Prodaja preko društvenih mreža: sve što treba da znate - Laganoo

Prodaja preko društvenih mreža: sve što treba da znate

U ovom blogu pročitajte:

Trgovina putem društvenih mreža u 2023

Prednosti trgovine putem društvenih mreža 

Šta očekivati u 2023

Strategije za povećanje prodaje

Najbolje prakse za oglašavanje na društvenim mrežama

Analiziranje prikupljenih podataka  

Trgovina putem društvenih mreža u 2023.

Prema nedavnoj studiji koju je predstavio Hootsuite, prodaja u putem društvenih mreža u SAD-u će ove godine porasti za 34,4 posto i dostići zapanjujućih 53,1 milijardu dolara ukupne potrošnje. Trgovina putem društvenih mreža odnosi se na kupovinu i prodaju robe i usluga putem platformi društvenih medija kao što su Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest i Snapchat.

Ovaj eksponencijalni rast predstavlja izuzetnu priliku za biznise da ovu popularnost iskoriste za povećane vidljivosti brenda, broja kupaca i lojalnosti. Nije iznenađenje da su mnoge kompanije već počele da prelaze sa tradicionalnih maloprodajnih pristupa na ciljanije strategije za dosezanje novih kupaca putem društvenih medija. Marketinški stručnjaci koji mogu efikasno da iskoriste ove trendove u nastajanju za stvaranje visoko individualizovanih iskustava moći će privući novi talas kupaca u svoje okrilje i time nadmašiti konkurenciju.

Dalja predviđanja ne pokazuju znakove usporavanja trgovine na društvenim mrežama, već upravo suprotno. Istraživanje koje je sproveo Statista sugeriše da će prodaja putem društvenih mreža širom svijeta dostići nevjerovatnih 3 milijarde dolara do 2023.

Vaši potencijalni kupci koriste društvene mreže više od 2 sata dnevno

Izvještaj Digital 2022 Global Overview Report otkriva nam da je prosječno dnevno vrijeme provedeno na društvenim mrežama 2 sata i 27 minuta. Ova statistika je dokaz koliko su društveni mediji postali moćni i integralni u našim životima, sa preko 3,2 milijarde korisnika širom svijeta. Sa tako širokim dosegom, društveni mediji pružaju odličnu platformu za preduzeća da angažuju potrošače kroz interaktivni i zanimljiv sadržaj.

Prema nedavnom istraživanju navika internet korisnika u dobi od 16 do 64 godine, gotovo 28 posto je navelo da je njihov glavni razlog za korištenje društvenih medija pronalaženje inspiracije.

Kao biznis, možete procijeniti ponašanje kupaca na različitim kanalima i odabrati platforme na kojima vaši kupci najvjerovatnije obavljaju kupovinu.

Kupovina putem društvenih mreža kombinuje aspekte onlajn trgovine i marketinga na društvenim mrežama

Kreiranjem zanimljivog i informativnog prisustva na platformama poput Twittera, Facebooka ili Instagrama, vaš biznis može efikasno podstaknuti prodaju koristeći startegije oglašavanja, saradnju sa inluenserima i ostale digitalne alate. 

Ako želite da iskoristite ove trendove, to možete učiniti pružanjem informacija o proizvodima na interaktivan način i poticanjem angažmana kupaca putem popusta ili giveaway nagradnih igara. Kupovina na društvenim mrežama može biti idealan način da prodate svoje proizvode. Zašto? Jer omogućava vašim klijentima da kupuju direktno sa stranice vašeg biznisa umjesto da pretražuju proizvode na drugom mjestu. Ova lakoća kupovine je nešto na šta su  internet korisnici uveliko navikli. Nažalost (ili ne) za mnoge kompanije to znači da moraju sagledati sve aspekte korisničkog iskustva. Na taj način mogu izdvojiti dijelove prodajnog procesa koji bi neke kupce mogli odvratiti od kupovine na veb-sajtu brenda ili stranicama društvenih mreža. To znači da biste trebali sagledati da li vaši potencijalni kupci mogu nesmetano obaviti kupovinu kada i gdje to žele. 

Ukoliko govorimo o veb-sajtu, da li je na njemu moguće kupiti proivod? Da li su cijene, slike i karakteristike proizvoda jasno naznačene i tako dalje. Isto važi i za vaše stranice odnosno profile na društvenim mrežama. Kada su kupci u pitanju, bilo kakva nejasnoća u kupovnom procesu može ih navesti da odustanu od kupovine.

Osim toga, kako biste povećali šanse za prodaju, možete ponuditi potencijalnim kupcima priliku da saznaju više o proizvodima prije nego što donesu odluku o kupovini.To je pozitivan primjer brige o klijentu pružanjem onoga što mu je potrebno od određenog brenda. 

Social Commerce: Šta očekivati u 2023.

Godina 2023. vjerovatno će biti prekretnica za social commerce odnosno trgovinu na društvenim mrežama. S pojavom novih tehnologija i strategija koje će preoblikovati način na koji biznisi komuniciraju s kupcima, doći će do promjena u ponašanju i jednih i drugih. Platforme društvenih mreža postale su bitan dio kupovnog iskustva kupaca, što je dovelo do rastuće potrebe za brendove da inkorporiraju prodaju putem ovih kanala u svoj digitalni marketing miks. U ovih nekoliko paragrafa istražit ćemo neke od ključnih social commerce trendova koje očekujemo u 2023.

Prvi trend: povećan fokus na personalizaciju

Kao kupci, svi tražimo prilagođenija rješenja kada obavljamo kupovinu putem interneta ili jednostavno pretražujemo informacije, brendove i proizvode. Brendovi će trebati da ulože određeni dio sredstava u tehnologije koje im omogućavaju da bolje razumiju svoju ciljnu publiku i isporučuju personalizirani sadržaj, proizvode i usluge putem svojih društvenih medija.

Pored toga, vještačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje (ML) će igrati ključne uloge u pomaganju preduzećima da kreiraju efikasnija rješenja za onlajn prodaju i pružanje klijenatima odgovarajušće iskustvo.

Najpouzdanija platforma za kupovinu na društvenim mrežama ?

YouTube je jedna od najpopularnijih i najpoznatijih platformi na svijetu. Ali jeste li znali da je to i najpouzdanija platforma za kupovinu? Novo istraživanje o kupovini putem društvenih mreža otkriva nam da je YouTube postao glavni igrač u onlajn kupovini, a korisnici mu vjeruju više nego bilo kojoj drugoj platformi.

Prema još jednom istraživanju koje je sprovela Statista, YouTube se smatra jednom od najsigurnijih platformi za online kupovinu. To je zbog velikog broja sadržaja koji su kreirani od strane korisnika, što kupcima daje priliku da uporede proizvode i cijene bez potrebe da napuštaju svoje domove. Uz to, YouTube svojim gledaocima nudi personalizovane preporuke na osnovu njihove istorije pretraživanja, što im olakšava pronalaženje onoga što traže.

Koristeći ove funkcije, YouTube je uspio stvoriti uspješno okruženje za e-trgovinu koje posebno zadovoljava potrebe i interese svojih korisnika.

Najveći motiv za kupce da kupuju na društvenim mrežama je?

Ovaj odgovor vjerojatno neće biti iznenađenje: popusti i promotivne ponude su najveći motivatori kupaca da koriste društvene mreže za kupovinu.

Kupovina na društvenim mrežama omogućava kupcima pristup širokom spektru proizvoda i usluga koji se često mogu naći po sniženim cijenama.

 • Još jedna pokretačka snaga kupaca da kupuju na društvenim mrežama je pogodnost koju nudi ovaj tip kupovine.
 • Kupci ne moraju da napuštaju svoje domove da bi nešto kupili; umjesto toga, mogu pretraživati različite prodavce iz udobnosti vlastitog doma.
 • Kupci štede vrijeme tako što mogu upoređivati različite brendove i cijene na platformama društvenih mreža, što im pomaže da pronađu najbolje ponude.
 • Kupci mogu lako stupiti u interakciju s dobavljačima direktno putem servisa za razmjenu poruka kao što su Facebook Messenger ili Instagram DM, što im olakšava postavljanje pitanja o cijenama i dostupnosti proizvoda prije same kupovine.

Strategije za bolje performanse na društvenim mrežama 

Social commerce obuhvata mnoge strategije koje se koriste za privlačenje kupaca i jačanje veza sa klijentima. Za preduzeća je postalo sve važnije da shvate kako najbolje iskoristiti potencijal društvenih mreža, posebno kako bi dosegli novu publiku i povećali prodaju. Oni mogu provesti u djelo jednu ili više ovih strategija kako bi postigli te ciljeve.

 • Uspostavljanje veze sa klijentom
 • Personalizacija
 • (Šta je) User generated content
 • Alati za povećanje angažmana kupaca

Uspostavljanje veze sa klijentom: Povećanje kupovine i uspostavljanje kvalitetnog sadržaja postalo je popularna tema razgovora u današnjem digitalnom dobu. U modernom svijetu lako se povezati s drugima koji dijele slična interesovanja i vrijednosti.

Iskorištavanjem ovih veza vaše poslovanje može imati koristi na više načina. Svoje platforme društvenih medija možete koristiti za izgradnju odnosa s potencijalnim kupcima kroz interaktivne kampanje kao što su online takmičenja ili darivanja. Osim toga, možete se uključiti u razgovore s kupcima putem odjeljaka za komentare na objavama ili direktnim porukama kako biste dobili povratne informacije o proizvodima ili uslugama koje vam mogu pomoći da poboljšate razinu zadovoljstva kupaca.

Personalizacija: Sa rastućom popularnošću društvenih mreža, personalizacija može pomoći u stvaranju poželjnog okruženja za kupovinu. Putem personalizovanih preporuka proizvoda na veb-sajtovima i ciljanih oglasa na društvenim mrežama, kupci mogu lako pronaći proizvode za koje su zainteresirani.

Šta je user generated content (UGC)? To je sadržaj na platformama, društvenim mrežama ili veb-sajtovima koji ne kreirate vi kao brend već ga kreiraju vaši pratioci, klijenti, saradnici i tako dalje. Dakle to mogu biti pozitivne ocjene, fotografije vaših proizvoda, video zapisi klijenta koji koriste vaš proizvod i ostalo. 

Ova vrsta sadržaja omogućava kompanijama da predstave svoje proizvode na mnogo autentičniji i privlačniji način. Takođe omogućava kupcima da dobiju povratne informacije od drugih o proizvodima prije nego što donesu odluku o kupovini. Osim toga, UGC pomaže u izgradnji povjerenja između brendova i njihovih potencijalnih kupaca jer dolazi direktno od stvarnih korisnika koji su već isprobali proizvod. Ovo dodatno pomaže u povećanju prodaje, kao i lojalnosti prema brendu.

Alati za engagement (angažovanje potencijalnih kupaca): S obzirom da kupci provode više vremena na različitim platformama, biznisi imogu skoristiti prednosti inovativnih alata koji mogu pomoći u povećanju njihove prodaje na društvenim mrežama.

Ovi alati su dizajnirani tako da pružanjem zanimljivog sadržaja podstaknu kupce da iste dijele na svojim mrežama i kupuju proizvode. Uz dobre vizuale, ekskluzivne ponude, brendirana iskustva ili promotivne događaje, kompanije mogu stvoriti interakcije koje motivišu ljude da kupuju proizvode direktno na društvenim mrežama. Osim toga, prakse kao što su nagrade za lojalnost ili popusti za ponovne kupovine pomoći će u poboljšanju zadržavanja kupaca i dugoročnom povećanju prodaje. Ovdje možete pogledati listu alata koji bi vam mogli pomoći u tome.

Povećajte kupovinu uz najbolje prakse oglašavanja

Kako popularnost social commercea raste, kompanije traže načine da iskoriste potencijale oglašavanja ne bi li povećali prodaju. Evo nekoliko najboljih praksi za kreiranje učinkovitih oglasa kako biste povećali kupovinu vaših proizvoda putem društvenih mreža:

 • Prvo, provjerite imate li jasan poziv na akciju (CTA) u tekstu oglasa. CTA bi trebao voditi kupce prema sljedećem koraku – kupovini vašeg proizvoda ili prijavi za uslugu.
 • Osim toga, uključivanje vizuelnih elemenata kao što su slike ili video zapisi može pomoći da privučete pažnju na vaš oglas i učinite ga vidljivijim.
 • Pružanje poticaja kao što su popusti ili besplatna dostava takođe može pomoći da ohrabrite kupce da obave kupovinu

Analiziranje prikljupljenih podataka 

Kako mali biznisi sve češće koriste društvene mreže i digitalni marketing, potreba za analizom podataka prikupljenih o kupovini putem društvenih mreža postaje sve važnija. Danas, kompanije moraju biti u stanju precizno procijeniti ponašanje svojih kupaca kako bi efikasno ciljale svoju publiku i povećale prodaju putem društvenih mreža.

Analiza podataka može pomoći kompanijama da shvate kako kupci stupaju u interakciju s proizvodima odnosno oglasima, što im omogućava da kreiraju bolje reklame. Takođe, na ovaj način biznisi mogu razvijati ponudu novih proizvoda. Razumijevanjem ponašanja kupaca, kompanije mogu izgraditi personalizovane profile kupaca koji im omogućavaju kreiranje proizvoda i usluga po mjeri, koji zadovoljavaju specifične potrebe. Osim toga, analiza ovih podataka pomaže kompanijama da identifikuju trendove na tržištu kako bi mogli u skladu s tim izraditi strategiju.

Ali, ako vam se ovo čini komplikovanim, život je isuviše kratak da ne zatražite pomoć od stručnjaka! Naš tim za menadžment društvenih mreža i PPC može vam pomoći da postignete sve ciljeve za kupovinu putem društvenih mreža. 

Zaključak

U današnjem digitalnom svijetu, vrtoglavi uspon kupovine putem društvenih mreža ima veliki uticaj na ponašanje potrošača i marketinške strategije. Sa brzim rastom i razvojem tehnologija, kompanije sada imaju priliku da se povežu sa potrošačima i povećaju vidljivost svog brenda. Kako se sve više ljudi okreće društvenim medijima kako bi obavili kupovinu, biznsi moraju biti spremni da iskoriste ovaj trend stvaranjem inovativnih rješenja koja zadovoljavaju potrebe njihovih kupaca. 

Koristeći moć društvenih mreža, preduzeća mogu doći do novih kupaca i izgraditi lojalnost među postojećim. Da biste postigli željene ciljeve, možete isprobati različite pristupe i strategije, ali na kraju nemojte izbjegavati eksperimentisanje. Najbolji način da pronađete ono što najbolje funkcioniše za vas i vaše poslovanje je testiranje svih prikupljenih znanja i teorija u stvarnosti.

Pitate se šta je Laganoo omnichannel ecommerce platforma?

Omnichannel je prodaja koja se može odvijati na više od jednog kanala za trgovinu. Ovi kanali uključuju kupovinu preko mobilnog telefona, laptopa ili u fizičkoj prodavnici. Laganoo platforma ima za cilj da obezbijedi besprijekorno korisničko iskustvo na svim kanalima prodaje.

E-commerce je skraćenica za elektronsku odnosno onlajn trgovinu.

Platforma je softver koji se koristi za hosting bilo koje vrste aplikacije ili usluge.

U ovom slučaju to se odnosi  na veb-sajtove i onlajn prodavnice.
Nemate veb-sajt? Iskoristite ekskluzivnu priliku da napravite svoj veb-sajt, brzo, sa lakoćom i počevši od samo 9$. Sada je pravo vrijeme da oslobodite svoje potencijale i prilagodite veb sajt vašim specifičnim potrebama. Ulogujte se, izaberite odgovarajuću temu i počnite da gradite svoje onlajn prisustvo. Neka vaša poslovna budućnost počne sa Laganoo omnichannel ecommerce platformom.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.