Kreativni načini da pobijedite inflaciju - Laganoo

Kreativni načini da pobijedite inflaciju

U današnjem blogu govorićemo: 

  • Kako poboljšati efikasnost u doba inflacije?
  • Pratite cijene proizvoda i troškove
  • Budite fer prema kupcima u kontekstu cijene 
  • Investirajte u novu tehnologiju
  • Kupite unaprijed: zalihe i krediti
  • Ostvarite saradnju sa finansijskim savjetnikom

Uvod: mali biznisi i inflacija

U današnjoj ekonomiji, vlasnici malih preduzeća suočavaju se sa značajnim izazovima. Inflacija je jedno od najvažnijih pitanja sa kojima se mala preduzeća moraju boriti na dnevnoj bazi. Rastuće cijene robe mogu otežati manjim biznisima da opstanu te nastave da napreduju na sve konkurentnijem tržištu.

Kako se troškovi poslovanja preduzeća povećavaju, važno je za vlasnike malih preduzeća da shvate da inflacija može uticati na njihovu sposobnost da ostanu uspješni.

Inflacija utiče na sve oblasti vođenja malog biznisa, kao što su radna snaga, sirovine i usluge. Posljedično, kada cijene rastu zbog inflacije, profitabilnost je upitna, jer se rashodi povećavaju bez ekvivalentnog povećanja prihoda. Mali biznisi moraju preduzeti korake kako bi se zaštitili od negativnog uticaja inflacije ili rizikuju opstanak biznisa.

Iako je izazovno nadoknaditi efekte rasta cijena, postoji nekoliko strategija koje možete primijeniti kako bi efikasno upravljali inflacijom i trenutnom ekonomskom situacijom.

Poboljšajte efikasnost

Mali biznisi već neko vrijeme osjećaju posljedice inflacije jer su cijene roba, usluga i rada uveliko u porastu. Da bi se izborili sa rastućim troškovima i konkurencijom, vlasnici malih preduzeća moraju preduzeti proaktivne korake da poboljšaju svoju efikasnost. Danas ćemo vidjeti kako tehnologija, analitika, pojednostavljeni procesi i outsourcing mogu pomoći vlasnicima biznisa da idu u korak sa vremenom u doba recesijskog pritiska. 

Tehnologija je neprocjenjiv alat koji mali biznisi mogu koristiti da smanje obim fizičkog posla i automatizuju funkcije koje su prethodno zahtijevale ljudski doprinos. Ovo ne samo da smanjuje troškove režija i logistike, već i povećava preciznost. Takođe, uz resurse koje uštedite koristeći modernu tehnologiju, novac možete iskoristiti da unaprijedite druge aspekte biznisa. Određena softverska rješenja omogućavaju pristup podacima s bilo kojeg mjesta – bilo da se radi o pristupu informacijama o klijentima ili donošenju odluka o prodaji – tako da ne morate ulagati isuviše novca na skupe uređaje koji bi imali istu funkciju. 

Inflacija može biti izazovna prepreka malim biznisima, ali sa odgovarajućim strategijama, to nije nemoguće.

Da biste poboljšali efikasnost, procijenite trenutno stanje vašeg biznisa  i utvrdite da li i koji procesi vas koštaju više nego što bi trebalo. Utvrdite troškove rada, kao i troškove nabavke i razmislite gdje možete uštedjeti bez kompromitovanja kvaliteta usluge i proizvoda. Ulaganje u novu tehnologiju takođe može pomoći u smanjenju režijskih troškova uz poboljšanje zadovoljstva kupaca. Na primjer, ukoliko prodajete proizvode na internetu, putem web shop prodavnice, implementacija automatizovanog sistema zaliha mogla bi vam uštedjeti vrijeme i novac. Na taj način vaši kupci mogu istovremeno imati pristup proizvodima kada god im je to neophodno. Osim toga, potražite načine za poboljšanje interne komunikacije među članovima vašeg tima. Već pomenuti softveri ili aplikacije za bržu i lakšu komunikaciju vam mogu pomoći u tome. 

Pratite cijene i troškove

Troškovi vođenja malog biznisa rastu, kao i inflacija. Vlasnici malih preduzeća moraju napraviti reviziju cijene proizvoda kao i troškova kako bi ostali konkurentni. Preduzeća moraju voditi računa o cijenama koje plaćaju za proizvode i usluge, kao i o troškovima povezanim s vođenjem njihovog poslovanja. Evo nekoliko savjeta za vlasnike malih poduzeća koji će im pomoći da budu ispred inflacije u ovom kontekstu. 

Prvo, važno je da redovno revidirate svoje troškove, uključujući troškove plata, premija osiguranja, zaliha, plaćanja kirije i komunalija. Ukoliko se, pak, bavite onlajn biznisom, te troškove možete automatski smanjiti, jer ne plaćate kiriju.  Vodeći računa o ovim oblastima, i definisanjem konkurentnih cijena, biznisi se mogu postarati da ponude najkonkurentnije cijene svojim kupcima. 

Osim toga, praćenje promjena cijena može ukazivati kada je vrijeme za kupovinu ili pregovaranje o boljim cijenama s dobavljačima.

Uspostavite konkurentne cijene

Inflacija je povećanje troškova robe i usluga, što može negativno uticati na vaš krajnji rezultat i načine poslovanja. Kako biste osigurali da cijene budu fer za vas i vaše kupce, važno je razumjeti kako se nositi s trenutnom situacijom. Preuzimanjem kontrole nad troškovima i korištenjem kreativnih strategija kao što je popust na količinu, možete održati svoje cijene konkurentnim, a istovremeno osigurati profit.

Jedan od načina da pobijedite inflaciju kao vlasnik malog biznisa je da redovno revidirate uslove saradnje sa dobavljačima robe. Ovo vam omogućava da identifikujete fluktuacije u troškovima dobavljača te možete prilagoditi cijene u skladu s tim. Pri tome, izbjeći ćete dodatne troškove. Ako je potrebno, razmislite o pregovorima s dobavljačima o svakom novom povećanju troškova ili potražite druge dobavljače koji nude slične proizvode po konkurentnijim cijenama.

Objavljivanje fer cijena može biti težak zadatak za mnoge vlasnike biznisa. Važno je osmisliti strukturu cijena koja je i profitabilna i konkurentna, a da pritom kupcima nudi vrijednost za njihov novac. Evo još nekoliko savjeta o tome kako odrediti fer cijene i osigurati nastavak uspješnog poslovanja:

Prvo, istražite konkurenciju i saznajte koliko naplaćuju slične proizvode ili usluge. To će vam pomoći da odredite da li je potrebno prilagoditi vaše cijene kako biste ostali konkurentni. Uz to, uzmite u obzir troškove materijala ili rada koji ulaze u pružanje proizvoda ili usluge prilikom određivanja cijene.

Drugo, uspostavite efikasnu strategiju određivanja cijena. Uzmite u obzir faktore kao što su potražnja kupaca, tržišni uslovi i profitne marže kada postavljate svoje cijene kako biste maksimizirali profit, a istovremeno privukli kupce.

Vlasnici malih biznisa suočavaju se s jedinstvenim skupom izazova kada je u pitanju određivanje cijena njihovih proizvoda i usluga. Da biste ostali konkurentni, morate uravnotežiti fer cijene i profitabilnost. 

Investirajte u novu tehnologiju

Vlasnici malih preduzeća dugo su bili na čelu inovacija i razvoja. Na današnjem tržištu, kompanije svih veličina traže nove tehnologije kako bi imale prednost u odnosu na konkurente. Ulaganje u novu tehnologiju može malim preduzećima pružiti niz prednosti, od povećane efikasnosti do poboljšanog zadovoljstva kupaca.

Jedan od načina na koji mala preduzeća mogu ulagati u tehnologiju jesu onlajn rješenja. Ove usluge im omogućavaju pristup podacima i saradnju sa partnerima bez ulaganja u skupe hardverske ili softverske licence. Osim toga, često uz besplatna softverska rješenja možete imati podršku kao što su obuka i tehnička pomoć koja može pomoći vlasnicima malih biznisa da brzo dođu do cilja. 

Mala preduzeća su često u nepovoljnom položaju kada je u pitanju ulaganje u novu tehnologiju. Od nedostatka resursa i kapitala na raspolaganju, do ogromnog izbora, ažuriranja i održavanja, tehnologija može izgledati kao nepremostiv izazov. Da bi ostala konkurentna, ostala sigurna i povećala efikasnost, mali biznisi treba da iskoriste mnoge prednosti koje dolaze sa ulaganjem u novu tehnologiju.

Bilo da tek počinjete ili ste već neko vrijeme na tržištu, uvođenje nove tehnologije može pomoći u poboljšanju performansi u različitim djelovima poslovanja. Mali biznisi mogu osigurati bolju komunikaciju između zaposlenih zahvaljujući alatima kao što su Slack ili Zoom; poboljšana korisnička usluga uz CRM softvere; veća zaštita od sajber prijetnji kroz sigurnosna rješenja; 

Kupovina zaliha 

Kupovina zaliha je efikasan način smanjenja operativnih troškova i osiguravanja da imate materijale potrebne za vođenje vašeg poslovanja. Dostupna kreditna linija prilikom obavljanja takvih kupovina može olakšati proces, kao i omogućiti uštedu.

Kada koristite kreditne linije za kupovinu zaliha, važno je osigurati da dobijete dobru ponudu. Istražite različite dobavljače kako biste pronašli onog s najboljim cijenama i uslovima. Uzmite u obzir i kratkoročne i dugoročne troškove prilikom odabira dobavljača, uključujući naknade za otpremu, poreze i druge povezane troškove. Pregovarajte o popustima ili posebnim ponudama ako je moguće; 

Kupovina zaliha može biti odličan način da uštedite vrijeme, novac i stres koji bi nastao usljed potrebe za nečim u posljednjem trenutku. Ne samo da će ovo pomoći da sve teče glatko, već će vam omogućiti i bolje cijene za svoje artikle.

Glavna prednost kupovine na veliko je to što vam omogućava da iskoristite sve popuste ili promocije koje mogu biti dostupne u to vrijeme. Kupovinom na veliko često možete osigurati mnogo nižu cijenu nego što bi to inače bio slučaj. Osim toga, ako sve pripremite unaprijed, nećete morati da brinete da ćete ostati bez planirane ponude. 

Ostvarite saradnju sa finansijskim savjetnikom

Finansijski savjetnici mogu biti od izuzetne pomoći kada je upravljanje vašom štednjom i investicijama u pitanju. Oni vam mogu ponuditi personalizovane savjete, prilagođene vašim individualnim ciljevima, a da pritom izbjegnete skupe greške.

Prilikom odabira savjetnika važno je pronaći nekoga ko razumije vaše jedinstvene potrebe i ciljeve. Temeljito istražite potencijalne savjetnike; provjerite njihove kvalifikacije i uspjeh u radu s drugim klijentima. Takođe, bilo bi pametno da se unaprijed raspitate o naknadama; mnogi finansijski savjetnici mogu imati dodatne naknade u zavisnosti od usluga koje nude.

Zaključak

Zaključno, inflacija može imati značajan uticaj na mala preduzeća. Važno je pratiti inflaciju i razumjeti njene efekte na finansije poslovanja. Vlasnici biznisa treba da traže strategije za smanjenje troškova i povećanje priliva novca kako bi ostali konkurentni tokom perioda rasta cena. Iskorištavanje poreskih olakšica i subvencija, razvoj alternativnih izvora finansiranja i istraživanje načina za povećanje produktivnosti mogu pomoći vlasnicima malih preduzeća da zaštite svoj profit od inflacije.

Pitate se šta je Laganoo omnichannel ecommerce platforma?

Omnichannel je prodaja koja se može odvijati na više od jednog kanala za trgovinu. Ovi kanali uključuju kupovinu preko mobilnog telefona, laptopa ili u fizičkoj prodavnici. Laganoo platforma ima za cilj da obezbijedi besprijekorno korisničko iskustvo na svim kanalima prodaje.

E-commerce je skraćenica za elektronsku odnosno onlajn trgovinu.

Platforma je softver koji se koristi za hosting bilo koje vrste aplikacije ili usluge.

U ovom slučaju to se odnosi  na veb-sajtove i onlajn prodavnice.
Nemate veb-sajt? Iskoristite ekskluzivnu priliku da napravite svoj veb-sajt, brzo, sa lakoćom i počevši od samo 9$. Sada je pravo vrijeme da oslobodite svoje potencijale i prilagodite veb sajt vašim specifičnim potrebama. Ulogujte se, izaberite odgovarajuću temu i počnite da gradite svoje onlajn prisustvo. Neka vaša poslovna budućnost počne sa Laganoo omnichannel ecommerce platformom.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.