjem, dok vašem biznisu daje veći autoritet i kredibilitet među klijentima. 

Ukoliko želite da iskoristite potencijale email marketinga, mi smo tu da vam pomognemo.

Pokažite postojećim klijentima da vam je stalo

Ove praznične sezone ne biste trebali dozvoliti da vam potencijalna prodaja izmakne kroz prste! Trebalo bi da iskoristite prazničnu sezonu da, pored privlačenja novih,  njegujete odnose i učvrstite lojalnost sa postojećim klijentima.

Praznici su uvijek vrijeme davanja. Nagradite potencijalne klijente, i one koji posjećuju vaš online shop, ekskluzivnim ponudama ili popustima. Pokažite zahvalnost onima koji vam već vjeruju tako što ćete im posvetiti pažnju koju zaslužuju – ponudite im omiljene proizvode po posebnim cijenama ili personalizovane savjete samo za njih. Svi ovi napori bi mogli da dovedu do velikog povećanja prodaje bez pretjeranog novčanog ulaganja sa vaše strane!

Prilagodite online shop prazničnom duhu

Kako se praznična sezona približava, kupci se već pripremaju da pronađu savršene poklone za svoju porodicu i prijatelje. Bilo da kupuju u prodavnici ili se odlučuju za online shop, oni žele da budu dočekani u prazničnoj atmosferi. To će značajno uticati na njihovo iskustvo kupovine. Za fizičke prodavnice, ovo znači ulaganje u šarenolike izloge koji odražavaju duh ovog radosnog doba godine. Međutim, online shop ne treba zanemariti kada je u pitanju stvaranje praznične atmosfere. Oplemenjivanje virtuelnih prodavnica svečanim ukrasima je jednako važno za podsticanje prodaje.

Od božićnih jelki ukrašenih svetlucavim lampicama do digitalnih snježnih pahuljica – postoji bezbroj načina na koje onlajn prodavac može da učini da njegova prodavnica izgleda veselo, a da i dalje zadrži estetski prijatan dizajn.

Ako ste uzbuđeni kao i mi kada su praznici u pitanju, pročitajte naš blog Kako predstaviti brend putem landing stranice? Ovdje možete pronaći jednostavne savjete za kreiranje vaše landing stranice. Samo dodajte praznične detalje tu i tamo i spremni ste za prazničnu biznis sezonu!

Besplatni pokloni su uvijek dobra ideja!

Nije tajna da kupci vole dobru ponudu. A sada, kada su praznici pred nama i sezona kupovine u punom jeku, vrijeme je da im pokažete koliko ih cijenite kao svoje klijente. Možete im se zahvaliti poklonima simbolične vrijednosti, nečim što vas ne košta mnogo i može biti uključeno u cijenu proizvoda. Čak i ako podignete cijenu da biste sebi mogli da priuštite i poklone uz proizvode, kupci će i dalje biti srećni kada saznaju da su dobili nešto besplatno.

Od besplatnih poklona uz kupovinu do besplatnog prazničnog pakovanja i dostave, postoje razni načini da pridodate vrijednost vašim proizvodima. I ne zaboravite, praznici su, ovo je vrijeme da se ne ustručavate! Dakle, ne zaboravite da i sami uživate u njima. Čak i kada je povećanje potražnje za proizvodima tokom praznične sezone neizbježno i kada ćete možda imati više posla nego obično. Ako osjetite praznični duh, možete prenijeti svoje uzbuđenje na ono što nudite i smisliti jedinstvene ideje za besplatne poklone.

Ne zaboravite na ekskluzivne popuste na najprodavanije artikle!

Obavestite svoje klijente da kada kupuju kod vas, zaista dobijaju najveću vrijednost za svoj novac. Bez obzira da li kupuju u fizičkoj prodavnici ili preferiraju online shop, vaši kupci će biti oduševljeni što imaju pristup tako dobrim ponudama. A da ne govorimo o tome da sada kupci već uveliko isčekuju posebnu ponudu kad god je neki praznik na pomolu. 

Samim tim, ukoliko propustite da ponudite posebne cijene vašim kupcima, možda će se oni okrenuti nekom brendu sa sličnom ponudom ali boljim cijenama. A kako nalažu osnovna načela prodaje i razvoja biznisa, ukoliko možete pretpostaviti kakvi su ciljevi i želje vaših kupaca, iste nikada ne treba zanemariti. Dakle, uvijek nastojite da kupcima ispunite želje koliko je to moguće. Jedino na taj način osiguraćete ravnomjeran i kontinuiran razvoj vašeg poslovanja. 

 Zato samo naprijed – razveselite se i ponudite vašim kupcima posebnu ponudu koju će pamtiti! 

Sezona praznika je savršeno vrijeme za početak prodaje na internetu. Ukoliko nemate veb-sajt ili online shop, možete poručiti izradu sajta ili online shopa već danas! A ukoliko želite predstaviti vašu ponudu putem društvenih mreža, i za to imamo rješenje. Naši menadžeri društvenih mreža tu su da za vas kreiraju idealan nastup na mrežama, a naši stručnjaci za Google reklame mogu učiniti da budete vidljivi na Google i ostvarite pozitivne biznis rezultate.  

Pitate se šta je Laganoo omnichannel ecommerce platforma?

Omnichannel je prodaja koja se može odvijati na više od jednog kanala za trgovinu. Ovi kanali uključuju kupovinu preko mobilnog telefona, laptopa ili u fizičkoj prodavnici. Laganoo platforma ima za cilj da obezbijedi besprijekorno korisničko iskustvo na svim kanalima prodaje.

E-commerce je skraćenica za elektronsku odnosno onlajn trgovinu.

Platforma je softver koji se koristi za hosting bilo koje vrste aplikacije ili usluge.

U ovom slučaju to se odnosi  na veb-sajtove i onlajn prodavnice.

Nemate veb-sajt? Iskoristite ekskluzivnu priliku da napravite svoj veb-sajt, brzo, sa lakoćom i počevši od samo 9$. Sada je pravo vrijeme da oslobodite svoje potencijale i prilagodite veb sajt vašim specifičnim potrebama. Ulogujte se, izaberite odgovarajuću temu i počnite da gradite svoje onlajn prisustvo. Neka vaša poslovna budućnost počne sa Laganoo omnichannel ecommerce platformom.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.