Zašto je Google business profile odličan za vaš biznis? - Laganoo

Zašto je Google business profile odličan za vaš biznis?

Da li ste umorni od igranja žmurke sa potencijalnim kupcima? Da li ste spremni da pojačate svoju onlajn igru i ispričate svijetu o svom poslu? Opustite se i dozvolite nam da vam kažemo kako Google business profile može da vam pomogne u tome.

Recimo da ste vlasnik malog preduzeća sa velikim snovima i želite da svijet zna za vaše fantastične proizvode i usluge. Ali kako doći do ciljne publike kada je zauzeta pregledanjem veba za sljedeću kupovinu? Tu dolazi na scenu Google business profile – pomoćnik za koji niste ni znali da vam treba.

Uz Google business profile, možete bukvalno staviti svoje preduzeće na mapu

Klijenti mogu da vas pronađu jednostavnom pretragom na Google-u, pa čak i da dobiju uputstva koja vode direktno do vaših vrata. To je kao da imate lični GPS za svoje poslovanje. Pored toga, možete da prikažete svoje radno vrijeme, veb sajt link i kontakt informacije, tako da klijenti mogu lako da vas kontaktiraju.

Uz GBP, takođe možete da objavljujete ažuriranja o svom poslovanju, kao što su promocije i događaji, pa čak i da odgovarate na recenzije klijenata. To je kao da imate sopstvenu platformu društvenih medija, ali bez beskonačnog skrolovanja i video snimaka mačaka (mada nećemo vas osuđivati ukoliko ste ljubitelji mačaka).

Zašto je Google business profile toliko važan?

Google business profile je neophodna alatka za lokalna preduzeća da bi mogla da dopru do ciljne publike i poboljšaju svoju vidljivost na mreži. To je posebno važno za preduzeća sa fizičkim izlogom ili ona koja pružaju lokalne usluge. Važno je jer je odličan alat za omogućavanje lako dostupnih poslovnih informacija svim potencijalnim kupcima i klijentima na internetu. 

Ko može da se registruje za nalog na Google business profile?

Svaka kompanija sa fizičkom lokacijom može da se registruje za nalog  na Google business profile-u. S druge strane, kompanije koje se bave isključivo e-trgovinom ili nemaju fizičku lokaciju, ne ispunjavaju uslove za Google business profile.

Da li planirate da se oglašavate na Google Ads platformi?

Ako je odgovor da, podaci o lokaciji koji se nalaze u Google business profile-u će biti od pomoći, jer određene vrste kampanja i dodataka zahtjevaju lokaciju koju je potvrdio GBP.

Zašto vam je potreban nalog za Google business profile?

Ako se još uvijek pitate zašto je vašem brendu potreban GBP, evo nekoliko razloga:

-Vidljivost

Traženje informacija o brendu obično se odvija u digitalnom obliku. Takođe, vaši klijenti i potencijalni klijenti svakodnevno koriste internet. Ovdje će obično tražiti vašu kompaniju, proizvode ili usluge. Zato je Google business profile odličan način da dođete do potencijalnih klijenata i omogućite im da vas lako pronađu, kontaktiraju ili saznaju više o vašem preduzeću.

-Lakoća pristupa

Nalog na Google business profile-u garantuje da će vas potencijalni klijent pronaći kada traži vašu kompaniju u Google pretrazi i Google mapama. Dakle, kada neko traži vaš brend, vi ćete se pojaviti na prvoj stranici, a ne na posljednjim stranicama pretraživača. Kada vas klijenti pronađu na Google business profile-u, lako mogu da vide lokaciju vašeg preduzeća, zajedno sa informacijama o tome kako da putuju do vaše kancelarije ili prodavnice.

– Poboljšava lokalni SEO

Maksimalno iskoristiti Google business profile je od suštinskog značaja za svako preduzeće, ali je posebno važno za lokalna i mala preduzeća.

46% svih Google pretraga je za lokalne informacije, a 4 od 5 potrošača koriste pretraživače da bi pronašli lokalne informacije.

Dakle, Google business profile poboljšava vaš lokalni SEO. Zbog toga nalog na Google business profile-u često može biti važniji od veb-sajta kada pričamo o lokalnim pretragama. Takođe pomaže da se vaš sajt bolje rangira u rezultatima organske pretrage.

-Informisanje klijenata

Ne ostavljajte klijente da nagađaju bitne detalje o vašem poslovanju. Kada neko pretražuje vaše preduzeće, pružite mu legitimne informacije. Nalog na Google business profile-u vam omogućava da obavještavate svoje klijente. Možete objavljivati novosti o radnom vremenu ili praznicima. Takođe, nalozi za Google business profile imaju jak lokalni SEO, što vam može pomoći da privučete više lokalnih klijenata.

-Kredibilitet

Nalog Google business profile-a daje kredibilitet vašoj kompaniji I evo nekoliko činjenica koje opravdavaju ovu ideju:

70% veća vjerovatnoća da će klijenti posjetiti preduzeća ako pronađu nalog na Google business profile-u

Preduzeća dobijaju oko 94% nedeljnih poziva direktno sa svog GBP naloga.

– Povjerenje

Povjerenje je ključni faktor prilikom donošenja odluka o kupovini. Što se potrošač osjeća sigurnije, veća je vjerovatnoća da će kupiti od brenda.

Google-ov kredibilitet je dovoljan da poveća vjerovatnoću da ljudi posjete vašu prodavnicu i obave kupovinu. 

Kako da optimizujete svoj profil na Google business profile-u?

Ako imate dobro optimizovan nalog za Google business profile, vaše preduzeće i osnovne informacije mogu da se prikažu svakome ko traži termine koji se odnose na lokaciju, aktivnost i naziv vašeg preduzeća. Zato, evo nekoliko predloga kako da optimizujete svoj nalog:

-Popunite informacije o svom profilu

Navedite što više informacija o svom poslu. Ovo olakšava usklađivanje vašeg poslovanja sa pretragama vaših klijenata. Drugim riječima, poboljšava vaše rangiranje u pretrazi.

Trebalo bi da popunite svoje kontakt podatke, kategoriju, atribute i još mnogo toga. Uvjerite se da koristite prave ključne riječi gdje je to moguće. Korišćenje pravih ključnih riječi će poboljšati relevantnost.

Iako su Google algoritmi jedna od najbolje čuvanih tajni 21. vijeka, Google i SEO stručnjaci se slažu da je lokalno rangiranje zasnovano na tri faktora.

Lokalni SEO faktori rangiranja:

Relevantnost: koliko dobro vaš unos odgovara pretrazi,

Udaljenost: koliko je vaša lokacija udaljena od trenutne lokacije klijenta,

Istaknutost: koliko je posao poznat zasnovan na nekoliko drugih faktora.

-Istaknite se fotografijama

Kada napravite nalog na Google business profile-u, moći ćete da dodate logotip i naslovnu fotografiju – baš kao što biste to učinili na Facebook-u, Twitter-u, LinkedIn-u ili Pinterest-u. Bez ovih slika, ljudima će biti teže da prepoznaju vaš brend.

Takođe, možete da pokažete svoju lokaciju i proizvode postavljanjem dodatnih fotografija. Ako imate restoran, postavite slike svojih obroka i menija. Potrudite se da izgledaju ukusno, profesionalno I da su visoke rezolucije.

Prema Google-u, preduzeća sa fotografijama dobijaju 42% više zahtjeva za uputstva i 35% više klikova na link veb sajta.

-Objavite vijesti, ažuriranja i posebne ponude

Informacije na vašem Google business profile nalogu, kao što su adresa, radno vrijeme i kontakt informacije, uvijek treba da budu tačne i ažurne. Obavezno uredite ove informacije ako se promjene.

Takođe, možete da kreirate postove za svoje preduzeće kako biste klijente obavijestili o novostima, novim proizvodima, ponudama i događajima. U zavisnosti od vašeg cilja, ovi postovi mogu da održavaju vaš profil svježim, povećaju prodaju i podstaknu posjete vašoj fizičkoj ili digitalnoj prodavnici.

-Dodajte posebne karakteristike

U zavisnosti od GBP kategorije koju odaberete, dostupne su posebne funkcije. To uključuje: kataloge proizvoda, menije, dugme za rezervaciju i onlajn porudžbine itd.

Takođe možete dodati činjenične atribute svom profilu da biste podijelili više informacija koje mogu biti važne vašim klijentima. Ako vodite prodavnicu ili restoran, možda biste željeli da podijelite da je dostupan za invalidska kolica, nudi besplatan Wi-Fi ili sjedišta na otvorenom.

-Podstaknite kupce da ostavljaju recenzije

Najbolje vrijeme da zatražite recenziju je nakon što ste imali sjajno iskustvo. Recenzije takođe poboljšavaju vaše rangiranje na Google-u.

– Izgradite povjerenje odgovarajući na kritike

Odgovarajući na recenzije, pokažite trenutnim i potencijalnim klijentima da cijenite njihove povratne informacije. Ne zaboravite da odgovorite glasom svoga brenda i ostanite profesionalni. Budite iskreni i obavezno se izvinite ako je potrebno. Ako je stvar osjetljiva, uvijek možete da ih zamolite da vam pošalju privatnu poruku. Obavezno odgovorite i na pitanja. Pokažite ljudima da je vaše poslovanje aktivno i pouzdano kako bi spriječili potencijalno širenje dezinformacija.

-Poboljšajte plaćeni i organski doseg pomoću uvida

Još jedna prednost posjedovanja naloga na Google business profile je ta što vam daje pristup uvidima. Ovi uvidi prevazilaze Google analitiku.

Možete da pratite koliko klijenata traži ili zove vaše preduzeće, traži putanju, klikne na vaše fotografije i još mnogo toga.

Pomoću Google Business naloga možete da koristite lokalne dodatke u Google Ads-u.

Ovi dodaci prikazuju oglase sa detaljima lokacije na koje se može kliknuti. Uparite ovu funkciju sa uvidima da biste povećali angažovanje i smanjili cost per click (cijenu po kliku).

Zaključak

Sve u svemu, Google business profile je moćna alatka koja može pomoći preduzećima svih veličina da poboljšaju svoje prisustvo na mreži i povežu se sa svojom ciljnom publikom. Sa interfejsom koji je jednostavan za korišćenje i širokim spektrom funkcija, nije ni čudo što preduzeća žure da se prijave.

Od stavljanja vašeg preduzeća na mapu do odgovaranja na recenzije klijenata, Google business profile je superheroj koji može da spasi vaše preduzeće od nepoznatosti.

Dakle, ako već niste, vrijeme je da obučete svoj ogrtač i prijavite se za ovu moćnu alatku. Uz Google business profile, moći ćete da dosegnete nove visine i podignete svoje poslovanje na viši nivo.

Ako vam je potrebna pomoć u podešavanju naloga za Google business profile, bez straha, tu smo!

Unesite Vaš email ili broj telefona i kontaktiraćemo
Vas u narednih 24 sata.

Unesite Vaš email ili broj telefona i
kontaktiraćemo Vas u
narednih 24 sata.