Budućnost korisničkog iskustva: šta nam dolazi? - Laganoo

Budućnost korisničkog iskustva: šta nam dolazi?

Svijet korisničke podrške stalno se razvija te trendovi koje očekujemo u narednoj godini nisu izuzetak. 

Kako e-trgovina nastavlja da raste, kompanije moraju prilagoditi svoje strategije korisničke podrške. Ovo je nešto što kupci traže i očekuju a vi kao vlasnik biznisa biste trebali oslušnuti njihove potrebe. Na ovaj način ćete svojom ažurnošću i fleksibilnošću moći da idete u korak s promjenjivim potrebama kupaca. A jedan od glavnih činilaca uspjeha biće upravo ta spremnost da se prilagodite novim tehnologijama. Pored toga, ne zaboravimo i prioritizaciju korisničkog iskustva i inovacije poslovnih ideja.  

U 2023. kompanije bi trebale očekivati povećanje automatizovanih usluga kao što su chatbotovi. Ovi botovi vođeni vještačkom inteligencijom pružaju brze odgovore na osnovne upite. Oni, čak mogu i upravljati složenijim razgovorima koristeći tehnologiju koja obrađuje prirodni jezik. Dodatno, naglasak će biti i na personalizaciji. U mnoštvu jednolične i uopštene ponude, kupci cijene osjećaj prepoznavanja i vrednovanja od strane brendova. Kompanije mogu prikupljati podatke iz različitih izvora. Ovo uključuje platforme društvenih mreža, na kojima možete imati personalizovanu priču ii stvoriti jedinstveno kupovno iskustvo za kupce.

Lako zaboravljamo važnost korisničke podrške

U svijetu koji se brzo razvija, fokus je opet pomjeren na fizičke prodavnice. Ipak, u perspektivi će se vjerovatno ova dva vida trgovanja ( fizički i online) donekle izjednačiti, makar u određenim dejlovima svijeta. U svakom slučaju, biznisi ne bi trebalo da zaborave na važnost korisničke podrške ma koji vid poslovanja je u pitanju.

Proteklih godinu dana internet prodaja je bila u porastu zbog pandemije. S obzirom da smo sada u fazi prilagođavanja brendova kupcima, a ne obrnuto, brendovi preusmjeravaju svoj fokus s digitalnih usluga na korisničku podršku. Očekuje se da će ova promjena fokusa promijeniti način poslovanja u 2023. godini. 

Kako se navike kupaca mijenjaju vrtoglavom brzinom, brendovi moraju pripremiti strategije koje će omogućiti da biznisi lako ostvare želje kupaca.

U ovom kontekstu, kompanije bi trebalo da razmotre načine kako da kupci dobiju personalizovanu podršku kad god dođu u njihovu prodavnicu ili na veb-sajt. Pored toga, važno je da kompanije obezbijede korisne resurse kao što su često postavljana pitanja, uputstva i informacije o proizvodima. Sve ovo može pomoći kupcima da donesu informisane odluke prilikom kupovine.

Evo šta kažu činjenice!

Supper Office je sproveo anketu među 1500 vlasnika biznisa, pitajući ih o njihovim glavnim prioritetima u narednih pet godina.

45,9% ispitanika reklo je da će njihov glavni prioritet u narednih 5 godina biti ulaganje u korisničko iskustvo.

A kupci će platiti više za proizvod ako imaju bolje korisničko iskustvo.

Kompanije su spremne ulagati u poboljšanje korisničkog iskustvo

U današnjem digitalnom dobu, dobro korisničko iskustvo je ključ uspjeha u bilo kojoj industriji. Kompanije sada shvataju važnost pružanja dobre korisničke usluge i zato 88% njih daje prednost korisničkom iskustvu u svojim kontakt centrima.

Kupci postaju zahtjevniji nego ikad, očekujući trenutne odgovore i rješenje na svoje upite i pritužbe. S druge strane, kompanije su postale sve konkurentnije te je biznisima sve teže da isplivaju iz mora sličnih. Zato, samo oni koiji se posvete zadovoljstvu svojih klijenata, i to stave kao jedan od primarnih biznis ciljeva, imaju šanse da uspiju. Pored toga to uključuje i kvalitetne proizvode, zadovoljavajuće cijene, inovacije, spremnost da se prilagode kupcu i još mnogo toga. Imajući ovo na umu, biznisi moraju nastojati da obezbijede pozitivno iskustvo kupca koje će osigurati da on želi da se ponovo vrati i izvrši novu kupovinu. Kao rezultat ovih ekstrema, kompanije ulažu velika sredstva u resurse kao što su softverska rješenja, chatbotovi vođeni vještačkom inteligencijom, tehnologija za prepoznavanje glasa itd.

Kompanije će investirati u korisničko iskustvo na različitim kanalima

Kako sve više potrošača očekuje besprijekorno iskustvo kupovine, biznisi su spremni ulagati u korisničko iskustvo na svim kanalima prodaje. Ne bi li zadovoljile zahtjeve kupaca, kompanije ulažu u tehnologiju koja im može pružiti jedinstven uvid u sve faze kupovine, putem ovih kanala.  Ti kanali mogu biti: veb-sajt, društvene mreže, platforme za prodaju, fizičke prodavnice i mnoge druge. Ovaj pristup omogućava biznisima da razumiju klijente, a tek sa razumijevanjem dolazi i kvalitetan odnos sa kupcem. Kada oslušnete šta vaši klijenti ili kupci zaista žele, to im možete obezbijediti na kojem god kanalu (ili više njih) odlučite prodavati proizvode.  

Trgovina putem više kanala pruža kupcima mogućnost kupovine gdje god i kad god žele. Kupci mogu početi kupovati online, a zatim nastaviti svoje korisničko putovanje na mobilnim uređajima ili u fizičkoj prodavnici, bez potrebe da počinju ispočetka ili čekaju pomoć od nekog drugog. Ukoliko pravilno uvežete ove kanale, vaš kupac imaće jedno lagodno iskustvo u kupovini, gdje je nesmetano mogao izvršiti kupovinu. 

Stavimo se sada u kožu kupca: želimo kupiti patike, poći ćemo na društvene mreže našeg omiljenog brenda i odabrati model koji nam se dopada. Sljedeći korak, nerijetko je provjeravanje da li tog modela ima na stanju, a to možemo uraditi putem veb-sajta: ukoliko ga taj brend posjeduje. Kada smo se uvjerili da ih ima u ponudi, možda ćemo poći i do fizičke prodavnice da vidimo da li nam broj odgovara. Ukoliko je svaki od ovih procesa protekao nesmetano, mi kao kupac bićemo zadovoljni uslugom. Samim tim, prenijećemo naše zadovoljstvo drugima te na taj način širiti pozitivnu sliku o brendu. 

Biznisi su otkrili da pružanje integrisanog iskustva na svim kanalima dovodi do poboljšanog nivoa zadovoljstva među kupcima, a istovremeno povećava stopu lojalnosti. Pored toga, kompanije sada mogu da precizno procijene kvalitet interakcije s kupcima na svim kanalima prodaje. Ti podaci im omogućavaju da donesu odluku o tome kako najbolje uslužiti svoje klijente i šta bi trebali promijeniti. 

Šta ako korisničko iskustvo na mobilnim uređajima nije zadovoljavajuće?

66% posjetioca veb-sajta kaže da loše mobilno iskustvo utiče na njihovu percepciju brenda.

Svijet veb-dizajna doživio je revoluciju u protekloj deceniji. Svjedoci smo da mobilni uređaji kao što su tableti i pametni telefoni postaju sve popularniji. Zato je optimizacija veb-sajtova za mobilne uređaje važnija nego ikad. Veb-sajt koji je optimizovan odnosno prilagođen za mobilne uređaje osigurava da vaši korisnici imaju ugodno iskustvo kupovine, bez obzira koji uređaj koriste.

Dakle, šta je komponenta bez koje veb-sajt danas ne bi trebao da bude? Vaš veb-sajt bi trebao biti tako dizajniran da osigura besprijekorno korisničko iskustvo na svim uređajima. To znači da mora biti intuitivan, sa sadržajem koji je vidljiv na bilo kojoj veličini ekrana uređaja. Osim toga, važno je optimizovati fotografije i video zapise za gledanje na manjim ekranima kako bi korisnici mogli uživati u istom vizualnom iskustvu bez obzira na to gledaju li vašu veb-stranicu sa desktopa ili pametnog telefona. Navigacija bi takođe trebala biti jednostavna i jasna za korištenje, osiguravajući da korisnici mogu lako pronaći ono što traže bez potrebe da se muče kroz složene menije i funkcije pretraživanja.

Ukoliko želite veb-sajt ili online prodavnicu za vaš biznis, tu smo da za vas kreiramo veb-sajt koji je prilagođen svim uređajima. 

Korisničko iskustvo i preporuke zadovoljnih klijenata

Pronalaženje načina da navedete svoje klijente da podijele pozitivno iskustvo sa vašim brendom ključno je za uspjeh svakog poslovanja.

Nedavno istraživanje Estebana Kolskyja pokazalo je da će 72% kupaca podijeliti pozitivno iskustvo sa 6 ili više ljudi.

Ovaj podatak ukazuje na to da kompanije moraju dati prioritet korisnicima kako bi osigurale preporuke, kao i dugoročnu lojalnost kupaca.

Istraživanje je takođe pokazalo da će 68% kupaca svoje pozitivno iskustvo podijeliti sa 3 do 5 ljudi, dok je 27% njih reklo da bi ga podijelilo sa do 10 ljudi. Ovo naglašava važnost stvaranja izuzetnog korisničkog iskustva, jer može imati domino efekat u većim krugovima potencijalnih kupaca i klijenata. Biznisi bi trebali težiti stalnim kupcima koje će pridobiti pružajući personalizovano iskustvo i predviđajući njihove potrebe prije nego što se dese. To omogućava biznisima da izgrade odnose sa lojalnim klijentima koji će se vraćati i ponovo vršiti kupovinu proizvoda ili usluga. Jedino na ovaj način možete izgraditi održivi model poslovanja. Jer, ukoliko zarađujete novac samo od novih klijenata a stari se ne vraćaju, vrlo vjerovatno im se nije dopao neki element korisničkog iskustva. 

Proširena stvarnost može poboljšati korisničko iskustvo

Sigurno ste čuli za termin augmented reality (AR). Ovaj termin odnosi se na proširenu stvarnost odnosno korištenje tehnologije kako bi se neki elementi stvarnosti modifikovali na određeni način. Jedan od primjera su popularne igrice poput Pokemon Go, koja je bila izuzetno popularna u prethodnom periodu. Igrica je omogućavala da putem aplikacije na mobilnom telefonu na ekranu vidite realan prostor u kome se nalazite, ali sa jednim dodatkom. U prostoru u kom se nalazite, a na vašem ekranu, možete vidjeti pokemone koji na neki način virtuelno interaguju sa prostorom. No, to je samo početak i mogućnosti proširene stvarnosti su nevjerovatne. 

Proširena stvarnost će se do 2025. godine procijeniti na 26 milijardi dolara. Radi poređenja, njena vrijednost je bila 6,87 milijardi dolara u 2020. godini.

Za očekivati je da će se dio ove tehnologije koristiti za poboljšanje korisničkog iskustva u svim internet sferama.

Svijet korisničkog iskustva stalno se razvija, a jedan od najrevolucionarnijih napredaka posljednjih godina je pojava proširene stvarnosti. AR tehnologije su revolucionirale način na koji korisnici komuniciraju s kompanijama i brendovima. Proširena stvarnost omogućavaće impresivna iskustva koja privlače kupce na mnogo kompleksnijem nivou. Sa svojom sposobnošću da premosti jaz između fizičkog i digitalnog svijeta, proširena stvarnost može se koristiti za poboljšanje korisničkog iskustva. To može biti slučaj u različitim područjima uključujući istraživanje proizvoda, prilagođavanje, personalizaciju i još mnogo toga.

Proširena stvarnost pruža kompanijama jedinstvenu priliku da stvore interaktivno okruženje za kupovinu koje uranja kupce u proizvod ili uslugu. Dakle, koristeći AR tehnologiju kao što su 3D vizualni prikazi ili virtuelna isprobavanja, kompanije mogu kupcima omogućiti pristup interaktivnom načinu istraživanja proizvoda prije nego što donesu odluku o kupovini.

Korisnička podrška je važan dio korisničkog iskustva

Korisnička podrška je bitna komponenta korisničkog iskustva. To je direktna linija komunikacije između kupaca i preduzeća, koja može pomoći u stvaranju pozitivnog utiska i izgradnji lojalnosti. Dobra strategija za korisničku podršku može uveliko doprinijeti stvaranju srećnih, zadovoljnih kupaca koji će se vjerovatno vratiti za buduće kupovine.

Posjedovanje posvećenog tima stručnjaka za korisničku podršku ključno je za pružanje kvalitetne usluge. Oni moraju razumjeti proizvode i usluge kompanije, kao i imati vještine za rješavanja problema koji se mogu pojaviti. Osim toga, trebali bi biti upućeni u industriju i imati razumijevanje o tome kako njihovi klijenti razmišljaju. Na ovaj način mogu pružiti pravovremena rješenja i savjete o relevantnim temama.

Kako biste se uvjerili da je vaša strategija pružanja korisničke podrške efikasna, trebali biste redovno pregledatu svoje procese i procedure. Osim toga, trebali biste prikupljati i povratne informacije od kupaca direktno, putem anketa, društvenih mreža itd.

U mogućnosti ste da podesite chat bot i live chat na vašoj Laganoo online prodavnici

Da li ste kreirali veb-sajt ili online prodavnicu putem Laganoo online platforme? I sada tražite načine da optimizujete korisničko iskustvo?

Korištenje chatbot-a i live chat-a može biti izuzetno efikasno kada želite da budete ažurni, pružite brze odgovore vašim klijentima, i povećate prodaju.

Funkcija live chat omogućava kupcima da komuniciraju direktno sa predstavnikom vašeg brenda u realnom vremenu. Ovo pomaže u stvaranju povjerenja i pruža priliku kupcima da postavljaju pitanja koja mogu imati dok pretražuju vašu online trgovinu. Chatbotovi su još jedan sjajan alat koji može pomoći da se brzo odgovori na uobičajene upite bez potrebe ljudske intervencije. Ovo omogućava kupcima da brže dobiju odgovore, što dovodi do većeg zadovoljstva korisnika.

Chatbotovi su takođe korisni u pružanju personalizovanih preporuka proizvoda na osnovu onoga što korisnici traže ili su ranije kupili.

Ako želite da se informišete o LiveChat opciji i mogućnostima izrade veb-sajta za vaš biznis, tu smo da odgovorimo na sva vaša pitanja. Kontaktirajte nas ovdje. 

Pitate se šta je Laganoo omnichannel ecommerce platforma?

Omnichannel je prodaja koja se može odvijati na više od jednog kanala za trgovinu. Ovi kanali uključuju kupovinu preko mobilnog telefona, laptopa ili u fizičkoj prodavnici. Laganoo platforma ima za cilj da obezbijedi besprijekorno korisničko iskustvo na svim kanalima prodaje.

E-commerce je skraćenica za elektronsku odnosno onlajn trgovinu.

Platforma je softver koji se koristi za hosting bilo koje vrste aplikacije ili usluge.

U ovom slučaju to se odnosi  na veb-sajtove i onlajn prodavnice.
Nemate veb-sajt? Iskoristite ekskluzivnu priliku da napravite svoj veb-sajt, brzo, sa lakoćom i počevši od samo 9$. Sada je pravo vrijeme da oslobodite svoje potencijale i prilagodite veb sajt vašim specifičnim potrebama. Ulogujte se, izaberite odgovarajuću temu i počnite da gradite svoje onlajn prisustvo. Neka vaša poslovna budućnost počne sa Laganoo omnichannel ecommerce platformom.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.