Kako pretvoriti ljubav prema ručno rađenim proizvodima u unosan biznis?  - Laganoo

Kako pretvoriti ljubav prema ručno rađenim proizvodima u unosan biznis? 

Šta su ručno rađeni proizvodi?

Prednosti pretvaranja ručno izrađenih proizvoda u biznis

Istraživanje tržišta

Kako napraviti poslovni plan

Počnite graditi svoj brend uz ove savjete

Kako kreirati online prodavnicu?

Kako plasirati svoje proizvode na tržište?

Savjeti za vođenje vašeg biznisa

Šta spada u ručno rađene proizvode?

Ručno rađeni proizvodi su predmeti koji se izrađuju ručno, a ne mašinski. Ovi proizvodi mogu uključivati sve, od odjeće i nakita do namještaja i kućnog dekora.

To je samo po sebi dovoljan razlog da mnogi preferiraju ručnu izradu u odnosu na proizvode masovne proizvodnje.

Ručno rađene proizvode često stvaraju oni koji su svoj zanat usavršili kroz godine prakse. Takođe, ručni proizvodi odišu posebnošću i kvalitetom jer su često rezultat iskustva. 

Budući da se svaki komad izrađuje ručno, ručno rađeni proizvodi su jedinstveni. Shodno tome, oni su često kvalitetniji i iziskuju veću pažnju posvećenosti detaljima. Osim toga, ručno rađeni proizvodi nisu ograničeni u pogledu materijala. Mogu se proizvoditi od drveta, metala, tkanine, gline itd.

Sve u svemu, ovo nam pokazuje da su ručno izrađeni proizvodi često bolji od masovno proizvedenih.

Prednosti pretvaranja vaših ručno rađenih proizvoda u biznis

Pretvaranje vaših ručno rađenih proizvoda u biznis može imati više benefita. Prije svega, dobijate priliku da unovčite svoju strast (što je stvar o kojoj svi sanjamo). Drugo, možete učiniti svoje proizvode dostupnim velikom broju ljudi.

Osim toga, pretvaranje vašeg hobija u posao ima sljedeće prednosti:

Generisanje prihoda: Jedna od glavnih prednosti pretvaranja vašeg hobija u posao je potencijal za generiranje prihoda. Prodajom svojih proizvoda možete zaraditi novac a pritom radeći nešto u čemu uživate.

Fleksibilnost: Vođenje sopstenog biznisa može pružiti fleksibilnost. Zahvaljujući tome možete rasporediti vrijeme i obaveze po sopstvenom nahođenju. 

Kreativna kontrola: Kada svoje ručno izrađene proizvode pretvorite u posao, imate potpunu kreativnu kontrolu nad onim što kreirate i kako predstavljate svoj brend. To vam omogućava da ostanete vjerni svojoj viziji i kreirate proizvode koji istinski odražavaju vaš stil i estetiku.

Lično ispunjenje: Za mnoge, stvaranje ručno rađenih proizvoda predstavlja duboko ispunjavajuće iskustvo. Pretvarajući svoju strast u posao, možete se prepustiti radu onoga što volite, a istovremeno dijeliti svoje kreacije s drugima.

Izgradnja zajednice: Ovaj vid poslovanja nudi priliku za povezivanje i izgradnju zajednice oko vašeg brenda. To može uključivati druge kreativce, kupce i klijente koji dijele vašu strast prema ručno rađenim proizvodima.

Sve u svemu, pretvaranje vašeg hobija u posao može biti ispunjavajuće iskustvo koje nudi potencijal za finansijski i lični rast.

Iskoristite ove savjete za istraživanje tržišta

Istraživanje tržišta jedan je od najvažnijih koraka prije nego što plasirate svoj proizvod na tržištu. Ako ne sprovedete istraživanje tržišta, izlažete se riziku da plasirate svoje proizvode prezasićenom tržištu ili tržištu kojem vaši proizvodi nisu potrebni.

Za pravilno istraživanje tržišta potrebno je da:

Identifikujte ciljno tržište

Istražite konkurenciju

Odredite potražnju za vašim proizvodima

Kako odrediti ciljno tržište?

Evo nekoliko jednostavnih pravila koja treba slijediti kako biste odredili ciljno tržište.

Definišite svoju nišu: Počnite tako što ćete definisati svoju nišu i proizvode. Ovo će vam pomoći da suzite svoje ciljno tržište na ljude koji su spremni da plate za vaše proizvode.

Istražite konkurenciju: Pogledajte šta rade vaši konkurenti i ko su njihovi kupci. Ovo vam može pomoći da prepoznate nedostatke na tržištu i ciljate kupce koji trenutno nisu usluženi.

Uzmite u obzir demografiju: Uzmite u obzir faktore kao što su godine, pol, prihodi i lokacija kada identifikujete svoje ciljno tržište. Na primjer, ako prodajete održive ručno rađene torbe, vaše ciljno tržište bi bile žene od 20 do 60 godina koje brinu o okolini.

Analizirajte ponašanje kupaca: pogledajte kako se ponašaju vaši potencijalni kupci. Kupuju li online ili u fizičkim prodavicama? Jesu li aktivni na društvenim mrežama? Posjećuju li sajmove? Sve su to znakovi koje možete koristiti da odredite gdje i kako prodati svoje proizvode.

Koristite ankete i povratne informacije: sprovodite ankete ili prikupljajte povratne informacije od vaših postojećih klijenata kako biste razumjeli njihove preferencije i interese. Ovo vam može pomoći da precizirate svoje ciljno tržište i prilagodite svoje marketinške napore. Uvijek je dobro biti svjestan mišljenja vaših potencijalnih kupaca.

Znate li kako istražiti svoju konkurenciju?

Da biste razumjeli svoje tržište, kao i da biste znali kako da počnete da prodajete svoje proizvode, trebalo bi da procijenite konkurenciju. Evo nekoliko savjeta za istraživanje vaših konkurenata:

Identifikujte svoje najbolje konkurente: Počnite tako što ćete identifikovati najbolje konkurente u industriji. To možete učiniti putem internet istraživanja ili posjećivanjem lokalnih prodavnica, sajmova itd. Takođe možete iskoristiti moć društvenih mreža i vidjeti kako vaša konkurencija komunicira sa svojim klijentima.

Analizirajte njihove proizvode: pažljivo procijenite proizvode koje nude vaši konkurenti, njihove strategije određivanja cijena i sve jedinstvene karakteristike ili prodajne tačke koje imaju.

Procijenite njihove marketinške taktike: pogledajte kako vaši konkurenti plasiraju svoje proizvode. To može uključivati njihovo prisustvo na društvenim mrežama, reklamne kampanje i marketinške napore putem email marketinga.

Proučite njihovu bazu kupaca: analizirajte demografsku bazu kupaca vaših konkurenata. Ovo vam može pomoći da shvatite ko su vaši potencijalni kupci i šta traže od proizvoda.

Posjetite njihovu fizičku prodavnicu: Ako vaši konkurenti imaju fizičku prodavnicu, posjetite ih. Ovo će vam dati priliku da vidite njihove proizvode i procijenite način interakcije s kupcima.

Pročitajte recenzije i povratne informacije: Pročitajte online recenzije svojih konkurenata da vidite šta kupci govore o njihovim proizvodima i uslugama. Ovo vam može dati uvid u to što se kupcima sviđa, a šta ne sviđa u njihovoj ponudi.

Koristite alate i resurse: Koristite alate kao što su Google Analitika, alati za analitiku društvenih mreža i izvještaje o istraživanju tržišta kako biste prikupili podatke i uvide u svoje konkurente.

Testirajte i precizirajte: Nakon što ste identifikovali svoje ciljno tržište, testirajte svoje marketinške strategije i prilagodite ih na osnovu rezultata. To će vam pomoći da poboljšate svoj pristup i bolje ciljate na svoje idealne kupce.

Na kraju, procijenite potražnju za vašim proizvodima

Prije nego što prodate svoje proizvode, trebali biste vidjeti gdje je potražnja za proizvodima velika i koja tržišta treba izbjegavati. Prodajom svojih proizvoda na pogrešnom tržištu, mogli biste izgubiti novac, bez obzira na kvalitet vašeg proizvoda. Možete istražiti potražnju za vašim proizvodima slijedeći ove korake:

Započnite istraživanje ciljnog tržišta kako biste razumjeli njihove potrebe i preferencije. To se može učiniti putem anketa, online istraživanja ili razgovorom s potencijalnim kupcima.

Upoznajte se sa trendovima u industriji: budite u toku sa trendovima u industriji i promjenama u ponašanju potrošača. To vam može dati bolje razumijevanje potražnje za vašim proizvodima i pomoći vam da identifikujete sve prilike ili izazove na tržištu.

Testirajte svoje proizvode: Testirajte svoje proizvode i reagovanje potencijalnih kupaca na njih. To se može učiniti kroz uzorke proizvoda, fokus grupe i tako dalje.

Koristite analitičke alate: Koristite analitičke alate za prikupljanje podataka o tome kako kupci stupaju u interakciju s vašim proizvodima. To može uključivati analitiku veb-sajta, društvenih mreža i podatke o prodaji.

Određivanjem potražnje za vašim proizvodima, možete bolje pozicionirati svoje poslovanje i predodrediti ga za uspjeh. Na ovaj način možete donositi odluke o razvoju proizvoda, marketingu i prodajnim strategijama.

U redu, sada da vidimo kako možete kreirati poslovni plan

Izrada poslovnog plana je neophodna ako zaista želite da posvetite svoju pažnju stvaranju uspješnog online poslovanja. Posjedovanje plana osiguraće da vaše poslovanje ide u pravom smjeru. Takođe, ako imate plan, lakše ćete se snalaziti i mijenjati sve što je potrebno.

Da biste kreirali poslovni plan potrebno je da:

Definišete proizvode i usluge

Identifikujte poslovne ciljeve

Kreirate marketinške i prodajne strategije

Napravite finansijski plan i budžet

Kako definisati proizvode i usluge?

Identifikujte prednosti: Počnite tako što ćete identifikovati prednosti koje vaši proizvodi i usluge pružaju kupcima. Koje probleme rješavaju? Koje potrebe zadovoljavaju? Koje su jedinstvene karakteristike po kojima se ističu?

Definišite karakteristike: Nakon što ste identifikovali prednosti, definišite karakteristike po kojima se vaši proizvodi i usluge ističu. To može uključivati stvari kao što su materijali, dizajn, funkcionalnost i mogućnosti prilagođavanja.

Procijenite vrijednost ponude: Vrijednost ponude pruža korisnicima uvid u jedinstvene prednosti vaših proizvoda i usluga. Vrijednost treba da predstavite na jasan, sažet i razumljiv način.

Kreirajte katalog proizvoda: Kreirajte katalog ili meni koji opisuje vaše proizvode i usluge, zajedno s njihovim karakteristikama i prednostima. Ovo može pomoći kupcima da shvate šta nudite.

Koristite povratne informacije kupaca: Obratite pažnju na povratne informacije kupaca da biste poboljšali ponudu proizvoda i usluga. Zatražite od kupaca da daju svoj doprinos o tome šta im se sviđa, a šta ne sviđa u vašim ponudama i koristite te informacije za poboljšanje.

Kontinuirano evaluirajte i ažurirajte: sa razvojem vašeg poslovanja, trebali biste razvijati i vaše proizvode. Kontinuirano procjenjujte svoju ponudu i ažurirajte je po potrebi kako biste ostali konkurentni i zadovoljili promjenjive potrebe vaših kupaca.

Definisanjem proizvoda i usluga možete stvoriti jasnu i uvjerljivu poruku vašeg brenda. Takva će vam poruka pomoći da se izdvojite na prepunom tržištu.

Pitate se kako definisati poslovne ciljeve?

Identifikovanje poslovnih ciljeva važan je korak u kreiranju jasne strategije za budućnost vašeg poslovanja. Evo nekoliko savjeta o tome kako identifikovati poslovne ciljeve:

Definišite misiju: Vaša misija treba definisati svrhu vašeg poslovanja i poslovnih ciljeva.

Sprovedite SWOT analizu: SWOT je skraćenica engleskih riječi strengths (prednosti), weaknesses (slabosti), opportunities (prilike) i threats (prijetnje). Koristite ove informacije da identifikujete oblasti za poboljšanje i postavite ciljeve koji su u skladu sa vašim prednostima.

Postavite SMART ciljeve: SMART ciljevi su specifični, mjerljivi, ostvarivi, relevantni i vremenski ograničeni. Ovaj okvir vam može pomoći da postavite ciljeve koji su realni i ostvarivi.

Identifikujte ključne indikatore performansi (KPI): KPI su metrika koja vam pomaže da mjerite uspjeh vašeg poslovanja. Identifikujte KPI-je koji su najvažniji za vaše poslovanje i postavite ciljeve koji eć vam pomoći da ih poboljšate.

Sprovedite istraživanje tržišta: Sprovedite istraživanje tržišta kako biste razumjeli potrebe i preferencije ciljne publike. Koristite ove informacije da postavite ciljeve koji su u skladu s potrebama i očekivanjima kupaca.

Razmotrite finansijske ciljeve: Finansijski ciljevi su važan aspekt poslovnog planiranja. Uzmite u obzir svoje ciljeve koji se tiču prihoda, profitne marže i slično, kada postavljate poslovne ciljeve.

Identifikovanjem poslovnih ciljeva možete kreirati jasnu mapu puta za budućnost vašeg poslovanja. Takođe, možete osigurati da se vaši napori usklade s cjelokupnom misijom i vizijom vašeg biznisa.

Osmislite marketinške i prodajne strategije

Osmišljavanje marketinških i prodajnih strategija je bitan dio svakog uspješnog poslovnog plana. Da bi razvili efikasne marketinške i prodajne strategije, preduzeća moraju prvo definisati ciljnu publiku i postaviti specifične biznis ciljeve. Izrada marketinškog plana za dosezanje ciljne publike, kao što su marketing na društvenim mrežama, email marketing, PPC oglašavanje i SEO, ključni su za poslovni uspjeh.

Ako želite da se stručnjaci pobrinu za promociju vašeg brenda na internetu, kontaktirajte nas i zakažite besplatne konsultacije.

Odredite poslovni budžet

Kao vlasnik malog biznisa, takođe biste trebali izdvojiti budžet za svoje marketinške i prodajne ciljeve. Osim toga, trebate identifikovati kanale koji će osigurati najbolji povrat ulaganja (ROI).

Mjerenje i praćenje rezultata korištenjem analitičkih alata ključno je za razumijevanje šta funkcioniše, a šta ne. Takođe, kontinuiranim poboljšanjem marketinških i prodajnih strategija kako biste ostali konkurentni, možete zadovoljiti promjenjive potrebe ciljne publike.

Kada uspješno sprovedete pomenute strategije, imaćete jasnu viziju svojih poslovnih ciljeva. Potom, nakon što sve stavite na papir, pobrinite se da napravite i finansijski plan i budžet ili unajmite profesionalca da to uradi umjesto vas.

Šta radite kada je u pitanju izgradnja vašeg brenda?

Izgradnja brenda uključuje sledeće korake:

Naziv brenda i logo

Uspostavljanje identiteta brenda

Kreiranje poruke brenda

Izgradnja svijesti o brendu

Osmišljavanje naziva brenda i logotipa je važan korak u stvaranju prepoznatljivog brenda. Ime brenda treba da bude jedinstveno, lako za pamćenje i usklađeno sa vrijednostima i misijom vašeg biznisa. Isto važi i za logo.

Važno je da naziv brenda i logotip budu dosljedni na svim marketinškim materijalima i platformama. Ovo će ojačati identitet i povećati svijest o brendu.

Dodatno, stvaranje jake poruke brenda je ono što biste trebali uzeti u obzir ako želite uspostaviti trajnu i upečatljivu prisutnost na tržištu.Kako biste osigurali da poruka ima odjek kod ciljne publike, morate sprovesti istraživanje tržišta, saslušati povratne informacije i prilagoditi poruku u skladu s tim. Naposljetku, uspješna poruka brenda trebala bi komunicirati suštinu vašeg brenda i stvoriti emocionalnu vezu s potrošačima.

Želite brendirati svoje poslovanje? Možemo vam pomoći! Kontaktirajte nas za više informacija.

Sada je vrijeme da kreirate svoju online prodavnicu

Ukoliko želite prodavati svoje ručno izrađene proizvode, znajte: započinjanje online prodaje učiniće vaš brend vidljivim mnogo široj publici nego što bi inače bio slučaj.

Prilikom odabira prave platforme za prodaju vaših proizvoda najbolje je odabrati onu koja je pristupačna, laka za korištenje, optimizovana i opremljena najnovijim alatima i aplikacijama. Ovo je samo duži način da se opiše Laganoo platforma za samostalnu izradu veb-sajtova. 

Ako želite saznati više o Laganoo ecommerce platformi pročitajte naše blogove:

Kako kreirati veb-sajt kao početnik: Prvi dio 

Kako kreirati veb-sajt kao početnik: Drugi dio 

Kako kreirati veb-sajt kao početnik: Treći dio 

Brendirajte vašu Laganoo prodavnicu u 3 laka koraka

Laganoo platforma: Dosegnite do globalnih kupaca uz višejezičan veb-sajt

Koja je najbolja platfofrma za online prodaju? 

Vaše putovanje se ne zaustavlja ovdje, zato nastavite čitati.

Plasirajte svoje proizvode na pravi način

Da biste efikasno plasirali svoje proizvode na tržište trebate:

Napraviti marketinški plan

Iskoristiti marketing na društvenim mrežama

Izgraditi odnos sa influenserima

Iskoristiti affiliate marketing

Marketing plan

Započnite svoju marketinšku promociju kreiranjem marketinškog plana. Ovaj plan bi trebao uključivati vašu poslovnu misiju, ciljeve, budžet, ciljno tržište, i još mnogo toga.

Recimo da se bavite prodajom svojih ručno rađenih torbi, ovdje možete vidjeti primjer marketinškog plana:

– Napravite sažetak marketinškog plana

Cilj marketinškog plana trebao bi biti povećanje svijesti o brendu i prodaje vaših ručno rađenih torbi. To možete postići implementacijom sveobuhvatne marketinške strategije koja uključuje marketing na društvenim mrežama, influencer marketing, email marketing i drugo.

– Odredite ciljno tržište

Vaše ciljno tržište, u ovom slučaju, bile bi žene između 25 i 45 godina koje su zainteresirane za ručno rađene proizvode. One su kreativne, ekološki osviještene i spremne platiti više za visokokvalitetne proizvode koji se izrađuju ručno.

-Ciljevi marketinškog plana

Povećanje promet veb-sajta za 25% u roku od šest mjeseci

Povećanje angažmana na društvenim mrežama za 50% u roku od šest mjeseci

Ostvariti najmanje 5.000 eura prodaje u prvoj godini

Povećanje stalnih kupaca za 20% u periodu od jedne godine

Primjeri marketinga

Marketing na društvenim mrežama: Koristite platforme društvenih mreža kao što su Instagram i Facebook za izlaganje proizvoda i interakciju s publikom. To bi moglo uključivati stvaranje vizualno privlačnog sadržaja, korištenje relevantnih hashtagova i saradnju s mikro-influencerima kako biste doseglu šira publiku.

Influenserski marketing: Možete ostvariti saradnju sa influenserima koji su usklađeni s vrijednostima vašeg brenda i imaju pratioce koji su i vaša ciljna publika. 

Marketing putem emaila: Možete koristiti email marketing za njegovanje postojećih i potencijalnih kupaca. Email marketing može biti i način da predstavite novu ponudu, promotivne kampanje i tako dalje.   

Događaji: Možete organizovati događaje i radionice kako biste se povezali s vašom publikom i predstavili svoje proizvode.

Budžet – evo šta treba da znate

Vaš budžet za marketinški plan je, recimo, 5.000 eura. To će pokriti partnerstva sa influenserima, oglase na društvenim mrežama, email marketing, troškove za organizovanje događaja i kreiranje sadržaja.

Vremenska linija

         Naposljetku,  odredite vremenske odrednice za postizanje pomenutih ciljeva. 

Nakon što uspješno sprovedete sve ove korake, evo kako možete upravljati svojim poslovanjem:

Praćenje finansija

Obrada upita i pritužbi kupaca

Skaliranje poslovanja

Praćenje vaših finansija je bitan aspekt finansijskog upravljanja. To uključuje redovno praćenje prihoda, rashoda i ušteđevine. Na taj način možete identifikovati područja u kojima trebate smanjiti potrošnju, pronaći načine za povećanje prihoda i donijeti odluke o finansijskim ciljevima.

Postupanje s upitima i žalbama kupaca je ključni dio pružanja dobre korisničke usluge. 

Skaliranje poslovanja uključuje povećanje prihoda i profita uz održavanje ili poboljšanje kvaliteta proizvoda ili usluga. Zahtijeva strateški plan koji uključuje identifikovanje mogućnosti rasta, stvaranje novih proizvoda ili usluga, širenje na nova tržišta i ulaganje u tehnologiju i infrastrukturu.

Ostati u toku sa trendovima je od suštinskog značaja u mnogim industrijama, jer omogućava preduzećima da ostanu relevantna i konkurentna. Postoji nekoliko načina da ostanete u toku s trendovima, uključujući prisustvovanje događajima, umrežavanje s drugim profesionalcima, pretplatu na publikacije i slično. 

Zaključak

Kao vlasnik malog biznisa koji prodaje ručno rađene proizvode, bitno je prioritetizovati različite aspekte poslovnog upravljanja kako bi se postigao dugoročni uspjeh. Redovno praćenje vaših finansija, efikasno rješavanje upita i pritužbi kupaca, praćenje trendova i skaliranje vašeg poslovanja ključne su komponente upravljanja vašim poslovanjem.

Prodajom svojih ručno rađenih proizvoda možete: biti sam svoj gazda, izraziti kreativnost i ponuditi nešto jedinstveno tržištu. Nadalje, postupanje s upitima i žalbama kupaca na profesionalan i empatičan način može vam pomoći da izgradite bazu lojalnih kupaca i poboljšate svoju reputaciju. Konačno, praćenje trendova može vam pomoći da ostanete relevantni i prilagodite svoje proizvode promjenjivim potrebama kupaca. Implementacijom ovih strategija možete postići dugoročan uspjeh i unaprijediti svoje poslovanje, dok svojim kupcima pružate visokokvalitetne ručno rađene proizvode.

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.