Šta je API i kako vam može pomoći u online poslovanju - Laganoo

Šta je API i kako vam može pomoći u online poslovanju

  • Šta je API?
  • Koje su prednosti API-ja za mala preduzeća?
  • Postoje li negativne strane korištenja API-ja?
  • Šta je vještačka inteligencija? 
  • Najbolji softveri za unapređenje onlajn biznisa  

Vlasnici malih biznisa susreću se sa brojnim preprekama na putu do uspjeha. Srećom, postoje alati koji vam mogu pomoći da ih prevaziđete. Sve ove alate svrstavamo pod softvere koje možete koristiti onlajn ili putem aplikacija. Međutim, kako bi alati, softveri i aplikacije bile što efikasnije, postoji API koji omogućava njihovo povezivanje i nesmetano funkcionisanje. 

API je rasprostranjeno softversko rješenje koje se koristi u velikom broju apliakcija i softvera, baš zato su mnogi čuli za ovaj izraz ali ne znaju šta on tačno znači. 

Zato smo odlučili da kažemo nešto više o API-ju kao ii njegovoj važnoj funkciji u automatizaciji i unapređenju poslovanja. 

Šta je API? 

API je skraćenica zaApplication Programming Ianterface što u prevodu znači aplikativni programski interfejs. API je, pojednostavljeno, set protokola i alata koji omogućava međusobno povezivanje i komunikaciju između dva softvera. API-ji su iz tog razloga izuzetno značajni za biznise. 

Dakle, automatskim povezivanjem aplikacija i sistema koje koristite u poslovanju, vi štedite vrijeme. Takođe, zahvaljujući njima možete automatizovati procese, smanjujući mogućnost greške. 

Zahvaljujući API-ju, možete zadati određenu komandu preko uređaja (mobilnog telefona, kompjutera) kako bi ona bila izvršena na drugom mjestu, softveru ili aplikaciji. Na primjer, obavljanje uplata putem mobilnog telefona ne bi bilo moguće bez posredovanja API-ja. On će povezati vaš uređaj, detektovati komandu i omogućiti slanje novca na određenu adresu.  

Ipak imajte na umu  da je za API integraciju potreban programer i da mali biznisi ne mogu samostalno vršiti te integracije.

API-ji imaju i dobre i ne tako dobre strane

Na dnevnom nivou se razvijaju nova rješenja koja olakšavaju sve segmente života. Istu ulogu imaju i API-ji, u kontekstu povezivanja aplikacija o kome smo već govorili. Međutim, API-ji mogu imati i pozitivne i negativne strane. To zavisi od toga kako se koriste i implementiraju. Neke potencijalne negativne strane uključuju:  

Sigurnosni rizici: API-ji potencijalno mogu izložiti osjetljive podatke ako ih pravilno ne koristimo.

Problemi s kompatibilnošću: API-ji nisu nužno kompatibilni sa svim sistemima, što može uzrokovati probleme u integraciji sa vašim softverom.

Problemi s performansama: Prekomjerna upotreba API-ja može opteretiti sisteme i usporiti njihove performanse.

Nedostatak kontrole: Oslanjanje na API-je iz nepoznatih izvora može dovesti do gubitka kontrole nad određenim aspektima sistema i podacima.

Zavisnost od spoljašnjih faktora: Na dostupnost i stabilnost API-ja mogu uticati spoljašnji faktori. Kao što su na primjer, promjene koje je napravila kompanija određenog API softvera.

Složenost: Integracija API-ja u sistem može biti kompleksna i zahtijevati specijalizovano znanje.

Ipak, prednosti API-ja često nadmašuju ove rizike. To uključuje povećanu efikasnost, automatizaciju i pristup širem spektru mogućnosti. Odgovarajući dizajn API-ja, sigurnosne mjere i testiranje mogu pomoći u ublažavanju potencijalnih negativnih uticaja.

Ovaj blog će se fokusirati  na prednosti API-ja za mala preduzeća. Dakle, nastavite čitati. Imamo nekoliko korisnih savjeta o tome kako pravilno koristiti API-JE određenih softvera za pospješivanje vašeg poslovanja. 

Prednosti API-ja za vlasnike malih biznisa

API-ji mogu ponuditi niz pogodnosti za male biznise koji žele da napreduju. Evo nekoliko načina na koje API-ji mogu pomoći:

Povećani doseg: Ptem API-ja, mogu se integrisati sa popularnim tržištima ili društvenim mrežama. Na ovaj način mali biznisi mogu doseći širu publiku i povećati svoju vidljivost. Sve popularne društvene mreže imaju API kojima se mogu dodati ekstenzije kako bi obavljali željene funkcije. Na primjer, Twitter ima Ads Api koji omogućava oglašavanje kao i Retweets API koji omogućava retvitovanje objava. Ovi API-ji su besplatni, međutim postojii opcija pretplate sa kojom dobijate pristup većem broju funkcionalnosti.

Poboljšana efikasnost: API-ji mogu automatizovati i pojednostaviti različite procese. Zahvaljujući tome možete osloboditi vrijeme i resurse koje ćete uložiti u razvoj biznisa. 

Postoji veliki broj API-ja koji mogu olakšati procese od: kategorizacije dokumenata, slanja imejlova i zakazivanja sastanaka. Sve ove stvari ne morate unositi ručno (na primjer jedan mejl možete poslati na mnogo adresa samo jednim klikom).

Poboljšana funkcionalnost: API-ji mogu pružiti pristup dodatnim mogućnostima i alatima, kao što su elektronsko plaćanje ili usluge dostave. 

Ušteda: Upotreba API-ja često može biti isplativija od prilagođenih rješenja kreiranih od nule. Ovo je posebno važno za mala preduzeća sa ograničenim resursima.

Novi tokovi prihoda: Integracijom sa partnerima ili softverima za plaćanje i naplatu usluga, mali biznisi mogu iskoristiti nove načine za zaradu i unovčiti svoje usluge.

Integrišite svoj inventar i prodaju sa raznim tržištima

Jedan od primjera kako API-ji mogu koristiti malim preduzećima je kroz širenje njihovog dosega na nova tržišta poput Amazona ili eBaya. Na primjer, onlajn prodavnice mogu koristiti API za integraciju svog inventara i prodajne platforme sa željenim tržištima. Zahvaljujući tome, možete omogućiti doseg do većeg broja potencijalnih kupaca.

Evo primjera kako onlajn biznisi mogu koristiti API za integraciju svog inventara i onlajn prodavnice s takvim tržištima:

Povezivanje sistema: Vlasnikonlajn biznisa može povezati svoj inventar i veb-sajt sa raznim tržištima. Integracija se može uspostaviti putem različitih metoda.

Sinhronizovanje podataka: API se može koristiti za sinhronizaciju podataka između onlajn prodavnice i prodajnog kanala. Ovo uključuje ažuriranje informacija o proizvodima, cijenama i nivoima zaliha u realnom vremenu.

Obrada narudžbi: Kada neko poruči vaš proizvod, API može automatski obraditi informacije o porudžbini. Zatim može ažurirati nivoe zaliha na vašem veb-sajtu. Na ovaj način, ne morate ručno pratiti narudžbe već će to program uraditi za vas. 

Rukovođenje povratima robe i otkazivanjima usluga: API se takođe može koristiti za obrađivanje ovakve vrste zahtjeva. Možete ga koristiti za ažuriranje nivoa zaliha kao i obradu zahtjeva kao što je povrat novca.

Izvještavanje i analitika: Koristite API za pružanje uvida i izvještavanje o prodaji, nivou zaliha i drugim ključnim pokazateljima za vaše poslovanje. Uz to, vlasnici onlajn prodavnice mogu donositi odluke i optimizovati svoje poslovanje.

Ponudite dodatnu vrijednost svojim klijentima

API-ji mogu pomoći malim preduzećima da ponude nove usluge i dodatne vrijednosti svojim klijentima. Na primjer, lokalni restoran može koristiti API za integraciju svog menija sa uslugama dostave hrane. Ovo omogućava kupcima da naručuju direktno sa vaše veb-stranice.

Ako ste vlasnik lokalnog restorana, ovo su načini na koje vam API može pomoći u efikasnijem poslovanju:

Integracija online poručivanja: Uz API za platforme za onlajn poručivanje, vlasnik restorana može primati narudžbe direktno sa svog veb-sajta. Osim toga, on tada može upravljati njima u realnom vremenu.

Obrada plaćanja: API za sisteme za obradu plaćanja (npr. PayPal, Laganoo online plaćanje) – može omogućiti restoranima obradu plaćanja efikasnije i na sigurniji način. Ovo se može implementirati bez ručnog unosa informacija o plaćanju.

Upravljanje zalihama: API za sisteme upravljanja zalihama može omogućiti vlasniku restorana da prati svoje zalihe. Tako može automatski poručiti one proizvode koji nedostaju.  

Upravljanje odnosima s klijentima: API za CRM (upravljanje odnosima s klijentima) sistem omogućava restoranu da upravlja informacijama o klijentima i pruža personalizovana iskustva. Softver može zapamtiti preferencije kupaca ili se koristiti za programe lojalnosti.

Marketing automatizacija: API za automatizaciju marketinga (npr. Mailchimp) omogućava slanje ciljanih i automatizovanih promocija i obavještenja kupcima. Svoju marketinšku automatizaciju možete bazirati na ponašanju i preferencijama kupaca.

Korištenjem API-ja za integraciju menija sa uslugama dostave, lokalni restoran može pojednostaviti svoje poslovanje. Kao rezultat toga, on može doseći širu publiku i pružiti bolje korisničko iskustvo. Sve je to moguće uz potpunu kontrolu nad oglašavanjem, brendiranjem i prezentacijom menija.

Kako prikupiti vrijedne podatke o svojim klijentima (ne brinite, nećete biti špijun)

API-ji se takođe mogu koristiti za prikupljanje podataka i uvida u ponašanje i preferencije kupaca. Vlasnici biznisa tada imaju priliku da donesu odluke zasnovane na činjenicama koje im mogu pomoći da poboljšaju svoju ponudu.

Uz podatke koje prikupite, možete poboljšati marketinške, prodajne i korisničke napore vašeg poslovanja. Evo nekoliko načina na koje se API-ji mogu koristiti u tu svrhu:

Podaci sa društvenih mreža: Integracijom sa API-jima za društvene mreže, biznisi mogu pristupiti podacima o interakciji korisnika sa njihovim brendom. API-ji su dostupni za platforme kao što su Facebook, Twitter i Instagram. Ovo može pomoći biznisima da shvate koji sadržaj najbolje prolazi kod njihovih klijenata i koje vrste poruka su najefikasnije.

Korisnička analitika: Sa API-jima za analitiku, preduzeća mogu pristupiti podacima o ponašanju kupaca, posjetama na veb-sajtu, obimu kupovine i preferencijama proizvoda. Ovi podaci pomažu biznisima da shvate koji su proizvodi najpopularniji i koji tipovi klijenta će najvjerovatnije postati kupci.

Podaci o prodaji: Uz određene API-je, preduzeća mogu pristupiti podacima o kupovini kupaca. Ovi podaci uključuju informacije o kupljenim proizvodima, vremenu kupovine i lokaciji kupca. Zatim, prikupljeni podaci mogu pomoći preduzećima da razumiju koji se proizvodi dobro prodaju i u kojim regijama. Kao rezultat toga, možete prilagoditi svoje marketinške i prodajne napore u skladu s tim.

Podaci o povratnim informacijama: Integracijom sa API-jima za povratne informacije, preduzeća mogu pristupiti povratnim informacijama i recenzijama kupaca. Vlasnici biznisa mogu prikupiti informacije o tome šta se kupcima sviđa, a šta ne sviđa kod njihovih proizvoda i usluga. Ovi podaci se mogu koristiti za poboljšanje i rješavanje svih problema sa kojima se  kupaci suočavaju.

Dakle, korištenjem API-ja za prikupljanje i analizu ovih podataka, preduzeća mogu donositi bolje informisane odluke i poboljšati svoje cjelokupno poslovanje. Naravno, ovo može dovesti do boljih rezultata i većeg uspjeha biznisa.

Želite da poboljšate svoju operativnu efikasnost?

API-ji mogu pomoći malim biznisima da poboljšaju svoju operativnu efikasnost kroz automatizaciju procesa. Ovo ne samo da štedi vrijeme, već i smanjuje rizik od greške, omogućavajući korisnicima da se fokusiraju na važnije zadatke. Kao i u prethodnim slučajevima,  evo liste prednosti koje vam API može donijeti u kontekstu operativne efikasnosti:

Upravljanje zalihama: Kao i kod restorana, integracijom sa API-jem, mali biznisi mogu automatizovati svoje procese upravljanja zalihama. Ovo osigurava da se nivoi zaliha ažuriraju u realnom vremenu. Biznisi tako mogu izbjeći nedostatak zaliha, smanjujući rizik od gubitka prodaje i frustracije kupaca.

HR: API-ji za softver za ljudske resurse (npr. BambooHR, Gusto) mogu automatizovati HR procese. To uključuje praćenje zahtjeva za slobodno vrijeme, upravljanje beneficijama zaposlenih i generisanje izvještaja.

Ispunjavanje narudžbi: Integracijom sa API-jem, mali biznisi mogu automatizovati proces ispunjavanja narudžbi. Ovo može smanjiti vrijeme i trud potreban za ručnu obradu porudžbina. API-ji mogu pomoći u smanjenju vašeg radnog opterećenja i povećanju efikasnosti.

Računovodstvo: Integracijom sa API-jem, mali biznisi mogu automatizovati svoje računovodstvene procese, kao što je ažuriranje finansijskih zapisa i generisanje faktura. Ovo pomaže biznisima da izbjegnu ručne greške i smanjuje vrijeme potrebno za obavljanje ovih zadataka.

API za korisničku podršku: Sada preduzeća mogu automatizovati procese korisničke podrške, kao što je odgovaranje na upite kupaca i rješavanje problema korisnika. Ovo može pomoći preduzećima da brže i efikasnije odgovore na potrebe kupaca, poboljšavajući cjelokupno korisničko iskustvo.

Usmjerenjem procesa i automatizacijom zadataka, API-ji mogu pomoći malim preduzećima da povećaju efikasnost. Takođe, mogu smanjiti radno opterećenje i poboljšati cjelokupno korisničko iskustvo. Ovo je značajno za preduzeća jer im omogućava da se fokusiraju na svoje ključne kompetencije, što dovodi do povećanog uspjeha i rasta.

A šta je AI? 

Da pojednostavimo, AI (Artificial Intelligence) je vještačka inteligencija. U AI spadaju programi koji automatski mogu odraditi brojne zadatke za vas. Od pisanja kratkih članaka, preko generisanja ideja za marketinške kampanje i postova na društvenim mrežama, do automatizovanja određenih poslovnih procesa. AI alati su danas sve napredniji, i veliki broj ljudi je fasciniran mogućnostima koje oni pružaju. Neki, pak, strahuju, da će ovakvi softveri zamijeniti čovjeka na radu.

U 2023. AI će igrati sve važniju ulogu u preduzećima svih veličina. To jeposebno je tako kod malih preduzeća koja mogu profitirati zahvaljujući pristupačnim cijenama ovih programa (neki su čak i besplatni). 

Da li ste znali  da preko 77% uređaja koje koristimo već koriste neku vrstu vještačke inteligencije. Izvor: techjury

OpenAI je revolucionarizovao softversku tehnologiju

Cijeli svijet je sada zadivljen mogućnostima OpenAI-a (Chat GPT). Iako softver nije nov na tržištu, činjenica da je besplatan vjerovatno je doprinijela njegovoj popularnosti. Moguće da je povećano interesovanje za vještačku inteligenciju uopšteno govoreći doprinijelo povećanju popularnosti ChatGPT-a. Ovaj alat za vas može ogovarati na pitanja iz raznih oblasti, generisati kao i prevoditi tekstualni sadržaj. Sa sigurnošću se može pretpostaviti da AI alati pružaju uvid u našu budućnost. U njoj će radni procesi biti pojednostavljeni, a ljudi će postizati puno više za mnogo kraće vrijeme.

U posljednjih nekoliko mjeseci svi pričaju o ChatGPT softveru

Tokom posljednjih nekoliko mjeseci, popularnost AI-ja se značajno povećala, posebno nakon pojave ChatGPT-ja. A, ima li boljeg načina da se objasni šta je ChatGPT, nego njegovim vlastitim riječima?

Kada smo pitali ChatGPT šta je on zapravo, evo šta nam je odgovorio: 

Bonus: Primjeri softvera koje možete koristiti za unapređenje poslovanja:

Naposljetku, kada se već toliko priča o pojednostavljenju poslovnih procesa, izbor softvera koji vam mogu pomoći u tome je veliki. Zato može biti izazovno pronaći najbolji softver ili aplikaciju za vaše specifične potrebe. Stoga smo odlučili napraviti listu i olakšati vam proces donošenja odluke:

Softveri za upravljanje odnosima s klijentima (CRM): Salesforce, Hubspot CRM 

Računovodstveni softveri: QuickBooks, Xero

Softveri za upravljanje projektima: Asana, Trello

Softveri za upravljanje zalihama: TradeGecko, Stock2Shop

HR softveri: BambooHR, Gusto

Softveri za automatizaciju marketinga: Mailchimp, Sendinblue

Softveri za online plaćanje: PayPal, Laganoo online plaćanje

Imajte na umu da je ovo samo nekoliko primjera i da postoji mnogo drugih softvera dostupnih za svaku kategoriju. Važno je odabrati onaj koji zadovoljava specifične potrebe poslovanja i dobro se integriše sa postojećim sistemima.

Ako želite da odaberete najbolja softverska rješenja ili aplikacije za Laganoo onlajn prodavnicu, nemojte se ustručavati da pitate našu korisničku podršku za savjet.

Pitate se šta je Laganoo omnichannel e-commerce platforma?

Omnichannel je prodaja koja se može odvijati na više od jednog kanala za trgovinu. Ovi kanali uključuju kupovinu preko mobilnog telefona, laptopa ili u fizičkoj prodavnici. Laganoo platforma ima za cilj da obezbijedi besprijekorno korisničko iskustvo na svim kanalima prodaje.

E-commerce je skraćenica za elektronsku odnosno onlajn trgovinu.

Platforma je softver koji se koristi za hosting bilo koje vrste aplikacije ili usluge.

U ovom slučaju to se odnosi  na veb-sajtove i onlajn prodavnice.

Nemate veb-sajt? Iskoristite ekskluzivnu priliku da napravite svoj veb-sajt, brzo, sa lakoćom i počevši od samo 9$. Sada je pravo vrijeme da oslobodite svoje potencijale i prilagodite veb sajt vašim specifičnim potrebama. Ulogujte se, izaberite odgovarajuću temu i počnite da gradite svoje onlajn prisustvo. Neka vaša poslovna budućnost počne sa Laganoo omnichannel e-commerce platformom.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.